Бактерии и нанодиаманти срещу токсини

Снимка: БГНЕС
Има микроорганизми, на които има защо да завиждаме. Бактериите от рода „Псевдомонас” са от тях - те не само са своеобразни шампиони по оцеляване, но могат да използват алтернативни енергийни източници, благодарение на което успяват да се опазят от агресията на какви ли не токсични вещества в околната среда. Отгоре на всичко, когато „заработят в екип” с модерните нанотехнологии, резултатите се оказват забележителни за пречистването на силно замърсени води, седименти, утайки.
Как се случва това - разказва в рубриката „Зелени лабиринти” проф. д-р Яна Топалова от Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Нобелистът Бари Бариш – гост на България

На 11 и 12 декември в БАН и в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ гостува единият от тримата лауреати на Нобеловата награда за физика от 2017 година. Професорът от Калифорнийския технологичен институт и ръководител на проекта LIGO Бари Бариш, който бе удостоен със званието „доктор хонорис кауза“ на Алма Матер изнесе пред свои български колеги..

публикувано на 13.12.18 в 17:40

Науката и Далечният изток

От времето, когато Маршал Маклуан обобщи, че светът се превръща в глобално село с помощта на Интернет, мина около половин век. И днес, обаче при модерните съчетания на глобално и локално, които родиха дори новата дума „глокализация“, отчитането на националната идентичност и особеностите на онова, което наричаме „манталитет“ остава необходимо познание...

публикувано на 13.12.18 в 17:05

Ариана Гранде и Сий Ло Грийн

Ариана Гранде е американска актриса, певица и автор на песни. Тя започва кариерата си през 2008 г. в мюзикъла „13“, на Бродуей. Издава четири студийни албума. Първият от тях е озаглавен Yours Truly и излиза през 2013 година. Дебютира под номер 1 в американската класация за албуми на списание Billboard, което прави Гранде една от изпълнителките, които са..

публикувано на 13.12.18 в 13:30
Караваджо,

Храна за гледане

Храната е вълнуваща тема за художниците, откак съществува светът. И далеч не само буквално като пържените яйца, които татко Джепето, бащата на Пинокио, беше нарисувал на стената в дома си. Изображения на храна има по фараонските саркофази и вилите на римските патриции, в ренесансовите стенописи и картините на старите майстори. Няма съмнение, че..

публикувано на 13.12.18 в 10:48
Творба на Николай Ростовцев

Премълчаната история на белогвардейците в България

Темата за белоруската емиграция, която след 1917 г. намира спасение в България, много рядко става център на общественото ни внимание. И ако по време на диктатурата на пролетариата тя бе съзнателно премълчавана, то през последните демократични години темата е неосъзнато забравена. А съдбата на „българските“ белогвардейци се явява част не само от..

публикувано на 12.12.18 в 17:15