Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геопоетиките на Михаил Неделчев

БНР Новини
Проф. Михаил Неделчев
Снимка: БГНЕС

Проф. Михаил Неделчев издаде нова книга и ще отбележи своята 75-годишнина с премиера в Столична библиотека на 17 юли от 17 часа, както и с изложба на негови книги. Юбилейната вечер ще бъде с участието на членове на Литературноисторическата школа „Д-р Кръстев“ на Нов български университет. Книгата „Геопоетики“ съдържа 13 текста, които са свързани с различни литературни топоси – Санкт Петербург, Рим, Странджа, Добруджа и пр., като не изчерпва всичко, писано по темата от проф. Неделчев. Понятието е създадено от писателя Кенет Уайт, добре познат у нас от преводите на Николай Кънчев. Моите „Геопоетики“ са геопоетики на траекториите, които някаква писателска съдба, някакво писателско осъществяване, движението на някаква литературна личност във въображаемо или конкретно пространство описва и това също създава някаква пространственост, казва Михаил Неделчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Не се обличай за вечеря" в Казанлъшкия театър

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи му за плановете си, гласи позната поговорка. Навярно Марк Камолети е напълно наясно с нея, защото пиесата му "Не се обличай за вечеря" сякаш следва този принцип. В нея персонажите като че ли за да объркат всичко и да въвлекат публиката в разказаната ситуация, правят точно каквото са си намислили. В..

публикувано на 15.10.24 в 12:11

"Изглеждам и съм": модата като провокация от Мариела Гемишева

"Изглеждам и съм" е инсталация пърформанс , посветена на концептуалната мода , която ще бъде представена единствено на 18 октомври в галерия "Структура" . Неин автор е доц. д-р Мариела Гемишева , моден дизайнер, артист и преподавател. Пърформансът ѝ представлява скулптурна композиция от живи модели, облечени в последната модна колекция на..

обновено на 15.10.24 в 10:04

"50 години по-късно" – юбилейната изложба на специалност "Рекламен дизайн" при НХА

Националната художествена академия представя юбилейната изложба на специалност "Рекламен дизайн" – "50 години по-късно" в галерия "Академия". Експозицията включва проекти за рекламни пана и пластики, рекламни витрини, рекламно-експозиционни щандове, проекти за търговско-промишлени изложения, за търговско-рекламни пространства, изложбени..

публикувано на 15.10.24 в 08:00
Фабриките на Оскар Шиндлер

Списъкът на Шиндлер – между реалността и киното

Фабриките на Оскар Шиндлер в Полша, Варшава, са мястото, където филмите придобиват реално изображение и също едно по-тризмерно и реално осъзнаване за реалните събития.  Едно от културни места, които посетихме, заедно с младите победители от ежегодния литературен конкурс на Центъра за еврейско- българско сътрудничество "Алеф", оставили у..

публикувано на 14.10.24 в 17:35
Музей Корчакянум

Януш Корчак – усмивка сред децата, дълг пред обществото

Музей Корчакянум, бившият Дом за сираци на Януш Корчак, е място, на което ни посреща Марта Чешелска. Изключителна жена, отдадена  на това да предава историята за Януш, неговия дом и неговата личност. Освен със страстта, с която пламти, в своя разказ тя демонстрира своята отдаденост извън зоната на комфорта си.  Въпреки своите затруднения..

публикувано на 14.10.24 в 17:20