Печеливши зелени идеи

Национален финал на ClimateLaunchpad.
Снимка: cleantech.bg

Иновативна технология за биологично пречистване на отпадъчни води, която води до използване на излишната утайка за екологично чисто наторяване. Напълно биоразградим ламинат за хартия, подходящ за компостиране, който би могъл да промени печатната индустрия. Мидени рифове, които водят до оздравяване на увредени крайбрежни екосистеми, като устойчиво възстановяват хранителната верига и подпомагат решаването на един от основните проблеми на океаните.
Тези бизнес идеи, предложени от три български стартиращи фирми бяха откроени от експертно жури като най-перспективни на националния финал на конкурса ClimateLaunchpad, състоял се на 6 юли в София Тех Парк. Те ще представят страната ни на международния финал в Кипър през октомври тази година. Повече може да научите в звуковия файл от самите финалисти, както и от управляващия директор и проектния мениджър на фондацията – координатор на събитието за България.ВИЖТЕ ОЩЕ

Радиоенциклопедия „Глината”: Архитектура от глина

Кои са предимствата на глината като естествен строителен материал, защо една трета от населението на Земята и днес живее в глинени къщи, има ли връщане към използването й в съвременното строителство - отговори на арх. Георги Георгиев, автор на електронната книга „Строителство с естествени материали”. Самият той живее в построена от него глинена къща близо..

публикувано на 17.10.17 в 10:00
Градчето Агиос Николаос - Крит.

Там, където се е родил Зевс

От това предаване можете да научите повече за остров Крит в Средиземно море, който посетих неотдавна. Първата сутрин след пристигането си в Агиа Пелагиа, където бях настанен, се събудих заедно със слънцето - от звук на хлопатари и блеене на овце. Сякаш бях някъде в Родопите. Но после зърнах стройните редици на маслиновите дървета под терасата, а малко..

публикувано на 16.10.17 в 10:05
Д-р Мариана Симеонова в студиото на програма „Христо Ботев”.

Частица от теб

От множеството събития и актуални теми от последните дни: глаукома, затлъстяване, психично здраве, вредата от пушене на наргиле, избрахме донорството и проблемите на трансплантациите. С нашите гости - д-р Мариана Симеонова и проф. Никола Владов, очертахме научните и медицинските параметри на висшата хирургия, но и поговорихме и за обществените нагласи, за..

публикувано на 16.10.17 в 09:30

Митологични образи: Нишката на Ариадна

Ариадна е дъщеря на царя на Крит - Минос. Синът на Минос е убит от атиняните след успешно участие в Панатинските игри. За наказание Минос изисква от тях всяка година да предоставят на Минотавъра, който обитава Лабиринта, построен от Дедал, 7 атински младежи и 7 девойки. В третата група се включва Тезей - той е решен да убие Минотавъра и така да освободи..

публикувано на 15.10.17 в 09:05
Изглед от Троян.

За Петковден в Троян

Ако скоро сте ходили в Троян и смятате, че сте успели да почувствате духа на този град и на неговите жители, едно пътуване за Петковден със сигурност ще ви донесе нови емоции. Света Петка се почита като Небесна покровителка на града. И макар празникът официално да е приет с решение на Общинския съвет от 1993 г., корените на това специално отношение ни..

публикувано на 14.10.17 в 09:00