Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Константи и въображаеми светове в науката”

Епизод 2 Числата и геометричното изображение на идеята за любов

БНР Новини
Фотоколаж: Теодор Иванов

Цикълът включва пет епизода, в които разглежда как важните за математиката, физиката, програмирането, статистиката числа и понятия намират място във философията, музиката, лингвистиката, изкуството. Поставя научни и философски въпроси за това по какви начини математиката, константите и математическите модели присъстват във физическия свят.

Стотици години хората мечтаят и се опитват да конструират универсален език, на който да се разбират. Седемнадесети век е векът на рационалистите Декарт и Спиноза, на Тридесетгодишната религиозна война и на немският философ и математик Готфрид Лайбниц, който в своята Дисертация върху комбинираното изкуство заговаря за „азбука на мисълта” и пише: „… за ума най-доброто лекарство се състои във възможността да се открие малка група мисли, от които подредено могат да последват безкрайно много други мисли по същия начин, по който от малък набор числа - целите числа от едно до десет - могат да се получа всички останали…”

Но какво е число?

В епизод 2 „Числата и геометричното изображение на идеята за любов” търсеният разказ за числата напуска традиционните представи, че те „със сигурност са инструмент“. Тук числата се приемат като една „възможност хаосът музика да бъде подреден“, и още: „тъй като единственият начин да дефинираме какво е число, е чрез опита да осмислим какво казват думите за числата“ на числата се гледа като на „част от структурата на нашия свят във възможността да го подредим“.

И в опит да разберем какво е ред и хаос в света на математиката, числата, физическия свят, с философски погледи към тях, достигнахме до идеята че числата и връзките между тях „съществуват хем сами за себе си“, хем се „интересуват“ от това: „какво изобразяваш с тях, защото това е въпрос на пренасянето на този свят във въображаемият свят на числата. И, това че е въображаем, не го прави по-малко реален или по-малко  полезен.“

Защо е въображаем светът на числата, как се доказва, че съществуват и можеш ли да хванеш „имагинерното число в ръце”? Чуйте за всичко това и много повече от доц. Първанов Първанов, декан на факултета по математика и информатика към СУ „Свети Климент Охридски”, Борис Грозданов, философ към БАН с награда Мария Кюри и изследователска работа по Философия на физиката в университета в Оксфорд, Живко Петров асистент във  факултета по математика и информатика към СУ „Свети Климент Охридски”, Любомир Златков, лингвист в секция „Математическа лингвистика” към БАН , Емилиян Гацов - Елби, артист, композитор, музикант и Бойко Амаров, консултант статистически анализи и прогнози.

Благодарим на: Бойко Амаров, консултант статистически анализи и прогнози, за търпението и специалното отношение към този проект; Теодор Иванов, който изработи колажа на епизода, както и звуковите ефекти в него; Ангел Симитчиев (Mytrip) и Даниел Дончов (Expectations) - дуото Leaver, които предоставиха голяма част от музиката за петте епизода на цикъла „Константи и въображаеми светове в науката”.

Рисунките, формулите, уравненията и числата в колажа на епизодите са авторски изображения на участниците в цикъла „Константи и въображаеми светове в науката”. Те са получени докато събеседниците с усмивка и ентусиазъм правеха „въображаемият свят на математиката” достъпен за автора на този проект. „Геометричното изображение на идеята за любов” е на доц. Борис Грозданов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал "Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" организират в с. Ловчанци

"Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" – това е надсловът на фестивала, организиран от читалище "Светлина 1940" в с. Ловчанци, община Добрич на 29-ми април.  В него са включени четири задачи за всички участници – певческа, танцова, кулинарна и игри от миналото, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Стоян Варналиев –..

публикувано на 26.04.24 в 11:15
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55

Песах е!

Пролет е по нашите ширини и природата е луднала. Луднал е и светът – шарен, различен, но и еднакъв... Ние – хората, независимо от произхода си, го правим и шарен, и различен, и еднакъв. Защото всъщност не сме чак толкова различни. Доказателства – много. И едно от тях е, че дори и най-големите празници понякога съвпадат. Това се случва на всеки 33..

публикувано на 23.04.24 в 12:16