Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 18 октомври

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Култура на гласуването: Институции на гласуването

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам – Изпята поезия
Играещият човек – 1 част
Песни, създадени от: АББА, Кийт Ричардс, Линда Ронстад, Шерил Кроу, Доналд Фейгън, Спринт, Дейвид Клейтън – Томас, Богомил Гудев,  Мик Джагър, Даяна Крол, Боб Дилън, Александър Петров, Джими Кокс, Ерик Клептън…

от 2.00 до 3.00 часа
Запазена марка „Радиотеатър“
„Улица „Консервна“ от Джон Стайнбек

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Етно музика от Боливия

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Иван Шибилев, Венера Попова, Георги Чилингиров, Соня Кънчева, Димитър Гривнин, Нели Андреева и други.

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Джобните разказчета – морковът“ от Луиджи Малерба

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: отбелязваме 80 години от рождението на акад. Людмил Стайков.
• По-здрави: Нектарът на боговете – полезни свойства на гроздовия сок – интервю с доц. Даниела Попова.
• Изборът на водещия: Новите политици – младостта срещу опита? – коментар след изборите в Австрия.
• Музикален акцент
• „Рязко“ с Георги Гълов
• Одобриха източния вариант на АМ „Струма“ – има ли опасност ЕК да санкционира България? – директно включване на кореспондента на БНР Кети Тренчева с кмета на град Симитли Апостол Апостолов и еколози.
• Решенията на КСНС – борба с корупцията и политически консенсус? – коментар на политолози.
• Човекът: Среща с програмиста Александър Македонски за 1bike и Дряново.
• Минути за култура: интервю с ректора на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ – проф. д-р Станислав Семерджиев.
• Интермецо: Покана за танц

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Какво представлява синдромът „Неудоволствие от работата“, защо младите хора все по-често не се задържат задълго на едно работно място и изпитват неудовлетворение от дейността си и как се отразява това на психиката и мотивацията им ? В студиото – Полина Василева, психолог.
• Как ръчно се изработват корици за книги и защо Калин Ангелов е решил да се занимава с този стар занаят и да работи по този метод?
• По пътя: манастира „ Св.св. Петър и Павел“ край град Лясковец.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
Гост: Саксофонистът и композитор Димитър Льолев представя третия си албум с авторска музика Eastern Shadows.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Кой кого и пак никой

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Сцена и екран:
- „Роза Дамасцена“, нов български филм, режисьор Тодор Анастасов;
- ,Songs of the Soul – проект съчетаващ музикалните традиции на запада и изтока – Ясен Мишачук;
- „Невиждан театър“ на доц. Велимир Велев с нови успехи на фестивал в Омск, Русия.
• Книги:
- „Странната тъга на Ава Лавендър“ от Лесли Уолтън;
- „Времето гледа с десет очи“ от Николай Н. Нинов.
• Галерии: „Отвъд очите“, изложба живопис на Габриела Цонкова в галерия „Натали“.
• Отражение: Шесто издание на Националния литературен конкурс „Непознати улици“. Разговор с Мария Мутафчиева.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Първи фестивал на изкуствата в Бургас – Порт Прим Арт Фест представи за шест дни от 9 до 14 октомври различни културни събития от областта на киното, визуалните изкуства, литературата, театъра и радиотеатъра на различни места в морския град. Патрон на събитието беше актрисата Цветана Манева, а куратор Стефан Божков. Фестивалът ще се провежда всяка година в Бургас. Кои бяха участниците, имаше ли интерес към събитията и какво споделиха Цветана Манева и Георги Тошев за фестивала – чуйте в предаването „Време и половина“.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
Запис от фестивала „Класическо лято“ в Копенхаген – концерт на Сара Кобърн, Лорънс Браунли и Тиволи копенхаген филхармоничен оркестър с диригент Михаел Балке. Арии и дуети от творби на Белини, Росини и Доницети.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Изгубената Беломорска Тракия – завръщане и реконструкция
В тези дни, когато историческата справедливост беше възстановена и в Албания беше признато съществуването на българско етническо малцинство въпросът с останалите иззети от България земи става все по-актуален и значим. Особено много в Западна (Беломорска) Тракия, където следите от някогашните процъфтяващи български поселения са почти заличени. В този смисъл книгата на Димитър Шалапатов, член на ръководството на Тракийските дружества в България и председател на организацията в Хасково, е изключително ценно свидетелство и реконструкция на българското присъствие в Западна Тракия. Затова предаването се обръща към онези географски ширини и исторически реалии, за да ги възстанови и разговори, за да се разбере, че от изгубената тамошна България все пак са се запазили свидетелства, които е редно и необходимо да съхраним и, ако може, предадем на потомството. Тази е причината в предаването да гостува г-н Димитър Шалапатов, който подробно ще разкаже за онази тамошна България.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Зърнени култури: Ръж, тритикале, овес и ечемик – от миналото досега

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
В главната роля: тийнейджърите!
Ще бъдем с музика към филмите „Училище за рок“ (реж. Ричард Лийнклейтър), „Училищни джунгли“ (реж. Ричард Брукс) и „Класът на историците“ (реж. Никълъс Хайтнър).

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Среща с интересно събитие от лятото – Международна конференция на Институт Конфуций, чието четвърто издание – „Пътят на коприната“, се състоя в София през месец юни.
По темите й, свързани предимно с културата и музиката на Китай, ще се запознаем от интервюираните: доц. д-р Миглена Ценова-Нушева, от Института за изследване на изкуствата в БАН, и Константин Байрактаров, магистър по философия от ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. Лекциите им бяха посветени на връзката на източната философия и космология, съответно: с естетиката на пекинската опера „Дзин дзю“ и на японския театър „Кабуки“ (М. Ценова-Нушева); и със значението и правилата на древната логическа игра „Го“ – според най-старото есе по темата на китаеца Бан Гу (К. Байрактаров). В музикално-историческото пътешествие, компания ще ни правят: уърлд изпълнителите Рюдигер Оперман и Караван, ансамбъл „Чен Даеан“, „Новус Стринг квартет“, формация „Гонг Мьонг“ от Република Корея, дуетът Хуонг Тан - Нгуен Ле и др.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Пътешествието на татко Мумин” от Туве Янсон

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Военни разкази: „При езерото Туркоя“ от Йордан Йовков

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Есенна фестивална карта на Балканите – представяме ви 36-ото издание на „Скопския джаз фестивал“, което ще се проведе от 19 до 22 октомври с участието на легенди от категорията на Джамааладийн Такума (САЩ), Орландо Джулиъс (Нигерия), Крейг Тейбърн (САЩ), „Трондхайм Джаз Оркестра“ (Норвегия) и др. В предаването ни са включени както неизлъчвани никога досега в България студийни записи на артистите, така и интервюта от богатия и пребогат архив на „Аларма“ с двама от участниците – китариста Марк Рибо (разговор за влиянията на Джон Зорн върху новата китарна музика) и басиста Джамааладийн Такума (разговор за Колтрейн и истинските неща, които джаза ни казва).
• Октомврийското издание на фестивала Electric Orpheus в Пловдив с участието на американците Ceremony, Алекс Келман от Новосибирск и събралите се след десетилетия легенди на даркуейва „Виолетов генерал“. В предаването ще се включи организаторът на събитието Николай Костиков от сдружение Common Future, а доколкото Electric Orpheus е част от „Пловдив 2019“, ще направим и един културен мост между Пловдив и Вроцлав (културна столица на Европа през 2016) с изпълнителния директор на „Вроцлав 2016“ Кшищоф Май.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• Победителите в тазгодишното издание на Международния хоров конкурс „Нека пеят народите” 2017 година, организиран от Европейския съюз за радио и телевизия.
• Отзвук от Х Тракийски хоров фестивал в Ямбол (12 – 15 октомври 2017).
• Дебютен албум на вокално трио „Евридика“, създадено и ръководено от диригента Георги Петков.
• Акценти в новия творчески сезон на мъжкия хор „Гусла“, вокален ансамбъл „България“ и смесения хор „Света София“ – интервю с диригента Валентин Бобевски.
• Отглас от гала-концерта на лауреатите на второто издание на конкурса „Нови гласове и песни”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15