Кларинетистът проф. Петко Радев остана поразително скромен и естествен независимо от славата, която го споходи

| обновено на 09.11.17 в 13:38


В студио „Музика“ излъчваме предаване в памет на големия български музикант – кларинетиста Петко Радев. Името му е легенда сред музикантите от няколко поколения, талантът му го прави еднакво добър и в народната музика, и в най-високите образци на световната музика. Той е солист, ансамблист, първи кларинет в Симфоничния оркестър на БНР, Софийската филхармония, оркестъра на „Ла Скала“ в Милано. Той е Петко Радев. Създаде десетки изпълнители на кларинет у нас като преподавател, професор в Музикалната Академия. Научи ги на нещо повече от това да свирят на кларинет, вдъхнови ги да правят музика със своя инструмент, да търсят съвършенството на звука и израза, да не се поддават на нищо евтино и тривиално. Беше роден голям и с мярката си извървя един прекрасен музикантски път, по който раздаваше своето можене на публиката безотказно. Остана поразително скромен и естествен за славата, която се беше настанила трайно в музикантската му биография. С неговата виталност и чувство за хумор, с излъчването си, което не могат да забравят всички негови ученици, колеги и приятели Петко Радев остава много светла диря, която за щастие прекрасно се подкрепя и усилва с многобройните му записи. Звукът на неговия кларинет с неподражаемото фразиране, с всички неотразими динамични нюанси, носеше собствения му Петко Радевски дух. Дълбоки корени в тракийската земя и много високи, изтънчени върхове, от тук нататък ще го търсим в звездното небе.ВИЖТЕ ОЩЕ

Найден Тодоров: Човек може да печели много повече, когато не се страхува да загуби

Усмихнат, но непреклонен в намеренията си, чувствителен и емоционален, но неизтощимо борбен, Найден Тодоров е от онези хора, чиято амбициозност е облагородена от безспорна харизма и обезоръжаващо чувство за хумор. Неговата кариера представлява един неспирен възход , а самият той винаги успява да ни изненада с нещо – без значение дали става дума за..

публикувано на 23.06.18 в 12:10

Пътеводител на фестивални стопаджия – „Варненско лято“, 2018

В основната програма на фестивала са включени симфоничните и камерни концерти. Тази година е европейска година на културно наследство. Така ще бъдат представени образци от различни жанрове. Откриването е със световноизвестната оперна певица Александрина Пендачанска, следва ансамбъл „Драгостин фолк интернационал“, Биг бендът на БНР, духов квинтет..

публикувано на 23.06.18 в 08:45
Барбора (Бара) Шубртова

Фестивалът „Метроном“ – мултижанрово (не само музикално) пътешествие в центъра на Прага

Разбира се, винаги е удоволствие да откриваш нови фестивали. Въпреки че предаването ти се занимава с това вече повече от десетилетие и си мислиш, че познаваш цялата фестивална карта на Европа (поне), фестивали, за които не си чувал по една или друга причина досега и които са (буквално) зад следващия ъгъл има. И то какви!... И така, покрай имената на Джон..

публикувано на 22.06.18 в 17:58

Честит юбилей на Мария Венцеславова

Ще чуете запис от 29 ноември 1979 г. на спектакъл на Русенската опера на операта „ Тоска “ на Джакомо Пучини с участието на Мария Венцеславова – Тоска, Костантин Янков – Марио Каварадоси, Кирил Кръстев – Скарпия, Евгени Ганев – Анджелоти, Неделчо Деянов – Клисар, Никола Абаджимаринов – Сполета, Петър Касабов-Шароне, Иван Дяков-ключар,..

публикувано на 22.06.18 в 16:42

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 23 до 30 юни 2018 година

23 юни 3.00 часа – Филип Найнрих Ерлебах (1657-1714), Соната № 3 в ла мажор. 3.15 часа – Йохан Валтер (1496-1570), Фуга в първи и втори лад на квинта из „26 фуги върху I-VIII“. 3.24 часа – Йохан Фирданк (ок.1605-1646); Кристиан Гайст (ок.1650-1711), Соната за две цигулки из „Капричии, канцони и сонати“, 1641; интерлюдия за чембало; „Отче наш, който си..

публикувано на 22.06.18 в 13:10