Кларинетистът проф. Петко Радев остана поразително скромен и естествен независимо от славата, която го споходи

| обновено на 09.11.17 в 13:38


В студио „Музика“ излъчваме предаване в памет на големия български музикант – кларинетиста Петко Радев. Името му е легенда сред музикантите от няколко поколения, талантът му го прави еднакво добър и в народната музика, и в най-високите образци на световната музика. Той е солист, ансамблист, първи кларинет в Симфоничния оркестър на БНР, Софийската филхармония, оркестъра на „Ла Скала“ в Милано. Той е Петко Радев. Създаде десетки изпълнители на кларинет у нас като преподавател, професор в Музикалната Академия. Научи ги на нещо повече от това да свирят на кларинет, вдъхнови ги да правят музика със своя инструмент, да търсят съвършенството на звука и израза, да не се поддават на нищо евтино и тривиално. Беше роден голям и с мярката си извървя един прекрасен музикантски път, по който раздаваше своето можене на публиката безотказно. Остана поразително скромен и естествен за славата, която се беше настанила трайно в музикантската му биография. С неговата виталност и чувство за хумор, с излъчването си, което не могат да забравят всички негови ученици, колеги и приятели Петко Радев остава много светла диря, която за щастие прекрасно се подкрепя и усилва с многобройните му записи. Звукът на неговия кларинет с неподражаемото фразиране, с всички неотразими динамични нюанси, носеше собствения му Петко Радевски дух. Дълбоки корени в тракийската земя и много високи, изтънчени върхове, от тук нататък ще го търсим в звездното небе.ВИЖТЕ ОЩЕ
Гилем Деск

Хърди-гърди виртуозът Гилем Деск в Първо студио на БНР

Едно прелюбопитно събитие за всички меломани и любители на старинния звук предстои този петък , а именно – първото гостуване в България на френския композитор и виртуоз на инструмента хърди-гърди Гилем Деск . Датата е 24 ноември, мястото – Първо студио на БНР, а началният час – 21.00. Музикантът идва у нас по покана на триото за средновековна..

публикувано на 21.11.17 в 18:08

Класация за български песни „7 в 11” - гласувайте!

Всеки вторник от 11 часа по програма „Христо Ботев” с Диляна Трачева и Здравко Петров Всяка седмица предлагаме девет песни (седем класирани и две нови), за които да се гласува. Може да изберете до 7 песни, преди да завършите своето гласуване. Всяка седмица последните две песни отпадат и на тяхно място предлагаме нови две. Песента, стояла..

обновено на 21.11.17 в 16:03

Световна премиера на Добринка Табакова открива юбилейния концерт на Европейския съюз за радио и телевизия

На 27 ноември 1967 година е първото излъчване на концерт за страните, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия, което поставя началото на международния музикален обмен. Участници били Английският камерен оркестър, квартет „Амадеус“ и солисти. Ето и програмата на този първи концерт, дирижиран от Бенджамин Бритън: Й. С. Бах (1685-1750) –..

публикувано на 21.11.17 в 15:25
Crystal sound: Биляна Фурнаджиева, Виктор Бенев и Селма Саволайнен

Crystal sound - песента на порцелана

Двама българи - Виктор Бенев - композитор и перкусионист, Биляна Фурнаджиева – скулптор, и една финландка – певицата Селма Саволайнен - това е екипът на уникалния проект Crystal sound . В момента те записват в парижко студио компактдиск с авторска музика, изпълнена на инструменти - порцеланови скулптури. Да, това е откритие! Как звучи порцеланът и как се..

публикувано на 21.11.17 в 13:56
Емил Табаков

В „Студио музика” – Големият български композитор и диригент Емил Табаков

Всеки, който е присъствал на концертите му, дълго носи в себе си ехото на магнетичното обаяние на диригента, а който е слушал неговите произведения, знае, че в тях резонират емоциите на един творец, който изявява дълбоките и разтърсващи смисли в изкуството. За Емил Табаков музиката не е евтино забавление, а мисия. И на тази мисия десетилетия той се..

публикувано на 21.11.17 в 08:55