Кларинетистът проф. Петко Радев остана поразително скромен и естествен независимо от славата, която го споходи

| обновено на 09.11.17 в 13:38


В студио „Музика“ излъчваме предаване в памет на големия български музикант – кларинетиста Петко Радев. Името му е легенда сред музикантите от няколко поколения, талантът му го прави еднакво добър и в народната музика, и в най-високите образци на световната музика. Той е солист, ансамблист, първи кларинет в Симфоничния оркестър на БНР, Софийската филхармония, оркестъра на „Ла Скала“ в Милано. Той е Петко Радев. Създаде десетки изпълнители на кларинет у нас като преподавател, професор в Музикалната Академия. Научи ги на нещо повече от това да свирят на кларинет, вдъхнови ги да правят музика със своя инструмент, да търсят съвършенството на звука и израза, да не се поддават на нищо евтино и тривиално. Беше роден голям и с мярката си извървя един прекрасен музикантски път, по който раздаваше своето можене на публиката безотказно. Остана поразително скромен и естествен за славата, която се беше настанила трайно в музикантската му биография. С неговата виталност и чувство за хумор, с излъчването си, което не могат да забравят всички негови ученици, колеги и приятели Петко Радев остава много светла диря, която за щастие прекрасно се подкрепя и усилва с многобройните му записи. Звукът на неговия кларинет с неподражаемото фразиране, с всички неотразими динамични нюанси, носеше собствения му Петко Радевски дух. Дълбоки корени в тракийската земя и много високи, изтънчени върхове, от тук нататък ще го търсим в звездното небе.ВИЖТЕ ОЩЕ

В памет на проф. Петко Радев

Концерт в памет на проф. Петко Радев бе изнесен на 3-ти септември в красивата зала на Областната управа в гр. Бургас. Концертът бе част от програмата на Лятната академия по изкуствата, където проф. Петко Радев в продължение на близо 10 години, всяко лято в Созопол или Бургас, раздаваше щедро своите знания и умения в изкуството на кларинета на млади..

публикувано на 24.09.18 в 12:15
Пол Саймън

Песни за картини и художници – 2 част

„Рене и Жоржет Магрит и тяхното куче след войната“. Има такава песен. Посветена е на художника-сюрреалист Рене Магрит. Заглавието идва от снимка на семейство Магрит в родната Белгия, под германска окупация през Втората световна война. Черно-бялата снимка е надписана като „Рене и Жоржет Магрит с тяхното куче по време на войната“. И тъкмо тази фотография..

публикувано на 23.09.18 в 08:30
Кинг Аишоба и Аюуне Суле

Африканско турне в пет български града за 10-годишнината на „Аларма Пънк Джаз“

Кралят на музиката за колого (традиционна ганайска китара) Кинг Аишоба от Болгатанга Сити и неговият добър приятел Аюуне Суле от Кумаси (Гана) включиха Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и София в европейското си турне. В България двамата музиканти гостуват по покана на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, който тази година става на 10..

публикувано на 21.09.18 в 17:06

Европейски дни на наследството в музей „Борис Христов“

„Миналото преди всичко е един ресурс за бъдещето. Мисля, че е добра възможност да организираме събития, чрез които да подчертаем отново нашата европейска идентичност и общи връзки“, казва Тибор Наврачич, европейски комисар по образованието и културата. Европейската година на културното наследство се отбелязва в 36 държави с над 10 000 културни прояви и..

публикувано на 21.09.18 в 12:58
Елена Дикова (вляво) и Аделина Александрова в студиото на програма „Христо Ботев“.

Елена Дикова със спомени за проф. Антон Диков

Родена в София, в семейство на потомствени музиканти. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ при проф. Милена Куртева и Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ през 1993 г. в класа на проф. Антон Диков. В периода 1993-1995 г. специализира в майсторски клас при проф. Антон Диков и същевременно посещава курсовете на проф. Джей..

публикувано на 21.09.18 в 09:15