Кларинетистът проф. Петко Радев остана поразително скромен и естествен независимо от славата, която го споходи

| обновено на 09.11.17 в 13:38


В студио „Музика“ излъчваме предаване в памет на големия български музикант – кларинетиста Петко Радев. Името му е легенда сред музикантите от няколко поколения, талантът му го прави еднакво добър и в народната музика, и в най-високите образци на световната музика. Той е солист, ансамблист, първи кларинет в Симфоничния оркестър на БНР, Софийската филхармония, оркестъра на „Ла Скала“ в Милано. Той е Петко Радев. Създаде десетки изпълнители на кларинет у нас като преподавател, професор в Музикалната Академия. Научи ги на нещо повече от това да свирят на кларинет, вдъхнови ги да правят музика със своя инструмент, да търсят съвършенството на звука и израза, да не се поддават на нищо евтино и тривиално. Беше роден голям и с мярката си извървя един прекрасен музикантски път, по който раздаваше своето можене на публиката безотказно. Остана поразително скромен и естествен за славата, която се беше настанила трайно в музикантската му биография. С неговата виталност и чувство за хумор, с излъчването си, което не могат да забравят всички негови ученици, колеги и приятели Петко Радев остава много светла диря, която за щастие прекрасно се подкрепя и усилва с многобройните му записи. Звукът на неговия кларинет с неподражаемото фразиране, с всички неотразими динамични нюанси, носеше собствения му Петко Радевски дух. Дълбоки корени в тракийската земя и много високи, изтънчени върхове, от тук нататък ще го търсим в звездното небе.ВИЖТЕ ОЩЕ

След 30 години „Луд гидия“ се завръща на Русенска сцена

На 9 февруари в Русе се състоя премиерата на операта „Луд Гидия“ от Парашкев Хаджиев. За пръв път творбата е поставена там през 1967 година с режисьор Борислав Дионисиев и диригент Димитър Манолов, а следващата продукция е от 1987 година с режисьор Румен Нейков и Борис Спасов на пулта. Сега, 30 години по-късно са поканени проф. Павел Герджиков и младият..

публикувано на 25.02.18 в 09:05
Михаил Белчев с Кристиян Бояджиев, Георги Денков, Ясен Велчев, Стоян Янкулов, 2015 г.

От много, много отдалеч

От много, много отдалеч ще идвам винаги, докато мога, но някой ден краката ми щом не издържат, ще допълзя на лакти и колене, за да ти кажа, че на този свят обичам само, само теб. От много, много отдалеч ще пея винаги, докато мога, но някой ден щом моя глас не издържи, аз ще изпратя славей вместо мене, за да ти каже, че на този свят обичам само, само..

публикувано на 25.02.18 в 08:05

Предаването „От песен в песен“ гостува на 19-ото издание на международния маскараден фестивал „Кукерландия“ в Ямбол

Приготвили сме ви среща с организаторите община Ямбол, които успешно го развиват и разширяват с още повече участници, с нова – 3-та сцена и още много съпътстващи концерти, изложби и прояви както в града, така и в някои от селата в района. Ще ви срещнем и с част от най-важните хора на фестивала – участниците, тези които съхраняват и предават кукерските..

публикувано на 24.02.18 в 12:15
Юли Дамянов

100 години българска оперета

По случай юбилея в музикалния театър предстои премиера. Публиката отново ще се радва на „Царицата на чардаша“ на Имре Калман. Няма човек, който да не може да запее нещо от тази великолепна творба. Най-малкото прочутото „Помниш ли ти, на нашата обич мечтите“, а образите на Лиляна Кошлукова, Минко Босев, Лиляна Кисьова и Видин Даскалов са запечатани в..

публикувано на 24.02.18 в 09:35
Диригентът Петко Димитров (вляво) и виолончелистът Михаил Петров

Премиери за България в концерт на Нов симфоничен оркестър

Отново необичайна програма предлага състава на своята публика. В първата част ще свири след дълго отсъствие виолончелистът Михаил Петров, който в момента прави успешна световна кариера. Михаил Петров свири бравурно и със спокойствието на дългогодишен музикант - пише в „Дейли телеграф“ след изпълнението му на Концерта за виолончело №1 на Шостакович в..

публикувано на 24.02.18 в 08:45