Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Константи и въображаеми светове в науката”

Епизод 5: „Граничен преход и укротяване на безкрайността”

БНР Новини
Фотоколаж: Теодор Иванов

Цикълът включва пет епизода, в които разглежда как важните за математиката, физиката, програмирането, статистиката числа и понятия намират място във философията, музиката, лингвистиката, изкуството. Поставя научни и философски въпроси за това по какви начини математиката, константите и математическите модели присъстват във физическия свят.

Когато търсим значимостта си в света ние често го сънуваме устойчив, тайнствен, зрим, сияещ - в пространството, и непоклатим във времето; но винаги оставяме в неговото здание онези тънки и вечни пролуки, през които да обясним загадките, които надхвърлят представите и сънищата. В света на хората идеята за безкрайността сякаш превръща живота в тревожно приключение. Посегателство не само срещу видимата реалност на пространството, но и срещу най-неуязвимата и фина реалност на времето.

Това е краят на този увод, но не и на главоблъсканицата за безкрайността, защото дори в устойчивостта на различните науки, безкрайността се изразява като: „математическа идея за нещо, което няма край, идея за неограниченост“ и дори „свобода“. В същото време в полето на физиката тя е: „нещо, от което физиците се опитват да се отърват, защото ние не виждаме безкрайност, ние виждаме цели числа, понякога рационални, но никога безкрайност…“, и още: „във физичните теории безкрайността показва, че имате грешка…“, въпреки че във философията „безкрайността е навсякъде и ние сме свободни да си представяме каквото поискаме…“

Ако търсим синоним за безкрайността, можем да използваме - безконечност, необятност, безграничност, вечност, безпределност, безбрежност. Но би могла да означава и количество без граници или без край. Без край като безкрайност и непрекъснатост в материята, пространството, времето, движението. В своето съчинение „За природата на телата и движещите сили” немският математик, физик и философ Готфрид Лайбниц пише: „пространството е порядък от съ-съществувания, времето е порядък от последователности. Материята е дискретна. Тя е разделена на актуални, разграничими части, всяка от които е съседна със следващите”.

Именно за безкрайността във различните ѝ проявления, употреби, тълкувания, „съ-съществуваща” и пределно ясна разказваме в този последен епизод от цикъла „Константи и въображаеми светове в науката”. И не само, в него поставяме въпроса: „нужно ли е да „укротим“ безкрайността“?

За всичко това, а и много повече говорят: доц. Първанов Първанов, декан на Факултета по математика и информатика към СУ „Св. Климент Охридски”, Борис Грозданов, философ към БАН с награда Мария Кюри и изследователска работа по Философия на физиката в университета в Оксфорд, д-р Владимир Божилов, главен асистент в катедра Астрономия на Физически факултет към СУ „Св. Климент Охридски” и главен редактор на списание „ВВС Знание”, главен асистент Кирил Христов, изследовател на Теория на елементарните частици към Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН, Емилиян Гацов - Елби, артист, композитор и музикант, и Бойко Амаров, консултант статистически анализи и прогнози.

Благодарим на: Бойко Амаров, консултант статистически анализи и прогнози, за търпението и специалното отношение към този проект; Теодор Иванов, който изработи колажа на епизода, както и звуковите ефекти в него; Ангел Симитчиев (Mytrip) и Даниел Дончов (Expectations) - дуото Leaver, които предоставиха голяма част от музиката за петте епизода на цикъла „Константи и въображаеми светове в науката” и на Емилиян Гацов – Елби за композициите: Shadow (2003) и Le Creature, които подари на екипа ни, докато илюстрираше безкрайността в музиката.

Рисунките, формулите, уравненията и числата в колажите на епизодите са авторски изображения на участниците в цикъла „Константи и въображаеми светове в науката”. Те са получени докато събеседниците с усмивка и ентусиазъм правеха „въображаемият свят на математиката” достъпен за автора на този проект.

В Епизод 5: „Граничен преход и укротяване на безкрайността” са използвани схеми на Бойко Амаров, докато търпеливо ни обясняваше идеята за „граничен преход”.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55

Песах е!

Пролет е по нашите ширини и природата е луднала. Луднал е и светът – шарен, различен, но и еднакъв... Ние – хората, независимо от произхода си, го правим и шарен, и различен, и еднакъв. Защото всъщност не сме чак толкова различни. Доказателства – много. И едно от тях е, че дори и най-големите празници понякога съвпадат. Това се случва на всеки 33..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

Еврика! Успешни българи: Мартин Ралчев

"Идеите са водещото и най-вече – това човек да работи онова, което иска. Човек, когато намери подходящата работа и подходящата професия, която го кара да бъде щастлив, той успява да бъде най-добрият", казва Мартин Ралчев. Той е млад учен, който в началото на тази година беше отличен с наградата "Млад изобретател" на фондация "Еврика". Мартин..

публикувано на 22.04.24 в 20:30