От 27 ноември до 1 декември, от 2 часа след полунощ – немскоезична драматургия в Запазена марка „Радиотеатър“

Автор:

Тази седмица Запазена марка „Радиотеатър“ ви предлага немскоезична драматургия. Ето какво избрахме:

Понеделник, 27 ноември
Чуйте радиоверсията на „Влакът заминава след един час“ от Хайнрих Бьол. Немски писател, един от най-значителните представители на следвоенната немска литература. Творчеството му обхваща романи, разкази, есета, драми, радиопиеси и поезия.
Предлагаме ви среща с голям автор и с прекрасните актьорски гласове на Апостол Карамитев, Асен Миланов, Николай Бинев, Виолета Бахчеванова и Вели Чаушев. Постановката е дело на Мария Нанчева.

Вторник, 28 ноември
Имате възможност да чуете „Курс по шофьорство“ от Бернард Ширмер.
Участват артистите: Иван Кондов, Васил Попов и Нели Ракарова. Постановката е дело на Хелмут Хелсторф и Пенка Захова.

Сряда, 29 ноември
Можете да слушате „Съпругата еврейка“ от Бертолт Брехт.
Участват артистите: Анна Петрова и Стефан Мавродиев. Режисьор – Камен Костов.

Четвъртък, 30 ноември, и петък, 1 декември
На вашето внимание – първа и втора част на „Процесът за сянката на едно магаре“ от Фридрих Дюренмат.
Автор на драматизацията – Моис Бениеш. Участват артистите: Тодор Колев, Стефан Стайчев, Стефан Сърбов, Иван Кутовски, Георги Миладинов, Продан Нончев, Стефан Германов, Барбара Мюлер, Лиляна Миладинова, Стефка Кацарска и Михаил Михайлов. Музика: Тодор Колев в съпровод на китара – Асен Гаргов. Режисьор – Моис Бениеш.

Това са нашите предложения за тази седмица. Пожелаваме ви приятно слушане!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-сложната приказка на Оскар Уайлд като поп опера

„… Всяка вечер младият рибар излизаше в морето и хвърляше мрежите си във водата. Когато вятърът духаше откъм сушата, той не хващаше нищо или хващаше съвсем малко, защото това бе гневен вятър с черни крилe и бурни вълни се издигаха срещу него. Но когато вятърът духаше към брега, рибите идваха от дълбините, оплитаха се в мрежите му и той ги..

публикувано на 15.08.18 в 15:32

Аудиото Цитаделата – връх в арт продукцията на БНР

Когато пиша рецензия за предстояща фм радиопиеса за bnr.bg, обикновено се опитвам да не създавам прекалено големи очаквания, прекалено голяма кошница за надеждите на слушателите, че срещата с драматургичното аудио изкуство ще е сериозна, естетски издържана и запомняща се. Дори поради простия факт, че слушането на радио фм, даже с апаратите от 21 век, не..

публикувано на 14.08.18 в 16:10

„Коприна” на Алесандро Барико – романът като музика

„Коприна” на Алесандро Барико – италианския писател, преподавател по творческо писане, киносценарист, драматург, режисьор и музикант, е книга, която оставя без дъх. Оставя без дъх и заради историята, която разказва, и заради езика, с който разказва. Език музикален: ако решим, че музиката, тази хармония на сферите, е заедно с това и повторение с..

публикувано на 12.08.18 в 17:25

Диамантите на белгийската огърлица

Мишел де Гелдерод и Морис Метерлинк са представени с общо 6 пиеси през идващата седмична панорама на „Запазена марка Радиотеатър“. Тъй като се очертава това да е една от последните нощни театрални седмици по програма „Христо Ботев“, слушайте тези необичайни и много добре направени аудиоадаптации на едноактни и пълнометражни драматургични текстове, които..

публикувано на 12.08.18 в 09:35

Аудио за един поетично-ваканционен следобед

Тази радиопиеса се слуша леко. Оставяш ѝ се като на ласкаво приплясващи морски вълни. Усещаш се измит, прохладен и унесът ти харесва. Тук историите текат от гледна точка на вътрешни монолози и като тръгнеш след тях, хем ти е уютно от богатото и точно използване на думите, хем си като хванат на въдицата от нюансите на гласовете, хем едно общо релаксиращо..

публикувано на 12.08.18 в 09:05