От 27 ноември до 1 декември, от 2 часа след полунощ – немскоезична драматургия в Запазена марка „Радиотеатър“

Автор:

Тази седмица Запазена марка „Радиотеатър“ ви предлага немскоезична драматургия. Ето какво избрахме:

Понеделник, 27 ноември
Чуйте радиоверсията на „Влакът заминава след един час“ от Хайнрих Бьол. Немски писател, един от най-значителните представители на следвоенната немска литература. Творчеството му обхваща романи, разкази, есета, драми, радиопиеси и поезия.
Предлагаме ви среща с голям автор и с прекрасните актьорски гласове на Апостол Карамитев, Асен Миланов, Николай Бинев, Виолета Бахчеванова и Вели Чаушев. Постановката е дело на Мария Нанчева.

Вторник, 28 ноември
Имате възможност да чуете „Курс по шофьорство“ от Бернард Ширмер.
Участват артистите: Иван Кондов, Васил Попов и Нели Ракарова. Постановката е дело на Хелмут Хелсторф и Пенка Захова.

Сряда, 29 ноември
Можете да слушате „Съпругата еврейка“ от Бертолт Брехт.
Участват артистите: Анна Петрова и Стефан Мавродиев. Режисьор – Камен Костов.

Четвъртък, 30 ноември, и петък, 1 декември
На вашето внимание – първа и втора част на „Процесът за сянката на едно магаре“ от Фридрих Дюренмат.
Автор на драматизацията – Моис Бениеш. Участват артистите: Тодор Колев, Стефан Стайчев, Стефан Сърбов, Иван Кутовски, Георги Миладинов, Продан Нончев, Стефан Германов, Барбара Мюлер, Лиляна Миладинова, Стефка Кацарска и Михаил Михайлов. Музика: Тодор Колев в съпровод на китара – Асен Гаргов. Режисьор – Моис Бениеш.

Това са нашите предложения за тази седмица. Пожелаваме ви приятно слушане!

ВИЖТЕ ОЩЕ

За огледалото и чука или 5 немски драматурзи на гости в Радиотеатъра

Изкуството не е огледало, изправено срещу реалността, а чук, с който да бъде оформена. Тези думи на Брехт дават добро начало на една седмична панорама от немски заглавия на автори, които в широк смисъл можем да наречем съвременни. Първият от тях, Волфганг Борхерт, е най-малко познатият в България от цялата предизвикателна петорка. Той живее само 26..

публикувано на 17.02.18 в 09:35

Изчезнали звуци от нашата истинска родина или Аугустус

През годините от 1904 до 1918 Херман Хесе пише 22 кратки истории, известни и като приказки, и Аугустус е една от тях. Публикувана е през 1913 година. Какво се случва с автора през това време? През 1911 предприема пътуване до Шри Ланка и Индонезия. Сам. На 34 години е. През 1912 се премества в Берн и след поредица лични нещастия напуска военната служба..

публикувано на 16.02.18 в 11:55

Образът на Гео Милев възкръсва в документалната пиеса „Кота 506”

В рубриката „Документално студио” на 17 и 24 февруари ще покажем съответно първа и втора част на премиерния спектакъл на Радиотеатъра „Кота 506”. Това е пиеса по документи, неин автор е Ясен Атанасов. Изградена е изцяло върху документални свидетелства по намиране тленните останки на Гео Милев, използвани са спомени на съпругата, сестрата,..

публикувано на 16.02.18 в 10:20

Пиеса за света като телефонна централа

…Никога не достигам дъното. Всеки ден пропадам все по-надолу... В два и половина часа през нощта ви предстои да чуете аудио за развитието на една мания. Съвременна мания на съвременния човек. Звучи като преувеличение на някакво клише, толкова статистически възможен и убедителен е синдромът на вманиачаване, в който постепенно се удавя главният..

публикувано на 15.02.18 в 11:50
Пейо Яворов

140-годишнината от рождението на Пейо Яворов и постановките на Илия Атанасов са акцент в "Запазена марка Радиотеатър" тази седмицата

Тази седмица в рубриката „Запазена марка Радиотеатър” ще отбележим две годишнини. В понеделник, 12 февруари , ще чуете радиокомпозицията по писма и стихове на Яворов „Две хубави очи”. Поводът е, че миналия месец се навършиха 140 години от рождението на гениалния български поет. Той е роден в Чирпан през 1878. Учи в гимназията в Пловдив, а след това..

публикувано на 11.02.18 в 16:05