От 27 ноември до 1 декември, от 2 часа след полунощ – немскоезична драматургия в Запазена марка „Радиотеатър“

Автор:

Тази седмица Запазена марка „Радиотеатър“ ви предлага немскоезична драматургия. Ето какво избрахме:

Понеделник, 27 ноември
Чуйте радиоверсията на „Влакът заминава след един час“ от Хайнрих Бьол. Немски писател, един от най-значителните представители на следвоенната немска литература. Творчеството му обхваща романи, разкази, есета, драми, радиопиеси и поезия.
Предлагаме ви среща с голям автор и с прекрасните актьорски гласове на Апостол Карамитев, Асен Миланов, Николай Бинев, Виолета Бахчеванова и Вели Чаушев. Постановката е дело на Мария Нанчева.

Вторник, 28 ноември
Имате възможност да чуете „Курс по шофьорство“ от Бернард Ширмер.
Участват артистите: Иван Кондов, Васил Попов и Нели Ракарова. Постановката е дело на Хелмут Хелсторф и Пенка Захова.

Сряда, 29 ноември
Можете да слушате „Съпругата еврейка“ от Бертолт Брехт.
Участват артистите: Анна Петрова и Стефан Мавродиев. Режисьор – Камен Костов.

Четвъртък, 30 ноември, и петък, 1 декември
На вашето внимание – първа и втора част на „Процесът за сянката на едно магаре“ от Фридрих Дюренмат.
Автор на драматизацията – Моис Бениеш. Участват артистите: Тодор Колев, Стефан Стайчев, Стефан Сърбов, Иван Кутовски, Георги Миладинов, Продан Нончев, Стефан Германов, Барбара Мюлер, Лиляна Миладинова, Стефка Кацарска и Михаил Михайлов. Музика: Тодор Колев в съпровод на китара – Асен Гаргов. Режисьор – Моис Бениеш.

Това са нашите предложения за тази седмица. Пожелаваме ви приятно слушане!

ВИЖТЕ ОЩЕ
Фотоколаж: Даниела Манолова.

Да, аз твърдя това - няма добродетели, ако няма безсмъртие, Братя Карамазови

Подгряваща съзерцателно-вглъбяваща седмица от руски класически произведения бележи приближаването на Коледа в мисловно-духовен план. Автори като Толстой, Гогол и Достоевски, подкрепени от великолепна радиорежисьорска работа и страхотни актьори, ще бъдат представени в Запазена марка Радиотеатър от 2.00 през нощта. И нещо повече. Гаранция за качеството на..

публикувано на 10.12.17 в 09:30
Фотоколаж: Даниела Манолова.

Плетенето на интриги и плетките според Едит Уортън

Романист, пътешественик и екстериорен дизайнер е авторът на полунощната неделна пиеса на 10 декември. Въпреки че пише първия си роман на 11 години, а на 15 получава за превода на едно стихотворение от немски хонорар от 50 долара, но по настояване на родителите го публикува под името на приятел на баща й, едва когато става на 40 години, Едит Уортън започва..

публикувано на 09.12.17 в 09:30

Всички страдат от разстройство на говора

Гласове, птици и сънища е текст за радио, който хем е конструиран концептуално върху този постулат, хем го илюстрира на различни нива от драматургичната структура до нелепите детайли в езика на героите, даже го изразява директно в голям мащаб, като свойство на манталитета на съвременния човек изобщо, но и същевременно се опитва да го пребори. Това е..

публикувано на 08.12.17 в 11:30

Фичър за мигриращото човечество

През 2015 г. авторката на все още неродения, но вече сериозно обмислен фичър тръгва по следите на едно разследване, разследване, което само по себе си продължава около 8 години, приключва 2005 и търси причините, обстоятелствата и виновните за трагичното потопяване на албанския кораб Катери и Радъс /Kateri i Radës , превозващ бежанци, търсещи препитание в..

публикувано на 01.12.17 в 17:10

Да паркираш колата си в двора на Харвард … и на други места след това

Тази и следващата неделя за първи път в ефира на БНР ще прозвучи една съвременна американска пиеса, написана от драматург със световна известност и десетки върховни отличия за майсторство, включително почетното звание Рицар на ордена на изкуствата и литературата , което получи на 70-тия си рожден ден от френското правителство. Израел Хоровиц пише първата..

обновено на 01.12.17 в 15:45