Алекс Кейко: Бъдете горди с България!

Топ таланти на IBM са впечатлени от родната гражданска инициатива след приключване на едномесечната им мисия
Алекс Кейко (вляво) и Йордан Хлебаров в студиото на програма „Христо Ботев“.
Снимка: Кирчо Стоичков

Програмата IBM CSC традиционно изпраща топ таланти на компанията в избрани държави в света, които предоставят безвъзмездно услуги и консултации на неправителствени организации, държавни структури, малки и средни предприятия по въпроси, свързани с бизнеса, технологиите и обществото.
За период от месец 12 служители от 7 държави, сред които Нова Зеландия, Япония, Индия, Китай, САЩ, Бразилия и Аржентина, посетиха София и работиха с четири институции и организации, сред които: проекта „Зелена София“ на Столична община, проекта на гражданска инициатива AirBG.info, Изпълнителната агенция по трансплантация и Центъра за приобщаващо образование.
До края на 2017 г. по програмата ще се включат над 3500 служители в близо 40 държави, превръщайки тази про боно програма в една от най-мащабните в света.
Какво споделиха за българския опит на мисията топ талантът Алекс Кейко от Ню Йорк сити и Йордан Хлебаров от обществената инициатива за измерване и визуализиране нивата на замърсяване на въздуха в София – чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гълъб Черпоков: Не е важно какво и колко имаш, а как го ползваш

„Един живот в туризма“ и „Село Орехово – триптих за минали, настоящи и бъдещи поколения“ са двете книги, които 84-годишният ветеран в туристическата индустрия на България Гълъб Черпоков издава през последните няколко години. Пиететът към родното село в Родопите и професионализмът, доказан през годините преди и след 1989 г., карат туристическия ветеран да..

публикувано на 20.04.18 в 15:20

Щастието като начин на живот

След оповестяване на резултатите от последния Световен доклад за щастие, в който България заема 100-то непрестижно място, търсим отговор на въпросите: важно ли е щастието като начин на живот и какви са причините за официалното деклариране на „българското“ нещастие? Доколко е важно щастието на работното място и зависи ли от професионализма и желанието за..

публикувано на 20.04.18 в 14:10
Адвокат Любомир Владикин, проф. Момяна Гунева, адвокат Захари Генов и Анелия Торошанова (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“

Българската държава зад българските граждани

Как трябва да реагира държавата при постъпило искане за екстрадиция на български гражданин? Какво трябва да се направи при казуса на Желяз Андреев от Добрич? Какво представлява споразумението за екстрадиция и каква е разликата между екстрадицията и европейската заповед за арест. За това говорихме днес в предаването „Законът и Темида“ с проф. Момяна..

публикувано на 20.04.18 в 13:25

За финансите като здравеопазване

Държавните болници заработиха по нов стандарт за финансово управление. За общинските той е препоръчителен. Новите поредни правила ще се борят срещу лошата финансова дисциплина и злоупотреби. Като че ли старите не са били срещу това. Дълговете на държавните и общински болници надхвърлят половин милиард лева. Повече от една трета от тях са просрочени. Като..

публикувано на 20.04.18 в 12:25

За новия проект на разните евроскорости

И днешните декларации на евролидери от национален и общностен мащаб доказват, че Европа е на няколко скорости. Те се определят не от обществената необходимост на съюза, а от личната електорална необходимост на избираеми водачи с чувство на многовечност. Някои от тях в опити да възвърнат поне медийно значение на страните си. И за бъдат записани за дълго..

публикувано на 19.04.18 в 12:45