Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правосъдните награди вече имат световно измерение

Нина Никол Хамилтън, председател на Балканска медийна асоциация, автор и водещ на предаването „Темида – цената на истината“
Снимка: личен архив
Благотворителният юридически бал, част от който са и Годишните награди за правосъдие, се ражда като идея през 2013-та година между Балканска медийна асоциация и Софийска адвокатска колегия. За всички тези години наградите се превръщат в Национални и получават подкрепата на всички важни институции, включително и Международния адвокатски съюз, като лично почетният президент Мигел Лоиназ през 2016-та година бе официален гост на церемонията.
Професорите Сашо Пенов и Васил Мръчков ще получат Гран при за особени заслуги към правото.
Омбудсманът на България Мая Манолова ще си тръгне със специален приз от Националните правосъдни награди, които ще се проведат за 5-а година на 25 ноември в хотел Маринела. Тя получава награда за това, че започна лична борба през 2017-та година и отстоя правата на гражданите. Благодарение на Мая Манолова, парламентът окончателно забрани частния арбитраж за физически лица.
В годишните награди за правосъдие „Темида – цената на истината“ има по петима номинирани от цяла България в няколко категории. Това са изявени адвокати, съдии, прокурори, нотариуси, ЧСИ, медиатор, млади юристи, синдици, кантора, дело/сделка, правосъдие зад граница. Наградите на сцената ще им бъдат връчени от председателите на адвокатски колегии от страната, Българската съдийска асоциация, на Нотариалната камара, на Асоциацията на жените-адвокати, на Асоциацията на медиаторите, от популярни преподаватели, адвокати и журналисти.
Предаването „Законът и Темида“ и БНР са медиен партньор на събитието заедно с още 30 медии.
Чуйте повече по темата от Нина Никол Хамилтън, председател на Балканска медийна асоциация, автор и водещ на предаването „Темида-цената на истината“. В предаването юристът говори и за предизвикателствата пред магистратите, реформата в съдебната система, борбата с корупционните практики в България и цената на успеха.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианистът Виктор Костов: Вълнението е това, което остава скрито за публиката

В Световния ден на пианото в рубриката "Темите на деня" гостува талантливия млад пианист - Виктор Костов .  Преди дни в Зала "България" се проведе един незабравим музикален спектакъл, който остави всички присъстващи изцяло пленени от виртуозното изпълнение на вълнуващи мелодии. Концертът, озаглавен "Магията на вариациите", представи..

обновено на 29.03.24 в 10:31
Теди Кацарова

ЧРД, Теди Кацарова! Продължавай да ни вдъхновяваш!

На днешния 29 март в София се ражда една певица, която обгръща сърцата на слушателите си в топлина и утеха, а нейните песни са като слънце, озаряващо с нежност и красота. Това е Теди Кацарова – артист с дарба да разтваря душата си пред публиката и да я запълва с изобилие от емоции.  В интервю за предаването "Нашият ден" Теди споделя някои..

обновено на 29.03.24 в 09:12

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05