Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резултати и изводи от 23-ата годишна среща на върха за измененията на климата

БНР Новини
В Бон, Германия приключи най-мащабното световно събитие - годишната среща на върха за климата. Тя включи три главни събития: двадесет и третата Конференция на страните по Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата (COP23), тринадесетото заседание на страните по Протокола от Киото (CMP13) и втората среща на страните по Парижкото споразумение (CMA2).
Бон събра над 25 000 делегати – политически лидери, активисти от неправителствения сектор, бизнесмени, учени, журналисти. Срещата беше подпомогната и от 700 доброволци.
В началото на срещата в Бон Сирия подписа Парижкото споразумение за климата, с което вече всички страни - членки на ООН са част от това споразумение. Досега 70 страни са го ратифицирали, България направи това в края на 2016 година. САЩ ратифицираха споразумението от  Париж преди Тръмп да влезе в Белия дом, но през юни тази година той обяви, че страната ще излезе от споразумението. Процедурата обаче би отнела 4 години.
Едно от важните решения в Бон беше сформирането на глобален алианс за премахване на електроенергията от въглища, наречен Powering Past Coal. Той беше основан от Канада и Обединеното кралство като страните в него се ангажират да преминат от въглища към чисти енергийни източници до 2030 година.  Научен анализ установи, че повече от 800 000 души по света умират всяка година от замърсяването, причинено от изгарянето на въглища, а електроцентралите, работещи с въглища произвеждат почти 40 процента от електричеството в света, което води до замърсяване с въглероден диоксид, водещо до климатични изменения.
В новия алианс влизат Канада, Обединеното кралство, американският щат Вашингтон, както и Ангола, Мексико, Нова Зеландия, Фиджи, Коста Рика, Салвадор, Маршаловите острови, а от Европа се включват  Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Италия, Люксембург, Нидерландия, Португалия и Швейцария. Очаква се алиансът да нарасне поне до 50 члена до 24-ата годишна среща на върха за климата в Полша догодина.





Министърът  на околната среда на Германия Барбара Хендрикс и президентът на Франция Еманюел МакронПрезидентът на Франция Емануел Макрон потвърди, че страната му ще спре използването на въглища за производство на електроенергия до 2022 г. и призова Европа да участва по-активно във финансирането на  развиващите се държави в борбата им с климатичните изменения.
Страните от Европейския съюз имат обща цел - до 2030 година да намалят парниковите емисии с 40% в сравнение с 1990 г. Но Франция,  има амбициозен план за забрана на всички бензинови и дизелови автомобили. Това трябва да стане до 2040 г.
Еманюел Макрон обяви, че на 12 декември в Париж свиква среща на високо равнище за предприемане на по-нататъшни действия по климата. На нея ще присъстват политици, бизнесмени и представители на всички големи финансови институции.


Борислав Сандов географ и експерт по изменения на климата, член на „Коалиция за климата“ и участник в четири Срещи на страните по РКООНИК представя официалните решения, както и някои неофициални, но показателни събития на срещата в Бон.



В Бон неофициална делегация на САЩ, водена от Майкъл Блумбърг- бивш кмет на Ню Йорк, представи документ от 127 страници, наречен „Американски обет”, с който 20 щата, 110 града и 1400 представители на бизнеса заявяват, че ще продължават да спазват договорените в Парижкото споразумение ограничения на парникови газове. Под този „Американски обет” стоят над 2 300 подписа на кметове, губернатори и бизнесмени от САЩ.

Арнолд Шварценегер по време на изказването му на 23-ата годишна среща на върха за измененията на климатаХоливудският актьор Арнолд Шварценегер беше за кратко част от неофициалната делегация на САЩ в Бон като изявен радетел за борбата с климатичните промени. Той е бивш губернатор на Калифорния, наричан "най-зеления щат“, заради лидерството в използването на зелена енергия в САЩ. Интересът към неговото присъствие очаквано беше голям, а той произнесе пред многолюдната аудитория в Бон неофициална, но вдъхновяваща реч, част от която ви представяме.


Двадесет и третата Конференция на страните по Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата в Бон се очакваше да бъде предимно техническа среща, на която да бъдат изработени методиките за прилагане на Парижкото споразумение. На нея обаче беше постигнато съгласие по ключови въпроси.


Сикели Гуонандо живее на остров Коро – Фиджи. Фиджи е тихоокеански остров, където в последните години се наблюдават  катаклизми и бедствия заради изменението на климата.


Фермин Куп е журналист от Буенос Айрес. Той пише за няколко аржентински издания по въпросите на климата и екологията. Преди Бон, Фермин е бил на срещите на върха по РКООНИК в Лима - 2014 и в Париж – 2015. Аржентина е в групата на развиващите се държави и инвестициите в зелена енергия в страната са малко.




Доброволците, без които срещата би била невъзможнаМащабно световно събитие като Срещата на върха за климатичните промени не би могло да се осъществи без усилията на доброволци. В Бон делегатите и журналистите бяха над 25 000, а доброволците - над 700 от различни националности, повечето студенти. Време е да се запознаем и с двама доброволци.



От 2014 г. България има Закон за ограничаване изменението на  климата, а Националната стратегия за адаптация към изменението на климата трябваше вече да е изготвена. По нея работиха представители на официални институции, научни среди, неправителствени организации и бизнеса.  Очаква се и плана за действието и изпълнението й до 2030 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53