Радиоенциклопедия "Пътят към българското възкресение 1877-1878": Препятствия за възвръщането на българската държавност

Посрещане на генерал Гурко в София на 23 декември 1877 г. (4 януари 1878 г.). Художник Димитър Гюдженов.
Снимка: архив

Исторически факт е, че на Балканите Българската държава попада първа под османско владичество и последна  се освобождава. До ден днешен обвиняваме себе си в примиренчество и робски характер. А какви са в действителност причините за почти петвековното чуждо господство, защо закъснява развитието на национално-освободителното ни движение, могли ли сме да се освободим сами? Каква е европейската конюнктура и как се променя балансът на силите?
Процесите на израстване на българите като самостоятелен политически субект с влияние върху Източния въпрос ще проследим с участието на авторитетни представители на съвременната историческа наука: академик Константин Косев, професор Пламен Митев, професор Андрей Пантев, доцент Валери Колев.ВИЖТЕ ОЩЕ
Цирковите артисти настояват „да се спре с негативните асоциации с думата „цирк“

А какво да кажат философите, кукловодите, бавачките…

Иде реч за професиите, длъжностите и институциите, чиито имена служат за негативни метафори. Поводът е отвореното писмо на цирковите артисти, в което те настояват „да се спре с тази негативна и обидна асоциация с думата „цирк“. Означава ли това, че като наричаш някого „дървен философ“, не уважаваш философите, ами „суфльор“, „“статист“, „пазач“,..

публикувано на 23.01.18 в 16:50
Захари Миленков

Звукови хроники „Радио, любов моя!”

В две поредни предавания (23 и 30 януари) ще ви разведем из „Музейната експозиция на историята на радиото в България”, която се намира във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Създадена е преди 20 години от Захари Миленков, който е уредник на този уникален музей. Звукорежисьор по професия и..

публикувано на 23.01.18 в 08:00
Адвокат Албена Койчева

Истанбулската конвенция: изместени акценти

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция, продължава да е сред най-важните теми на  общественото внимание. За  особеностите на нейния прочит говорихме миналия понеделник и ние. Измести ли се акцентът от темата  „насилие над жени“ върху темата „трети пол“  и..

публикувано на 22.01.18 в 17:40

Радиоенциклопедия „Въпрос на вкус!”: Да ви е сладко! – вкус и традиции

„Сладурче“, „сладки сънища“, „сладкодумен“, „сладкогласен“ – много приятни и благотворни за нас неща определяме като „сладки“. И обратното  – „изпивам горчивата чаша“, „проливам горчиви сълзи“, „преглъщам горчив хап“, „огорчавам“, „вгорчавам живота на някого“ или „вкисвам се“, т.е. „разваля ми се настроението“, „правя кисела физиономия“, или „излиза ми..

публикувано на 22.01.18 в 17:35
Теодора Тодорова

Еврика! Успешни българи! Теодора Тодорова

Теодора Тодорова е млада жена, родена в София.  В нейното семейство пчеларството открай време е на почит и никой не може да каже кога се е зародила любовта й към пчелите. Дали през  летата, прекарани с дядо на село или през времето, прекарано с родителите, чиито занаят е пчеларството. Тази любов е и причина за съзнателния избор на Теодора да се..

публикувано на 22.01.18 в 17:15