Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непокорни – последната книга на Цветан Тодоров

БНР Новини
Цветан Тодоров
Снимка: БГНЕС
СнимкаСтоян Атанасов за книгата: От няколко десетилетия въпросът за социалното неподчинение занимава трайно мислителите и политолозите. Цветан Тодоров подхожда към него с осем биографични очерка на Ети Хилезум, Жермен Тийон, Борис Пастернак, Александър Солженицин, Нелсън Мандела, Малкълм Екс, Давид Шулман, Едуард Сноудън. Тези наши предшественици или съвременници живеят и работят в различни страни и на различни поприща. Но всички те отхвърлят от морални съображения определено социално зло, от което страда цяло едно общество. Неподчинението им не е плод на негативизъм, евентуално присъщ на техния характер, а на стремеж да утвърдят положителни общочовешки ценности. Тодоров полага портретите на своите герои в контекста на тяхната национална и професионална реалност. Така той разкрива пестеливо, но прецизно един многолик свят с показателни различия и прилики между отделните му части и отделните му представители. За неговото единство съдим по общото в моралните добродетели на непокорните личности, чиито действия са имали решаващ политически ефект. Тодоров го осмисля така, че непокорството на тези морални образци звучи актуално и днес.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Честваме 187 години от рождението на Васил Левски

Отбелязваме 187 години от рождението на Васил Левски. За паметта, думите и делата на Апостола, както и за новите архивни доказателства, относно живота и делото му – разговор в "Нашият ден" с историка Виктор Комбов . Последните години от живота на Апостола са най-интересни за изследователите на Българското възраждане, поради факта, че има..

публикувано на 18.07.24 в 09:20

Банско джаз фестивал с 27-о издание от 3 до 10 август

В разгара на фестивалното лято, през август предстои дългоочакваният Банско джаз фестивал , който отново ще превърне Банско в столица на джаз музиката. В продължение на осем фестивални дни и вечери от 3 до 10 август 2024 г.   екип на програма "Христо Ботев" ще отразява джаз феста, тъй като Българското национално радио е медиен партньор на..

публикувано на 18.07.24 в 09:00

Истина или лъжа

"Фалшификациите съпътстват цялата история на човечеството, мотивите са много и различни и няма нищо ново под слънцето" – казва Иглика Мишкова, куратор от българска страна на изложбата "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите", която може да се разгледа в Етнографския музей в София. Тя е дело на Дома на европейската история, музеят..

публикувано на 17.07.24 в 14:25

Днес е Световният ден на емотиконите и емоджитата

Днес (17 юли) е Световният ден на емотиконите и емоджитата – средства, с които допълваме писменото си общуване в интернет, за да компенсираме поне частично дефицита в комуникацията, породен от липсата на гласа и физическия ни образ. Човек би сметнал, че емоджи, както и емотикон, е дума, свързана с емоции, но всъщност не е така – японска е и..

публикувано на 17.07.24 в 12:46
Марин Георгиев

"Заговорът на мъртвите" – нова мемоарна книга на Марин Георгиев

"От 80-те години на миналия век, когато започнах мемоарите си, до днес са изтекли четири десетилетия, в които се опитвам да побера шест. С всяко от тях растеше и възможността което е било , да бъде казано както е било  – нещо, от което се боим. Позволих си да го направя както предците ни, които наистина са били свободни хора и в свободно, и в..

публикувано на 17.07.24 в 12:10