Радиото

Снимка: pixabay.com

Към края на първото десетилетие на най-новия ни век се състоя премиера на очарователен филм, който изглеждаше да бъде печеливш, интересен, потребен на онези, за които е бил предназначен - поколението, отъждествявано с апогея на рок музиката, а защо не - и неговите наследници. Това е филмовата продукция The Boat That Rocked, в буквален превод „Корабът, който свиреше рок”, „рокираше”, тъй да се каже. По планетата филмът е представян с различни заглавия: В САЩ името е „Пиратско радио”, „Радио рок революция” - в Германия, във Франция – „Добро утро, Англия”. Българското заглавие е кратко и ясно: „Рок радио”. Филмът, по сценарий и режисура на Ричард Къртис в комедиен план описва времето на пиратските радиостанции във Великобритания, които нелегално са излъчвали рокмузика, посрещана зле от по-възрастните хора /не всички/ и почти официално обявена за „зло” от властите и държавната радиостанция на Острова. Факт, чието доказателство е безспорно, имайки предвид оскъдното присъствие на рок изпълнения и песни в програмите на Би Би Си между 1962-ра и 1968-ма година. Не, че по същото време в България и Българското радио бе по-различно, но все пак, там, където тази музика се е създавала, е нормално да й се обърне повече внимание. Но не. Така в радиопрограмите са останали встрани Ролинг Стоунс, Джими Хендрикс, Кинкс, Ху и цяла плеяда техни колеги, за да сполети тази съдба по-късно и четиримата от Лед Цепелин... Нещо повече, заради огромния, масов интерес към новата музика от страна на слушателите, правителството повежда война с пиратските радиа и нелегалното разпространение на рок музиката чрез радиоефира. А легално разпространение няма… След упорита борба остава само една радиостанция, излъчваща денонощно рок. Намирала се е на изоставен навътре в Северно море кораб, откъдето са провеждани радиоемисиите. След различни прокламации и заплахи се стига до приемане на законов /!?/ текст, който забранява нерегламентираното радиоизлъчване по крайбрежието, защото... това заплашва радиовръзките с рибарските морски съдове, движещи се наоколо. Накрая, корабът - платформа за нова музика е потопен. „Вражеското” пиратско радио замлъква. Завинаги. История, по-близка до реалната истина, отколкото мечтата.

Няколко десетилетия по-късно, тези събития, оказва се, вълнуват единици у нас и по света. Прагматизмът днес е взел връх над емоцията, сантимента, рок носталгията (ако изобщо има някъде такава). С вложените в него 50 милиона долара и възвърнатите с мъка 36, филмът „Рок радио” в бившите рок-обетовани земи е финансов провал. Не намира достатъчно публика. „Няма хора”, казва един анекдот. От друга страна „обществото прощава на престъпника, но не и на мечтателя”, според Уинстън Чърчил. Започвам да разбирам: в наши дни „Рок радио” може  да послужи само за събуждане на някой-и-друг спомен у навлезлите в чаровна възраст почитатели, живели в зората и зенита на неподправения, потънал в дълбините самобитен рок.

P.S.  
Днес в дигиталния безкрай срещаме и радиостанции, (някои от тях - 83 годишни), неусетно придобили силуета на стария корсар: онова Рок радио.
Кръгът се затваря.
Вселената се разширява.

неделя, 21 януари от 17 часа


ВИЖТЕ ОЩЕ

Удсток, Woodstock 1969

Годината с пореден номер 2019 се оказа преизпълнена с половинвековни юбилеи: местни и световни. Едни от тях – добре запомнени, други пък – добре забравени. Сред първите е, без съмнение, фестивалът Woodstock, Удсток: последната естествена, по своему красива и масова свободна изява, попречила да се разкрие скритият, отблъскващ свят на бизнеса-и-рок-енд-рола..

публикувано на 17.08.19 в 12:15

„Граф Ори”, опера в две действия, от Джоакино Росини (съдържание)

Премиерата на творбата се е състояла на 20 август 1828 година в Париж Действащи лица: Граф Ори – тенор Губернаторът - баритон Графиня Адела Формутие - сопрано Изолие - мецосопрано Рембо - баритон Рагонда - мецосопрано Алис - сопрано Първо действие Граф Формутие заминава на кръстоносен поход, като оставя сестра си Адела и приятелката й..

публикувано на 16.08.19 в 17:25
Хуан Диего Флорес

Хуан Диего Флорес в операта „Граф Ори” на Росини

Този перуанец днес е най-известният оперен певец. Нарича се Хуан Диего Флорес и присъствието му на всяка сцена е гаранция за успех. Сред ценители от цял свят той е прочут като мистър 9 До-та, а партията на Тонио е негова запазена марка, въпреки, че от скоро се опитва да избяга от този образ. Роден е на 13 януари 1973 г. „Гласът на Хуан Диего Флорес е..

обновено на 16.08.19 в 17:21
Танцовият състав от Якоруда

Съборянско лято: Националният събор на гара Аврамово – празник за приятелите на теснолинейката

Пъстро и динамично е фестивалното лято тази година. Народната музика и темпераментните български танци събират изпълнители и публика на различни по форма и съдържание събития – фестивали, конкурси, събори. За втори път едно нетрадиционно за подобни прояви място в Западните Родопи посреща гости от различни краища, създава свеобразен празник. Поляните около..

публикувано на 16.08.19 в 09:15
Светлана Тарашоева и Мими Николова

Мими Николова - една естрадна легенда

С естрадната легенда Мими Николова разговаряме за това, откъде започва нейната кариера, как става известна и как е избрана да изпълни песента на Петър Ступел „Замълчи, замълчи“ за филма „Любимец 13“. Певицата разказва за взаимоотношенията между големите имена на българската естрада, за приятелите си сред тях, за джазкариерата си и за това, как..

публикувано на 14.08.19 в 15:05