Сара Бейкуел за бремето на свободата

„В кафенето на екзистенциалистите” е сред най-успешните заглавия на книжния пазар за миналата година. Ню-Йорк Таймс я нарежда сред 10-те най-добри книги за 2016, а Гардиън я определя като книга на годината. „В кафенето на екзистенциалистите” се смята за най-добрата философска книга на годината (Файв бук сайт). Преведена е на над 20 езика и се радва на нестихващ читателски интерес - отбелязват издателите й.
Авторката Сара Бейкуел ни въвежда в атмосферата на Франция и Германия преди и по време на Втората световна война, а също и във философията на екзистенциализма и темата за свободата, на личния избор.
Гергана Рачева представи „В кафенето на екзистенциалистите” в рубриката „Литературен наблюдател” на „Артефир”.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Ружа Маринска

Доц. Ружа Маринска: Изданието "Цанко Лавренов" е уникално събитие за българската култура

Том с 520 страници статии и репродукции на картини е резултатът от труда на екип изследователи, фотографи, художници, книгоиздатели, спонсори, обединени от усилията на фондация „Цанко Лавренов“. Пътят до тази книга е около тригодишен, но за Лаврен Петров той започва преди повече от две десетилетия, когато младият изкуствовед добива ясна представа за..

публикувано на 16.11.18 в 16:35
Актьорите Валентин Ганев, Линда Русева, Мая Бабурска, Кирил Бояджиев и Иван Петрушинов (отляво надясно)

Рецептите за щастие на кабаре "Фата Моргана"

В приглушения полумрак на кабарето „Фата Моргана“, едно от култовите предавания на редакция „Хумор и сатира“, ще се разиграят фатални страсти и драматични диалози, дреболии ще преобърнат представата ни за света и времето, заклинания ще разтърсят суеверните, а задълбочени размисли ще покажат пътя на родната икономика. Текстовете оживяват с гласовете на..

публикувано на 16.11.18 в 16:15
Лорина Камбурова в студиото на „Време и половина“

"Време и половина" за Лорина Камбурова

Модерно българско село, запазило духа на всичко родно и добре познато, а едно момиче рисува, за да забрави или пък, за да продължава да помни. Имаше време, в което, ако останете на въпросния телевизионен канал, който излъчва тази приятна картинка, можеше да видите също това момиче да обикаля познати и непознати български места. Казват, че в нея можеш да..

публикувано на 16.11.18 в 15:22

Кинофестивалът /не/Възможното образование кани участници и партньори

Подготвя се втори фестивал за документални филми „(не)Възможното образование“, чието първо издание се проведе при голям интерес през февруари 2018 г.   В основата на събитието е Общността за демократично образование , а целта е колкото може повече хора в България да се запознаят с разнообразните начини, по които образованието може и се..

публикувано на 16.11.18 в 13:35
Актьорите Веселин Мезеклиев и Йорданка Кузманова

Журналистика без маска и без грим

Този път в директната шоупрограма „Звезди посред бял ден“ ще се вихри репортерката Добриела – студентка по журналистика в Старобългарския университет. Докато стажува в редакция „Хумор и сатира“ тя ще се опита да докаже, че журналистиката без маска и без грим прилича на озъбено свирепо куче. С нежните си, но здрави ръце тя ще манипулира актьорите Йорданка..

публикувано на 16.11.18 в 09:51