Културната дипломация - бъдещето на Европа (втора част)

Отвляво надясно: Н.Пр. Ставрос Августидис, Здравка Михайлова, Елза Хаджийска и Н.Пр. Стефано Балди
Снимка: Божидар Любенов
Общественото внимание през 2018 година - годината на европейското културно наследство - ще бъде по-активно ангажирано с изпълнението на проекти, насочени към опазване и социализиране на културните и историческите паметници. Заедно с многото проблеми, пред които е изправена днес Обединена Европа, от особено значение е и каква ще бъде съдбата в близките години на материалното и нематериалното наследство.
Стратегията за културно наследство на 21-и век в Европа беше официално представена през април 2017 г. в Лимасол, Кипър. Страната активно подкрепя стратегията и не е случайно, че същата година, кипърският град Пафос, заедно с град Орфус, Дания, беше избран за Европейска столица на културата.
Преди пет години ЮНЕСКО призна уникалността на средиземноморската диета и я добави в списъка си с нематериално културно наследство. Тя е част от богатата култура на Кипър и още седем държави, разбира се и Италия. А когато най-активният вулкан в Европа – Етна, е бил добавен към списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, на обекти, намиращи се в Италия, той е определен за един от най-символичните действащи вулкани и е източник на ценни научни знания...
Как това културно наследство се използва за популяризиране на европейските културни ценности и е важен инструмент за целите на културната дипломация: впечатляващо и мощно като Етна или елегантно и деликатно като традиционната прочута кипърска дантела от Лефкара, също част от списъка на ЮНЕСКО?
В това предаване продължаваме дискусията "Културната дипломация - бъдещето на Европа“. Наши гости са ръководителите на дипломатическите мисии у нас - Н. Пр. Стефано Балди, извънреден и пълномощен посланик на Република Италия и Н. Пр. Ставрос Августидис, извънреден и пълномощен посланик на Република Кипър. Културната дипломация - бъдещето на Европа (първа част)
ВИЖТЕ ОЩЕ
Площад „Пиаца гранде“, Локарно

Акценти от международния кинофестивал в Локарно

Тази година 72-рият Международен фестивал в Локарно , един от най-старите и престижни кинофестивали в света, се състоя от 1-ви до 11-ти август.   Първото му издание е през 1946 г., а традиция са прожекциите на централния площад „Пиаца гранде“, който може да побере 8000 зрители под открито небе. Наградата за най-добър режисьор бе връчена на Доминга..

публикувано на 15.08.18 в 14:24
Добриела Попова (вляво) и Елена Кънева в студиото на предаването.

Златният август на редакция "Хумор и сатира"

Да се смеем, да се веселим, да се забавляваме, да слушаме предаванията на редакция "Хумор и сатира" , всеки ден през август! Уникална, ваканционна възможност да чуем отново моменти от златните архиви. Смешно и тъжно, забавно и комично, че и трагично понякога, нали се намира само на крачка от ... от противоположното, както всички знаем. А дори и да не..

публикувано на 15.08.18 в 09:05

Зрителите ще погледнат през очите на актьорите по време на шестата „Нощ на театрите“ на 17 ноември 2018 година

Класиката и новите технологии ще се гледат „очи в очи“ по време на най-масовото гледане на театър в последните години. Наред с легендарната машина, която върти всеки квадратен метър от сцената на Народния театър, ще застане чатботът на Владимир Карамазов – Владроб Кънекто, който ще бъде основен дигитален информатор за програмата. За пръв..

публикувано на 13.08.18 в 12:06
Ива Дойчинова и Кремена Димитрова в студиото на

За удоволствието, страстта и любовта в новата книга на Исабел Алиенде

„Удоволствието, любовта, страстта, са основните движещи сили в творчеството на Исабел Алиенде. Улавя се много силен автобиографичен елемент в книгата „Отвъд зимата“, последната творба на авторката. И то не само в главната героиня, но и в темата за съдбата на латиноамериканските емигранти“, сподели Кремена Димитрова от издателство „Колибри“ в студиото на..

публикувано на 08.08.18 в 13:19

"Морски бриз" отвъд очевидното

Малката експозиция „Морски бриз“ в галерия „Фотосинтезис арт център“ в София е дебют на бразилската фотографка Рената Вале. Авторката ни доближава по един поетичен начин до атмосферата на бразилското крайбрежие с колекция от снимки, въздействащи като акварели. През септември я очакваме лично да посети България. Рената Вале е родена във Форталеза,..

публикувано на 03.08.18 в 08:35