Културната дипломация - бъдещето на Европа (втора част)

Отвляво надясно: Н.Пр. Ставрос Августидис, Здравка Михайлова, Елза Хаджийска и Н.Пр. Стефано Балди
Снимка: Божидар Любенов
Общественото внимание през 2018 година - годината на европейското културно наследство - ще бъде по-активно ангажирано с изпълнението на проекти, насочени към опазване и социализиране на културните и историческите паметници. Заедно с многото проблеми, пред които е изправена днес Обединена Европа, от особено значение е и каква ще бъде съдбата в близките години на материалното и нематериалното наследство.
Стратегията за културно наследство на 21-и век в Европа беше официално представена през април 2017 г. в Лимасол, Кипър. Страната активно подкрепя стратегията и не е случайно, че същата година, кипърският град Пафос, заедно с град Орфус, Дания, беше избран за Европейска столица на културата.
Преди пет години ЮНЕСКО призна уникалността на средиземноморската диета и я добави в списъка си с нематериално културно наследство. Тя е част от богатата култура на Кипър и още седем държави, разбира се и Италия. А когато най-активният вулкан в Европа – Етна, е бил добавен към списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, на обекти, намиращи се в Италия, той е определен за един от най-символичните действащи вулкани и е източник на ценни научни знания...
Как това културно наследство се използва за популяризиране на европейските културни ценности и е важен инструмент за целите на културната дипломация: впечатляващо и мощно като Етна или елегантно и деликатно като традиционната прочута кипърска дантела от Лефкара, също част от списъка на ЮНЕСКО?
В това предаване продължаваме дискусията "Културната дипломация - бъдещето на Европа“. Наши гости са ръководителите на дипломатическите мисии у нас - Н. Пр. Стефано Балди, извънреден и пълномощен посланик на Република Италия и Н. Пр. Ставрос Августидис, извънреден и пълномощен посланик на Република Кипър. Културната дипломация - бъдещето на Европа (първа част)
ВИЖТЕ ОЩЕ

Юбилейна изложба на Иван Б. Иванов

Експозицията на художника, познат обикновено с името Иван Б. Иванов, в галерия „Райко Алексиев“ е назована „Избрано“. Защото авторът е подбрал да покаже 60 свои творби от различни периоди – в имагинерни цветове, различни гами и структури. Зад всяка картина стои тематичен цикъл, никога не остава сама. А „Имагинерни структури“, „Генезис“, „Сигли“, „Земя“,..

публикувано на 18.10.18 в 15:04
Камерата на Димо Коларов, с която големият български оператор e заснел сериала „Капитан Петко Войвода“, както и оригинален реквизит от филма

Бате Димо или магията на българското кино

Трудно или лесно е да погледнеш изследователски към гения и филмовата лента на талантливия български оператор Димо Коларов, оставил в златното хранилище на българското кино десетки любими филми. В ефира на „Нашият ден“ бате Димо оживява чрез спомена на Петя Габровска, организатор на Фестивала за операторско майсторство „Златното око“, който се провежда за..

публикувано на 18.10.18 в 11:15

„Спомени за рециклиране“ с Айча Заралиева

Искало ли ви се е не просто да се отърсите от лошите спомени, а направо да ги заличите? Да ги премахнете като лейкопласт, който никога не покривал открита и болезнена рана? За съжаление, това е невъзможно. Няма как да премахнем нещо, което е част от същността на човека и неговата емоционална памет. Това, което можете да направите с лошите спомени, обаче..

публикувано на 17.10.18 в 15:10

Библиотеката на София 90 години в/и Града

Дори и за ден да посетите София, пътят ви най-вероятно ще мине през знаковия площад „Славейков“ и покрай забележителната сграда, в която днес се помещава Столичната библиотека.  Навярно дори столичани, които всекидневно пресичат площада или влизат в библиотеката,  рядко вдигат глава нагоре, за да видят скулптурите, които увенчават централния вход...

публикувано на 16.10.18 в 16:10
Кадър от „8 минути и 19 секунди”

Български филм е сред фаворитите на CineLibri

Официалната церемония за награждаването на победителите в конкурсната програма на CineLibri  фест ще бъде довечера (16 октомври) в зала 1 на НДК. Авторитетно международно жури, начело с Мартичка Божилова, съосновател на една от най-успешните български продуцентски компании, ще обяви имената на филмите-призьори в кино-литературния фестивал..

публикувано на 16.10.18 в 16:02