Културната дипломация - бъдещето на Европа (втора част)

Отвляво надясно: Н.Пр. Ставрос Августидис, Здравка Михайлова, Елза Хаджийска и Н.Пр. Стефано Балди
Снимка: Божидар Любенов
Общественото внимание през 2018 година - годината на европейското културно наследство - ще бъде по-активно ангажирано с изпълнението на проекти, насочени към опазване и социализиране на културните и историческите паметници. Заедно с многото проблеми, пред които е изправена днес Обединена Европа, от особено значение е и каква ще бъде съдбата в близките години на материалното и нематериалното наследство.
Стратегията за културно наследство на 21-и век в Европа беше официално представена през април 2017 г. в Лимасол, Кипър. Страната активно подкрепя стратегията и не е случайно, че същата година, кипърският град Пафос, заедно с град Орфус, Дания, беше избран за Европейска столица на културата.
Преди пет години ЮНЕСКО призна уникалността на средиземноморската диета и я добави в списъка си с нематериално културно наследство. Тя е част от богатата култура на Кипър и още седем държави, разбира се и Италия. А когато най-активният вулкан в Европа – Етна, е бил добавен към списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, на обекти, намиращи се в Италия, той е определен за един от най-символичните действащи вулкани и е източник на ценни научни знания...
Как това културно наследство се използва за популяризиране на европейските културни ценности и е важен инструмент за целите на културната дипломация: впечатляващо и мощно като Етна или елегантно и деликатно като традиционната прочута кипърска дантела от Лефкара, също част от списъка на ЮНЕСКО?
В това предаване продължаваме дискусията "Културната дипломация - бъдещето на Европа“. Наши гости са ръководителите на дипломатическите мисии у нас - Н. Пр. Стефано Балди, извънреден и пълномощен посланик на Република Италия и Н. Пр. Ставрос Августидис, извънреден и пълномощен посланик на Република Кипър. Културната дипломация - бъдещето на Европа (първа част)
ВИЖТЕ ОЩЕ

Домът на „Драган Цанков“ 24 – филиал на Софийска градска художествена галерия

През тази седмица беше представен официално новият филиал на Софийската градска художествена галерия – той се намира на столичния булевард „Драган Цанков“ №24, в дома на художника Дечко Узунов, чиято 119-ата годишнина от рождението се наврши на 22 февруари. Там, в ателието на твореца, беше открита изложба с работи от фонда на галерията под наслов..

публикувано на 23.02.18 в 19:05

Необикновените приключения на футболиста Нане Стоичко

Един български футболен талант броди по Европата и света, като хвърля в недоумение всички със своите подвизи. В неговата родина възторжени спортни репортери разказват за похожденията му в кръчмата „Весела България”. Действащи лица: Нане Стоичко - голмайстор, международна футболна звезда Руси Банков - лицензиран футболен агент Стойне Никодимов - деятел,..

обновено на 23.02.18 в 15:27

Желко Иванкович за първи път с книга на български

Малко се знаят днес имената на съвременните поети, особено на тези от така наречените „малки езици“, които мощната машина на маркетинга и рекламата не иска да припознае и така остават далеч от евентуалните си читатели. Има обаче имена, които си струва да бъдат запомнени. Едно от тях е на Желко Иванкович (1954). Той е сред най-добрите съвременни поети на..

публикувано на 23.02.18 в 14:35
Франсис Макдорманд получава наградата за най-добра актриса за ролята си в

Франсис Макдорманд – фурията на Холивуд

Трагикомедията и абсурдът дебнат от всеки ъгъл на „Три билборда извън града“ и те подканват да се вгледаш по-сериозно в историята на харизматичната в отчаянието и агресията си „каубойка“ Милдред Хейс, която е готова на повече от всичко, за да раздаде справедливост за смъртта на дъщеря си. Макар филмът на режисьора Мартин Макдона да заслужава повече от..

публикувано на 23.02.18 в 14:10
Кръстю Лафазанов в ролята на Премиера

Да, господин премиер!

Тази вечер ще се състои премиерата на спектакъла „Да, господин премиер!“ в Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Ако заглавието ви се струва познато - не се учудвайте. Пиесата на Сър Антъни Джей и Джонатан Лин е сценична адаптация на едноименния сериал, излъчван по Би Би Си през 80-те години и се превръща в абсолютен телевизионен хит. Политическата..

публикувано на 23.02.18 в 13:45