Културната дипломация - бъдещето на Европа (втора част)

Отвляво надясно: Н.Пр. Ставрос Августидис, Здравка Михайлова, Елза Хаджийска и Н.Пр. Стефано Балди
Снимка: Божидар Любенов
Общественото внимание през 2018 година - годината на европейското културно наследство - ще бъде по-активно ангажирано с изпълнението на проекти, насочени към опазване и социализиране на културните и историческите паметници. Заедно с многото проблеми, пред които е изправена днес Обединена Европа, от особено значение е и каква ще бъде съдбата в близките години на материалното и нематериалното наследство.
Стратегията за културно наследство на 21-и век в Европа беше официално представена през април 2017 г. в Лимасол, Кипър. Страната активно подкрепя стратегията и не е случайно, че същата година, кипърският град Пафос, заедно с град Орфус, Дания, беше избран за Европейска столица на културата.
Преди пет години ЮНЕСКО призна уникалността на средиземноморската диета и я добави в списъка си с нематериално културно наследство. Тя е част от богатата култура на Кипър и още седем държави, разбира се и Италия. А когато най-активният вулкан в Европа – Етна, е бил добавен към списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, на обекти, намиращи се в Италия, той е определен за един от най-символичните действащи вулкани и е източник на ценни научни знания...
Как това културно наследство се използва за популяризиране на европейските културни ценности и е важен инструмент за целите на културната дипломация: впечатляващо и мощно като Етна или елегантно и деликатно като традиционната прочута кипърска дантела от Лефкара, също част от списъка на ЮНЕСКО?
В това предаване продължаваме дискусията "Културната дипломация - бъдещето на Европа“. Наши гости са ръководителите на дипломатическите мисии у нас - Н. Пр. Стефано Балди, извънреден и пълномощен посланик на Република Италия и Н. Пр. Ставрос Августидис, извънреден и пълномощен посланик на Република Кипър. Културната дипломация - бъдещето на Европа (първа част)
ВИЖТЕ ОЩЕ
Актьорите Веселин Цанев, Валентин Ганев, Йорданка Стефанова и Кирил Бояджиев (отляво надясно).

Звездните гадатели посред бял ден

В предаването „Звезди посред бял ден“ на легендарната редакция „Хумор и сатира“ нещата биха били плашещо сериозни, ако всъщност не бяха плашещо комични, което може би е в крайна сметка почти едно и също. От зоркия поглед на репортерката Йорданка Стефанова нищо не може да остане скрито, дори и бъдещето. Тя знае, на коя врата да почука, кои кодови..

публикувано на 20.05.18 в 08:50

И отново – Европейската нощ на музеите

Предстои едно от най-интересните и очаквани събития в културния живот – Европейската нощ на музеите. На 19 май, за четиринайсти път публиката ще може не само да се разходи из залите на много български музеи – безплатно, но и да се забавлява и дори да участва в различните програми, които ще бъдат представени специално за тази нощ. Надсловът, избран от..

обновено на 19.05.18 в 09:53
Проф. Андреа Петьо (вляво) и българския еврокомисар Мария Габриел.

Проф. Андреа Петьо получи наградата „Мадам дьо Стал“

На 16 май проф. Андреа Петьо от Централния европейски университет в Будапеща стана носител за 2018 г. на наградата „Мадам дьо Стал“ на Федерацията на всички европейски академии (ALLEA). Професор Андреа Петьо е историк, работи в областта на джендър изследванията и колективната памет и има множество публикации. От тях на български е преведена..

публикувано на 19.05.18 в 09:35
Част от корицата на романа

Непревеждан роман на Казандзакис

Романът се нарича „Братоубийците“, а преводът е на Драгомира Вълчева. Досега книгата е останала непреведена на български, но вече ще се нареди сред другите любими романи на писателя като „Капитан Михалис“, „Алексис Зорбас“, „Рапорт пред Ел Греко“, „Последното изкушение“ , „Христос отново разпнат“ и т. н. Фокус е Гражданската война в Гърция в края на..

публикувано на 19.05.18 в 08:55

„Мир вам“ предлага спасение след края на света

Новият роман на Емилия Дворянова „Мир вам“ беше представен тази седмица. Книгата едновременно е възприемана като антиутопия и чрез библейските препратки. В репортажа от събитието освен авторката ще чуете и гласовете на Марин Бодаков, Михаил Неделчев и Калин Янакиев.

публикувано на 18.05.18 в 13:50