Наука в полза на обществото

Снимка: issk-bas.org
За това как Институтът за изследване на обществата и знанието при Българската академия на науките предлага наука, социални иновации и експертиза в полза на обществото в „Нашият ден” говорим с неговия зам.директор - проф. Веселин Петров.


Повече чуйте в звуковия файл

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Мира Христова и Антоанета Салфидж

#ДаБъдеБаня

Два пръстена от минерални извори обграждат планината Витоша, в подножието на която е все по-гъсто населената София, която расте, но не старее. В герба на града от древността до днес неслучайно присъства символът на минералните извори, чийто състав и лечебни свойства в северната, южната, източната и западната част на Софийската котловина са..

публикувано на 16.01.19 в 17:03

До Оман и обратно с Ивайло Дончев

Това издание на рубриката „География на сетивата“ на предаването „Семейно радио“ ни отвежда към екзотичния Оман, а наши водачи са пътешественикът-приключенец Ивайло Дончев и Ирина Вълчанова. Макар да е юрист по образование, Ивайло се приема себе си като историк по душа. Освен това е и тясно свързан с платформата “ Kинематограф ” – най-големият сайт..

публикувано на 16.01.19 в 14:43

Срещи в зоопарка

През изминалата година Зоологическата градина в София отбеляза 130 години от своето създаване. С директора на столичния зоопарк, Добромир Бориславов, разговаряме в ефира на „Нашият ден“ за предизвикателствата да ръководиш една от най- големите атракции в града и отговорността към посетителите и обитателите му. За новите обитатели,..

публикувано на 15.01.19 в 14:33
Спасимир Пилев, Ива Дойчинова и Жюстин Томс

Световно килийно училище – 18 години от създаването на Уикипедия

На 15 януари 2019 г. се навършват 18 години от основаването на Уикипедия – многоезичната, базирана в интернет свободна енциклопедия. По този повод в студиото на „Нашият ден“ гостуват Жюстин Томс и Спасимир Пилев, редактори в българската версия на Уикипедия, която води началото си от 2003 година. Жюстин Томс припомни целта формулирана от Джими..

публикувано на 15.01.19 в 11:34
Коста Филипов, Ива Дойчинова и Димитър Димитров

Как ще гласува британският парламент за Брекзит

"И аз съм против много неща в ЕС, но предпочитам да съм против вътре, отколкото вън" - с тази знаменита фраза на Маргарет Тачър започва разговора за перспективите пред Брекзит. Възможен ли е компромис в ситуацията на невъзможно съгласие? Как сте стигна до тук? Ще има ли нови избори или ЕС ще се съгласи да удължи срока на договарянето по повод..

публикувано на 15.01.19 в 09:45