Наука в полза на обществото

Снимка: issk-bas.org
За това как Институтът за изследване на обществата и знанието при Българската академия на науките предлага наука, социални иновации и експертиза в полза на обществото в „Нашият ден” говорим с неговия зам.директор - проф. Веселин Петров.


Повече чуйте в звуковия файл

ВИЖТЕ ОЩЕ
Захари Генов, Йордан Тодоров, Анелия Торошанова и Венцислав Александров (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“

След осемгодишна съдебна сага един баща вече е със сина си

Венцислав Александров, разведен баща на седемнадесетгодишо момче, което от около година вече живее с баща си, припомня казуса, неколкократно обсъждан в предаването „Законът и Темида“: „Благодарен съм на предаването, че ми помогна да вляза в контакт с други родители и с неправителствени организации. След развода бащите имат много сходни проблеми и се..

публикувано на 16.03.18 в 14:07
Георги Баев

Да бъдеш изобретател – историята на Георги Баев

Георги Баев е носител на наградата на фондация „Еврика“ в категория млад изобретател за 2017 година. Тя му е присъдена за неговото изобретение „Сателитен спектрофотометър за мониторинг на околната среда“, което е патентовано от Института за космически изследвания и технологии при БАН. И макар да звучи като цитат от научнофантастичен роман, то може да..

публикувано на 16.03.18 в 13:24
България има най-много зъболекари на глава от населението за ЕС

Кредит за дентално лечение или

Денталните специалисти в България били над средното ниво за Европейския съюз като брой на глава от населението, но същевременно в някои области на страната имало недостиг на зъболекари и особено в малките населени места. В София и Пловдив практиките били толкова много, че на един зъболекар се падали едва по 300 пациенти. За сравнение - нормата..

публикувано на 16.03.18 в 12:50
Антонио Григоров,  ръководител подбор на персонал и работодателска марка.

Стартираха „Национални дни на кариерата“ – най-големият кариерен форум в България

В стремежа си да бъдем полезни за нашите слушатели, в студиото на „Нашият ден - практично“ разговаряхме за едно от може би най-важните неща в човешкия живот – кариерата, по-конкретно за търсенето и за намирането на работа. Поводът е завършилото софийско издание на най-мащабния кариерен форум в страната ни – „Национални дни на кариерата“ 2018 – Добра..

публикувано на 16.03.18 в 11:55

Катя Зографова или за историите, които разкриват архивите

Катя Зографова е литературовед, писател, литературен изследовател, за когото разгръщането на архивите е страст. От дълги години Катя Зографова работи в Националния литературен музей. Тя обича да преоткрива старите забравени писатели. Все едно се опитва да възстанови равновесието и прави опит да им даде втори шанс.

публикувано на 16.03.18 в 10:15