Наука в полза на обществото

Снимка: issk-bas.org
За това как Институтът за изследване на обществата и знанието при Българската академия на науките предлага наука, социални иновации и експертиза в полза на обществото в „Нашият ден” говорим с неговия зам.директор - проф. Веселин Петров.


Повече чуйте в звуковия файл

ВИЖТЕ ОЩЕ

За игрите и хората

За компютърните игри и тяхното създаване рядко се говори през призмата на културата, обикновено те са мишена, в която се прицелваме когато децата ни не искат да се отделят от компютъра или пък когато търсим причините за проявена от тях агресия. Компютърните игри обаче имат много повече измерения – те могат да бъдат мислени като форма на изкуство, имат..

публикувано на 15.11.18 в 13:31

Когато институциите говорят

Как да преодолеем или да подсигурим недоверието си, когато оглеждаме действията на институциите – за това, както и за възможните собствени разследвания на гражданите, говорим в „Нашият ден“ с журналиста Росен Босев. И още: как да разберем кой ни говори истината в страната на предпоследните доклади, застрашена от осем наказателни процедури на Европейската..

публикувано на 15.11.18 в 11:10

Когато фондовете не спасяват деца

Когато фондовете не спасяват – за това какво се случва с нуждаещите се от скъпо лечение деца след решението за закриване на Фонда за лечение на деца говорим в „Нашият ден“ с журналиста Надежда Цекулова. Повече в звуковия файл.

публикувано на 15.11.18 в 10:05
„Портрет на Хенрик Сиенкевич“ от Казимирц Мордауевич, 1899 г., Национален музей, Варшава.

Сенкевич и света

За Хенрик Сенкевич и размислите му за света, в който живеем, разговаряме в „Нашият ден“ с българския политик, литературен историк и критик Александър Йорданов. А връщането назад ни позволява да прозрем по-ясно и настоящето. Повече в звуковия файл.

публикувано на 15.11.18 в 09:25
Проф. Здравко Каменов, Мария Христова и доц. Даниела Попова (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“

Хранене, здраве и научни изследвания в Световния ден за борба с диабета

В Световния ден за борба с диабета в „Нашият ден“ поглеждаме към рисковите профили и превенциите, свързани с диабета, който продължава да уврежда и покосява живота на милиони хора по света. Денят по традиция се отбелязва на всяка годишнина от рождението на канадския лекар и физиолог Фредерик Бантинг – един от откривателите на инсулина и лауреат на..

публикувано на 14.11.18 в 16:08