За живота на един неграмотен философ

Снимка: @novakropolbg

За живота на „един неграмотен философ“ преди философския уъркшоп „Сократ и умението да водим диалог“ в „Нашият ден“ разговаряме с Антонин Винклер, директор на българския клон на философско-доброволческата организация „Новият Акропол“.
Повече чуйте в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

В търсене на Божието царство

Христос никога не казва: „Търсете само царството на Бога“, а „първом търсете царството на Бога“, от което става пределно ясно, че християните следва да се грижат и за земните неща. Как да съумеем да постигнем тази хармония между земното и небесното? Разговор с д-р Венцислав Каравълчев, гл. асистент на Богословския факултет на Софийския университет..

публикувано на 17.06.18 в 08:05
Д-р Петър Берон в студиото на програма „Христо Ботев“

История и геополитика: Д-р Петър Берон за Българския преход и патриотизма

Във връзка с 30-годишнината от създаването на Комитета за екологична защита на гр. Русе разговаряме с д-р Петър Берон за измеренията на безкрайния български преход и възможните перспективи пред България. Д-р Берон е един от най-неконвенционалните и атрактивни участници в политическите събития от последните 30 години. Роден през 1940 г. в семейство със..

публикувано на 16.06.18 в 15:35

Блумсдей – денят на Джеймс Джойс се отбелязва и у нас

Bloomsday чества живота и творчеството на ирландския писател Джеймс Джойс. На този ден се преживяват събитията от неговия експериментален роман „Одисей“ – „романа на ХХ век“, според сп. „Тайм”. Целият роман се случва в един единствен ден – 16 юни 1904 година. Джойс избира за романа си датата 16 юни 1904 г., защото това е датата на първата среща с..

публикувано на 15.06.18 в 15:45

За хората и делфините

Как протича една експедиция в териториалните ни води на Черно море за преброяване на делфините и какво показват резултатите? Това е темата ни на разговор с еколога Димитър Попов от Сдружение „Зелени Балкани“. От началото на месеца в рамките на седмица екип еколози и доброволци изследваха зоната от Резово до Дуранкулак за проучване на китоподобните в..

публикувано на 15.06.18 в 15:42

Мястото на съвременното изкуство в градска среда

Съвременното изкуство присъства в публичните пространства на почти всички европейски и не само градове. В България, обаче е трудно да откриеш някъде съвременно изкуство. По скоро те посрещат паметници и бюстове на герои от близкото и далечно минало, които не спират да никнат в страната ни. Защо все още трудно намираме място за съвременно изкуство в София..

публикувано на 15.06.18 в 14:58