Старата гостенка

Доц. Донка Стефанова
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Лекари и учени отдавна смятаха за премахнати болести като холера, тиф, морбили, сифилис и прочие. Списъкът не е кратък, в него включваме и туберкулозата. Заболяванията, които смятахме характерни за един друг свят и друго време, започнаха доста често да ни навестяват, а това е много притеснително. Как да реагираме, останал ли е рефлекс за лечението им, как да се пазим, каква е ролята на вирусните преносители – ще питаме доц. Донка Стефанова, от Клиниката по туберкулоза в Белодробната болница в София.ВИЖТЕ ОЩЕ
Славянски имена на градове на географската карта на Германия.

Славянски имена на селища в Германия

Някои от големите градове в източната част на Германия носят славянски по произход имена. Част от тях лесно се разпознават, други са силно изменени в немския си вариант. От какви славянски думи идват имената Любек, Чортау, Росток, Шверин, Берлин, Лайпциг, Цитау, Гьорлиц, Грац и други селища и откога се ползват по немскоезичните земи разказва проф. Борис..

публикувано на 17.07.18 в 17:15
Фотоколаж: Теодор Иванов

Епизод 3 „Ирационалните числа и пътят на Пи”

Цикълът включва пет епизода, в които разглежда как важните за математиката, физиката, програмирането, статистиката числа и понятия намират място във философията, музиката, лингвистиката, изкуството. Поставя научни и философски въпроси за това по какви начини математиката, константите и математическите модели присъстват във физическия свят. Спорейки какво..

публикувано на 17.07.18 в 12:40

Средновековната представа за свещения Рим и свещения Ерусалим

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/131016_Rim i Jerusalim.mp3 Как достига до съвремието ни древен град като Ерусалим и как светостта му се пренася и към Рим и Константинопол – Новия Рим; степните цивилизации през средновековието и кои са характерните им градове на изток и на средищното място между Рим и Константинопол. Събеседници: доцент..

публикувано на 17.07.18 в 10:50
Един от мостовете на река Ишим

Покана за пътуване – от Ангола и Южна Африка до Ливан и Казахстан

Има моменти, когато наистина съжалявам, че не можете да видите събеседниците ми, защото Йова Станкова е много красива. Гостенката ми, обаче, може да се похвали не само с външен вид. Тя е израснала в Ангола, учила в Германия, живяла в Южна Африка, а сега се приспособява към италианските нрави край езерото Гарда. При тази географски пъстра биография..

публикувано на 16.07.18 в 09:15
Мария Боровик и Наталия Ушкова

Световният футболен празник в Русия 2018

И този Мондиал уж беше дълъг, а не усетихме кога дойде кулминацията. Играчите, публиката, страната-домакин Русия и целят свят ще го запомнят с многото емоции на терена и извън него. Шампионатът се превърна в празник на спорта, обърна стереотипи, създаде нови приятелства. Научи мнозина чуждоезични туристи да пеят и танцуват в ритъма на „Калинка“. Песента,..

публикувано на 13.07.18 в 18:10