Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да „стъпиш на облак“ с Росен Димитров

БНР Новини

Припомнете си мига, в който сте били истински щастливи. Затворете очи и се оставете спомена да ви върне отново там. Там, където палитрата от емоции е придобила един приятен, силно наситен пъстър нюанс на нещо почти нереално, на нещо вечно мечтано. Започвате ли да усещате облачето под краката ви? Толкова е меко и нежно, че чак започва да ви гъделичка, нали? Сякаш отново сте волни и щастливи, както преди.
Ако успеете да запазите това усещане, ако се научите да се връщате към него всеки път, когато нещата неусетно започнат да се сгромолясват, може би бихте могли да разберете какво изпитва той, когато пише.
Росен Димитров е „Стъпил на облак“, който все още го носи високо в небето, но не му позволява да скъса връзката с реалността. Едноименната му стихосбирка съвсем наскоро започна да живее свои живот като книжно издание и именно това беше поводът да се върна обратно към неговите „Обелени думи“, благодарение на които за първи път се сблъсках със стиховете му и да му посветя цялото едно „Време и половина“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Sepia: нова изложба на Димитър Генчев в пространството на DOT София

"Смятам, че художникът е наблюдател на заобикалящия го свят, който се опитва да анализира онова, което вижда. А ако наблюдаваш нещо дълго време, започваш да го обикваш",                                                                                                                  Димитър Генчев. Пловдивската галерията за съвременно..

публикувано на 04.05.24 в 08:26
Кирил Кадийски

Саморазпятията на поета

Човекът се ражда от човека. "Фениксът се ражда не от яйце, а от пепелта" (Кирил Кадийски) . Поетът се ражда от поезията.  В печалния ден, в който Божият син е разпнат, за да изкупи греха на човечеството, в "Артефир" отправяме поглед нагоре – към възвишената поезия.   Престижното френско издателство "Аден" посвети годишния си алманах  на..

обновено на 03.05.24 в 14:34
Кадър от снимачния процес

Филмът "Сватба" по разказ на Хайтов с първи показ в Кан

Колко е голямо предизвикателството да правиш игрално кино по българската литературна класика – разговор в "Артефир" с Магдалена Ралчева , режисьор и продуцент на новия игрален филм "Сватба" по разказа на Николай Хайтов, със сценарист Юрий Дачев. Магдалена Ралчева е позната на българските кинолюбители като режисьор на филмите "Още нещо за..

публикувано на 03.05.24 в 14:30

Всекидневните Богородици на "невидимия труд"

През погледа на дванайсетокласничката Виктория Велчева – режисьор на документалния филм "Невидим труд". "Невидим труд" е късометражен документален филм на Виктория Велчева по програмата на "Фабрика за идеи" – "Резиденция баба". Дебютната кинолента на бъдещата студентка по кинорежисура разглежда темата за непрестанния женския труд, който е "стожер..

публикувано на 03.05.24 в 13:08

Очакваме наградите "Васил Гендов" с безплатни прожекции

Две седмици български филми в Дома на киното, и то напълно безплатно, предлага третото издание на Националния фестивал на българското кино. До 13 май в целодневна програма ще бъдат показани всички най-добри постижения от изминалата година във всяка една област на седмото изкуство. Общо 90 филма, колкото и са и годините, които Съюзът на българските..

обновено на 03.05.24 в 09:18