Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стийв Гад Бенд (bis)

Снимка: dasapere.it

Предлагам на вашето внимание пиеси от албума Steve Gadd Band, издаден през пролетта на 2018 година. Тук групата е в почти обичайния за последните години състав: Стийв Гад (барабани), Уолт Фаулър (тромпет и флюгелхорн), Джими Джонсън (бас), Майкъл Ландау (китари), а на мястото на досегашния титуляр на клавишните инструменти Лари Голдингс сега срещаме неговия талантлив колега Кевън Хейс. Имайки предвид музиката, която е създал, Хърби Хенкок е наречен музикален хамелеон. Не по-малко вярно е това, отнесено към всеки един от членовете на Steve Gadd Band, особено за самия барабанист Стийв Гад. Трудно може да има стилов етикет този музикант, свирил еднакво пълноценно с Чик Кърия и Саймън и Гарфънкъл, с Уедър Рипорт и с Ерик Клептън години наред, с Хърби Хенкок и с Джеймс Тейлър, „Стийли Ден”, Пол Маккартни, Джеймс Браун, Арета Франклин, Чарли Мингъс, Ал Жаро, „Манхатън Трансфър”, група „Стаф”, за която се носят легенди до днес и сегашната, също легендарна формация Steve Gadd Band. Един квинтет – музикално бижу, което българската публика година и половина по-рано имаше шанс да срещне и чуе на живо в София. Интерес буди участието на Дюк Гад – син на Стийв Гад. И Дюк Гад е барабанист като своя баща, но участва в записите като втори китарист, перкусионист и автор на две пиеси в продукцията. Албумът съдържа и композиция на пианиста Кевън Хейс – „Пролетна песен”, единствената вокална пиеса в албума. В нея чуваме Кевън Хейс и като певец. Накратко – получихме като пролетен дар още един прекрасен албум: Steve Gadd Band, 2018!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20