Селин Дион

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Селин Дион е родена в град Квебек, Канада. Израства в музикално семейство и е най-малката от 14-те деца. Тази година тя празнува своята 50-годишнина.
През 1981 г. съдбата я среща с Рене Анжелил, бъдещия ѝ съпруг, който харесва неин демо-запис. Съгласява се да финансира нейния дебютен албум. Година по-късно Селин Дион печели златен медал на музикалния фестивал Yamaha в Токио. Следва и голям пробив с издаването на златната й плоча във Франция, което за първи път се случва на канадска изпълнителка.
При визитата на папа Йоан Павел II в Квебек през 1984 г. Селин е поканена да изпълни песента си Une Colombe.
Четири години по-късно Селин Дион печели първо място в музикалния конкурс „Евровизия“ с песента Ne partez pas sans moi.

Слушайте предаването „Звукови хроники“ в петък, 15 юни, от 17.30 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ
Професор Леандър Литов

Проектът за нов адронен колайдер на ЦЕРН

Напоследък все по-често чуваме да се говори за построяването на нов ускорител на елементарни частици от Европейската организация за ядрени изследвания. Как се стигна до визията, която предвижда създаването на този кръгов колайдер от следващо поколение с много по-мощен потенциал от съществуващия сега и съществуват ли негови алтернативни..

публикувано на 20.06.19 в 17:05

Поход на билките? Не пропускайте!

В разгара на сезона, когато природата избухва от цветовете и ароматите на хиляди растения и само два дни преди Еньовден, на 22 юни, софийският Клуб на пътешественика кани всички любители на билките на поход в Земенската планина. Познавачи на лечебните растения ще разказват за техните полезни свойства, начин на събиране и използване. За..

публикувано на 20.06.19 в 13:36

Тони Бенет и Даяна Крол - „Любовта е тук, за да остане“

През 2018 година Тони Бенет и Даяна Крол издават съвместен албум, озаглавен „Love is here to stay”. В него двамата световноизвестни музиканти работят с джазмените от Ню Йорк, "Бил Шарлап трио". Албумът е издаден и като компактдиск, и като червен винил LP. Всички песни в албума са от Great American Songbook и са композирани от Джордж Гершуин, с текстове на..

публикувано на 20.06.19 в 09:20
Църквата „Св. Петка Самарджийска“ в София

Магдалина Станчева: археология в центъра на София

Има хора, чиито имена не отекват шумно във времето, не са гръмки, бомбастични, блестящи, но заедно с това ако ги нямаше, едва ли бихме могли да живеем така, както живеем, да сме заобиколени от това, с което сме заобиколени. Такова име е Магдалина Станчева (1924-2014), наричана „главният археолог на София“, а за мнозина – Пазителка на тайните на София,..

публикувано на 19.06.19 в 17:10
Културата и езиците „канак“ са традиционни за местното население на френската отвъдморска територия Нова Каледония

Обречени ли са малките местни езици?

В обявената от ЮНЕСКО Международна година на местните езици се запознаваме с още една далечна и непозната за нас култура. Културата и езиците „канак“ са традиционни за местното население на френската отвъдморска територия Нова Каледония. Колониалната доминация на френския език и администрация, разбира се са повлияли на туземната култура. В същото..

публикувано на 18.06.19 в 17:20