Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Омразата наранява“: документ за бежанците в Европа

БНР Новини
9
Снимка: Чинзия Д‘Амбрози

Италианската фотографка Чинзия Д‘Амбрози работи близо три години върху документалния си проект „Омразата наранява“ (Hate Hurts). Крайният резултат е изложба, разобличаваща насилието върху бежанците и търсещите убежище при многобройните им опити да прекосят някоя от европейските граници. Проектът проследява хронологията на личната цена на това насилие из цяла Европа от 2015 година насам.
Авторката използва методите на разследване и кара зрителите да предприемат едно визуално пътешествие на размисъл за растящото системно насилие над бежанския поток. Фотографиите и придружаващите ги текстове анализират как правителствата се възползват от притесненията на хората свързани със сигурността, икономическите страхове и културното заличаване, за да получат подкрепа за завоя към национализъм, за водене на военни действия, за затягането на граничния контрол и посегателствата върху гражданските свободи.
Изложбата „Омразата наранява“ е част от Месеца на фотографията и може да бъде разгледана до 29 юни в Центъра за култура и дебат „Червената къща“.
Чинзия Д’Амбрози е разказвач на истории и застъпник за онези, които са потискани и маргинализирани. Има магистърска степен по фотожурналистика и документална фотография от Лондонския колеж по комуникации. Автор е на редица изложба и проекти. Поредицата ѝ „Омразата ранява“ (Hate Hurts) е носител на наградата на Галерията на фотографите в Лондон за 2017 година.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Девети брой на списание "Но поезия"

"Списание "Но поезия" излиза отново и за кратко след неколкогодишна пауза. Това е летният брой за 2024 г. Книжка 9 за големите неща." Това четем от името на "Но редакция"-та на списанието.  Петя Хайнрих пише в редакторския си текст: "За този брой пожелахме българските поети да ни изпращат текстове, засягащи голямото. Гранд, мега, гига, хипер, супер..

публикувано на 26.04.24 в 13:34

Кои са важните "други" в живота ни

"Значимите други в живота на човека" е изследване на д-р Надя Колчева, психолог и преподавател в НБУ, което проследява основните фактори, които влияят на начина, по който взаимодействаме с хората около нас. "Началото на живота на човека наистина е ключово. – казва д-р Надя Колчева – Дори от най-ранните взаимоотношения с новороденото бебе зависят..

публикувано на 26.04.24 в 13:15

Книгите оживяват в изложба в Ларгото в София

Интерактивната изложба "Книгите оживяват" представя 33 големи пана с откъси от едноименния независим дигитален проект за българските детски градини и училища. Той обединява книгите от образователната мултимедийна поредица за деца "Туй-онуй" на художник илюстратора и аниматор Мая Бочева-Уики. Подходът в дигиталните книги-игри е..

публикувано на 26.04.24 в 11:40

"Картички и контрабанда" – изложба по архиви от Агенция "Митници"

На 11.04.2024 г., в ПОСТА и Галерия ХАРТА се откри изложбата "Картички и контрабанда", координирана от Аарон Рот и Никола Стоянов, под кураторството на Христо Калоянов . Тази изложба, продължаваща до 12.05.2024 г., разглежда архив от Агенция "Митници", Дирекция "Борба с наркотрафика", от периода между 1975 и 1985 г. В изкуството на Никола..

обновено на 26.04.24 в 10:48
Божана Славкова

Божана Славкова, победителката в Mili Dueli: Провокират ме дребни неща

Божана Славкова, победител в най-големия световен поетичен конкурс Mili Dueli, се превърна в първия български автор, спечелил голямата награда с безапелационните 968 точки . Това отличие тя получи за нейния поетичен филм "Дървото с некролозите", създаден съвместно с Денис Стоянов и Денислав Маринов. Божана Славкова се занимава с поезия, кино,..

обновено на 26.04.24 в 10:17