Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на "Пиратът" от Белини в Миланската Скала

Соня Йончева е първата певица от 60 години насам, която ще се осмели да изпее след Мария Калас партията на Имоджене

БНР Новини
Соня Йончева ще изпълнява изключително сложната сопранова партия
Снимка: Дарио Акоста, teatroallascala.org

Директно от Миланската Скала предаваме премиерата на операта „Пиратът“ от Винченцо Белини! Следим с трепет и участието на Соня Йончева в ролята на Имоджене, херцогиня на Калдора. Това е вокално сложна и трудна за изпълнение сопранова роля, а фондация „Ла Скала“ се спира на Йончева след като преди време са се отказали Мирела Френи и Ана Нетребко. Точно преди 60 години Мария Калас изпълнява партията на Имоджене и до този момент нито една оперна звезда не се осмелява да пее пред претенциозната миланска публика. Но българката обича предизвикателствата и както споделя “да бъдеш оперен певец е сериозно предизвикателство. Нужно е да се бориш от началото докрай, да преодоляваш страховете си и собствените си граници, понякога дори да се изправиш срещу музиката и текста. Когато обаче шансът кацне на твоето рамо, трябва да го уловиш. Дори и да изпаднеш в екстремна ситуация – защото именно тогава се събуждат всичките ти сетива.” Така в новата постановка на Кристоф Лой Соня Йончева ще пее на 29 юни и на 3, 6, 9, 12 и 17 юли, а на 14 и 19 ще я замести Роберта Мантеня.

Сцена от постановката.            Снимка: teatroallascala.org

В основата на либретото на „Пиратът” от Винченцо Белини е трагедията на ирландския писател Шарл Роберт Матюрен „Бертрам или замъкът Свети Алдебран”, поставена в Лондон през 1816 г. Пиесата става много популярна и само след 5 години в Париж излиза драмата „Бертрам” на Шарл Нод и барон Тейлър, която е свободен превод на оригинала, а през 1822 е поставена и мелодрамата „Бертрам или Пиратът”. За своята операта Белини работи с най-добрия либретист в първата половина на ХІХ век - Феличе Романи, който използва трагедията на Матюрен като променя имената и облагородява образите. Белини харесва романтическата развълнуваност и трагичния патос. По-късно Романи си спомня следното: „Написах „Пиратът” за Белини, чийто сюжет ми се стори способен да развълнува най-съкровените струни на сърцето му”.

Изпълнителски състав:

Ернесто, херцог на Калдора – Никола Алаимо (баритон)
Имоджене, негова жена – Соня Йончева (сопран)
Гуалтиеро, граф в изгнание и предводител на пиратите –
Пиеро Прети (тенор)
Итулбо, приятел на Гуалтиеро – Франческо Питари (тенор)
Гофредо, отшелник – Рикардо Фаси (бас)
Аделе, придворна дама в замъка Калдора – Марина де Лизо (сопран)

Хор и оркестър на Миланската Скала Диригент – Рикардо Фрица



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20