Да живееш в кокошарник

Най-новата книга на Оле Лун Киркегор след „Алберт“, „Ото е носорог“ и „Орла Жабаря“, се нарича „Малкия Виргил“ и отново ни среща с невероятните герои на датския писател, който сам е илюстрирал книгите си. Както и в останалите истории, в тази също главният герой е особено момче – този път дребният Виргил, който живее в един кокошарник. Разбира се, той и две други деца от селото – Оскар и Карл Емил постоянно измислят различни приключения и създават проблеми на възрастните, като всички палави деца. Авторът ни пренася в миналото, затова игрите на героите му са далеч по-разнообразни от игрите на днешното младо поколение.

Преводът, както и на останалите три книги на Киркегор, е на Росица Цветанова.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сцена от спектакъла

„Ловецът на приказки“ на Плевенския театър гостува в София

Със спектакъла „Ловецът на приказки“ по Братя Грим Плевенският драматично-куклен театър „Иван Радоев“ ще гостува в София на 23 ноември. Драматизацията и постановката са на Биляна Петрова, според която представлението е подходящо за цялото семейство - и за децата, и за възрастните. „За мен и за целия екип беше много интересно изследването на живота на..

публикувано на 21.11.18 в 14:00
Валентина Милева

„Мигове с душа“

„Без теб не знаех, че светът ухае в цветове – на усмивки, на обич, на вяра! Без теб не знаех,че когато дъхът ми замре, се ражда душа и сърцето изгрява. Без теб не знаех колко в мен светове стоят бездиханни и чакат... Без теб не знаех, че утре е не ден, а послание! И днес във всяко Утре откривам пъстри капчици всекидневно сияние... „ Това е стихосбирка,..

публикувано на 21.11.18 в 13:35
Боян Ангелов

Съюзът на българските писатели на 105 години

Точната дата, считана за рожден ден на Съюза на българските писатели , е 8 септември 1913 година. Но официалното честване на 105-та годишнина е довечера (20 ноември) в зала 6 на НДК. Тържеството е под егидата на Президента на Републиката Румен Радев, сред гостите ще бъде и министърът на културата Боил Банов. През годините начело на Съюза на българските..

публикувано на 20.11.18 в 16:40
Биляна Курташева

По ръба на сравнението. Яворов и „Ролинг Стоунс“ и други не/възможни интертекстове

Биляна Курташева (1973) e доктор по теория и история на литературата, главен асистент в Нов български университет. Завършила е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Книгата й „Антологии и канон: антологийни модели на българската литература“ (2012) получава Националната награда „Южна пролет“ в категорията литературна история и критика...

публикувано на 20.11.18 в 15:30

Изложба, обединяваща 27 артисти

Изложбата „ВНИМАНИЕ!“ е провокативна и цели да привлече погледа на публиката към 27 познати, малко познати или съвсем непознати артисти, родени и отрасли в габровския регион. Всички те са избрали не лекия път към реализация и утвърждаване във виртуалните и реални пространства на визуалните изкуства. Голяма част от артистите са напуснали родния край и..

публикувано на 19.11.18 в 16:03