За едни 2739 работни места годишно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мантрата, че около България се върти половината свят или поне Европа, е разбираема за управляващите. И охотно мултиплицирана от свързаните с тях медии, социолози, прогнозни институти и институции, добре отглеждани лобисти, обикновено с никаква тежест зад Калотина. Както се казва, всичко е за вътрешна употреба. В края на краищата парите се разпределят от тук. Дори и когато са външни.
А според последните данни на чужди консултантски компании, интересът на чуждите инвеститори към България намалява. Далеч пред нас е Сърбия, която както знаем няма досег до еврофондове и партньорски възможности, Босна, Румъния, че и Украйна, която дори не може да каже каква е реалната й територия.
За последните три години новооткритите от чужди инвестиции работни места са намалели с една трета. Т.е. до впечатляващата цифра 2739. В Румъния – над 16 000. В Унгария 17 000. В несъюзена европейски Сърбия – над 20 000. В целия континент – над 350 000.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Храненето като наука и критично мислене

„Думата „химия“ за различните индивиди носи различно значение. Под „химия“ едни разбират всички индустриално произведени вещества, съединения и продукти. За втори това са всички странни думи на етикетите, които звучат неразбираемо. За трети химията е просто това, което не харесват.“ Така биологът Йордан Стефанов започва една от главите на книгата си..

публикувано на 21.11.18 в 13:10
Д-р Нейко Нейков – невролог и специалист по проблемите със съня, и д-р Теодора Нейкова, психиатър.

Една любов със срещи и раздели

Това е историята на двама млади лекари с тежки специалности, които се занимават с човешката душа. Как самите те преодоляват страховете си, как се борят със своите състояния на тъга и как успяват въпреки огромното напрежение да запазят чувствата си един към друг.

публикувано на 20.11.18 в 15:45

Йордан Калайков за снизхождението, за спорта и изкуството

Снизхождение – това препоръчва Конфуций на учениците си. Снизхождение към себе си и към другите – това повтаря и Йордан Калайков, когато става въпрос за това как трябва да гледаме на света. Ако може да има повече лекота, да бъдем над нещата. Трудно е да се определи с две думи какъв човек е Йордан Калайков. Бих могла да кажа, че той е преподавател по..

публикувано на 20.11.18 в 12:18

Снежните спортове и как да ги практикуваме

Първият сняг вече заваля в много части на страната и това ни напомни за всички онези зимни преживявания и красотата на снежните спортове. За тяхното значение за подрастващите и мотивацията да ги използваме като средство да останем във форма и през този сезон разговаряме с доц. Кръстьо Згуровски, ръководител на катедра „Снежни спортове“ в..

публикувано на 20.11.18 в 11:55
Проф. Стилиян Йотов (вляво) и проф. Валери Стефанов в студиото на програма „Христо Ботев“.

Как елитът на мисълта общува с елита на народа

Как интелектуалният ни елит общува с политическия – за това говорим в „Нашият ден“ с литературоведа проф. Валери Стефанов и с философа проф. Стилиян Йотов. Кой изговаря важните тези за това накъде и как трябва да върви обществото ни, как интелектуалният ни елит успява да ги вложи в размислите на същото това общество и на управляващите го – чуйте повече..

публикувано на 20.11.18 в 09:50