Госпожа Айнщайн №1

Снимка: wikipedia
Преди броени дни се навършиха 70 години от смъртта на една жена, останала в сянката на създателя на Теорията на относителността – математичката Милева Марич, първата съпруга на човека, открил че светлината чрез своята скорост се превръща в ограничение и мярка на всичко. Светлината, обаче е нещо двойствено: тя се държи и като частица, и като вълна, а и ние, човеците, не живеем във вакуум. Може би затова в сенките все остава нещо спотаено – както се случва в някои от писмата между сръбкинята и нейният велик мъж, в които освен романтични закачки от рода на: „Ти си моето малко всичко!“, може да се прочете другото признание на гения: „Колко щастлив и горд ще бъда когато двамата с теб доведем работата над относителното движение до победен край!“
Била ли е Марич освен съпруга и научен партньор на Айнщайн, както твърдят редица изследователи, сред които известният физик Абрам Йофе, негов съвременник? Договорено ли е далеч преди раздялата им, ученият да предаде на своята жена сумата от Нобеловата премия, ако я получи – нещо, което наистина се случва, когато вече са разделени? Участва ли Милева в написването на трите прочути статии от 1905 година в „Annalen der phisic“, довели до присъждането на Нобеловата награда през 1921-а?
Какво знае светлината и какво остава скрито все още в сенките?
Разказва астрофизикът доц. д-р Люба Славчева.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тошо Дончев по време на награждаването му

Спасяването на българските евреи – гледни точки, мнения, становища

В новата история на България има събитие, което не може да не ни изпълва с гордост – спасяването на българските евреи от старите предели на страната от зловещите газови камери на нацистките концлагери. Въпреки това обаче около този акт продължават да бушуват страсти, да се преплитат различни мнения, да се изтъква ролята на един, втори, Снимкатрети за..

обновено на 15.08.18 в 17:02

С песен към … пълно затъпяване

Не само затъпяване, но и тотално принизяване на човека до „парче плът“ с инстинкти и физиологични функции, а, и с материални мераци… Да ми простят деликатните натури, но не намирам по-меки думи, за да изразя потреса си от „текстовете“ на повечето песни, които проглушават ушите и облъчват съзнанието на милите ни деца. Те гърмят отвсякъде –..

публикувано на 14.08.18 в 17:05

Еврика! Успешни българи: Стоян Стоянов

Пчеларството е една от най-древните селскостопански дейности и рядко с него се захващат случайни хора. Повечето от големите пчелари у нас са хора, наследили „занаята“ от бащите и дядовците си. Така е станало и със Стоян Стоянов от село Гильовци, община Несебър. На 14-ото международно изложение „Пчеларство - Плевен 2016“ той грабва наградата за..

публикувано на 13.08.18 в 17:05
Ирина Вагалинска в студиото на предаването.

Археологически приключения в Хераклея Синтика

Може да ги направите и от… разстояние, благодарение на един малък, но ентусиазиран екип. Състои се от двама души, които на доброволчески принцип качват на електронна платформа новини от археологическите разкопки. Това са Ирина Вагалинска, редактор на книги и журналист с над 20 години практика в медиите на тема „Археология“; другият член на екипа е гл...

публикувано на 13.08.18 в 11:10
Прайд бели лъвове в Лайънс парк

В „Покана за пътуване”: Камбана с мисъл на Дънов в храма на айкидо в Япония, гепард целува ръка в Южна Африка

В „Покана за пътуване”  днес няма да губим време с излишно разтакаване и тюхкане, ами направо ще ви водя в устата на звяра. Знаете ли какво е гепард да ти целува ръка. Изпитала съм го и ще го споделя! Огромен, но дружелюбен гепард се е изтегнал като султан в харем и благосклонно приема почесването зад ухото и потупването по гърба. Мъркането му е досущ..

публикувано на 13.08.18 в 10:55