Пътеводител на фестивалния стопаджия: Бургас – музикални празници „Емил Чакъров“

Мария Цветкова-Маджарова
Снимка: БГНЕС

Традиционните музикални празници „Емил Чакъров“ в Бургас тази година са посветени на 70-годишнината на диригента. Те започнаха на 3 юли и ще продължат до 5 септември. Бяха открити с премиера на операта „Луд Гидия“ на Парашкев Хаджиев, а ще завършат с оперетата „Бал в Савоя“ на Паул Абрахам. В тези два месеца пред бургаската публика се редуват оперни, оперетни и балетни спактакли, рок концерт, филмови импресии и спектакли за деца. Специално място е отделено и на камерната музика. В различни по-малки артистични пространства в града се представят камерни формации, а цикълът се нарича „Музикално-поетични вечери“ и входът за всички събития е свободен.
На 13 август в рамките на тази програма концерт с песни на Рихард Щраус и Георги Златев-Черкин ще изнесат солистката на Бургаската опера Мария Цветкова-Маджарова и пианистката Райна Попова. Освен на 13 август Мария ще участва и в спектакъл на операта „Турандот“ на Пучини на 28 август заедно с Камен Чанев и Габриела Георгиева под диригентството на Григор Паликаров, както и в заключителния спектакъл на 5 септември „Бал в Савоя“ на Абрахам – премиерна постановка на Марио Николов и Иван Кожухаров.
„Събрахме песните на Рихард Щраус и Георги Златев-Черкин заради огромната им любов към женския сопранов глас. Много обичам песента „Прощално“ по стихове на Никола Вапцаров и от нея тръгна всичко. Защото Черкин е творецът направил много за българската вокална школа, един от хората довели белкантото в България... Докато ги работех си мислех как е възможно преди повече от 40 години българската музика да е на нивото на европейската, а сега непрекъснато повтаряме, че трябва да достигнем до европейско ниво?! Ние сме в Европа и отдавна сме били там, просто сме го забравили“ – казва Мария Цветкова.
Целия разговор чуйте в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Коледен ден на Европейския съюз за радио и телевизия

За пореден, 23-ти път, програма „Христо Ботев“ на БНР ще предложи на българските слушатели уникалната възможност да станат част от Специалния Коледен ден на Еврорадио - един от най-популярните музикални проекти на Европейския съюз за радио и телевизия от първото му провеждане през 1995. В тези повече от две десетилетия традицията е неизменна - в..

публикувано на 15.12.18 в 10:30
Диана Дамрау (в ролята на Виолета) и Хуан Диего Флорес (в ролята на Алфред Жермон)

Директно от МЕТ – „Травиата“ на Верди, 15 декември от 20 часа

Тази събота продължават директните излъчвания от радиосезона на Метрополитън опера Ню Йорк. От 20.00 ч. ще може да чуете „Травиата“ на Джузепе Верди. Хорът и оркестърът на театъра ще дирижира Яник Незет-Сеген. Това е първото оперно заглавие, което той ще дирижира, след като зае поста музикален директор на компанията. Дебютът му в Метрополитън е за..

публикувано на 14.12.18 в 17:05

В Музикалните вечери: Дни на камерната музика в Габрово 2018

Към края на годината често се обръщаме ретроспективно към отминали музикални събития – за щастие преживяванията в концертните зали можем да възкресим със записи чрез радиоефира. В петъчната музикална вечер ще се фокусираме върху три фестивални концерта от „Дни на камерната музика“ в Габрово: „50 години Камерна капела „Полифония“; вечер, посветена на..

публикувано на 14.12.18 в 15:55

„Травиата”, опера в три действия от Джузепе Верди (съдържание)

Либрето - Франческо Мария Пиаве, по романа на Александър Дюма-син „Дамата с камелиите” Действието се развива в Париж през средата на ХІХ век Действащи лица: Виолета Валери (куртизанка) - сопран Флора Бервоа (нейна приятелка) - сопран Анина (прислужница) - мецосопран Алфред Жермон - тенор Жорж Жермон (негов баща) - баритон Виконт Гастон дьо Леторие..

публикувано на 14.12.18 в 13:35

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 декември 2018 година

16 декември 3.00 часа - Джовани Батиста Витали (1632-1692), Импровизации върху Пасакалия, Токата и Канарио. 3.11 часа - Антонио Валенте (1520-1581), Диего Ортис (ок.1510 - 1570), Импровизации върху „Голям тенор по неаполитански“ от Валенте и „Фолис“ от Ортис. 3.23 часа - Диего Ортис (ок.1510-1570), Пиер Реньó Сандрен (ок.1490 - ок.1561), Импровизации..

публикувано на 14.12.18 в 09:10