Пътеводител на фестивалния стопаджия: Бургас – музикални празници „Емил Чакъров“

Мария Цветкова-Маджарова
Снимка: БГНЕС

Традиционните музикални празници „Емил Чакъров“ в Бургас тази година са посветени на 70-годишнината на диригента. Те започнаха на 3 юли и ще продължат до 5 септември. Бяха открити с премиера на операта „Луд Гидия“ на Парашкев Хаджиев, а ще завършат с оперетата „Бал в Савоя“ на Паул Абрахам. В тези два месеца пред бургаската публика се редуват оперни, оперетни и балетни спактакли, рок концерт, филмови импресии и спектакли за деца. Специално място е отделено и на камерната музика. В различни по-малки артистични пространства в града се представят камерни формации, а цикълът се нарича „Музикално-поетични вечери“ и входът за всички събития е свободен.
На 13 август в рамките на тази програма концерт с песни на Рихард Щраус и Георги Златев-Черкин ще изнесат солистката на Бургаската опера Мария Цветкова-Маджарова и пианистката Райна Попова. Освен на 13 август Мария ще участва и в спектакъл на операта „Турандот“ на Пучини на 28 август заедно с Камен Чанев и Габриела Георгиева под диригентството на Григор Паликаров, както и в заключителния спектакъл на 5 септември „Бал в Савоя“ на Абрахам – премиерна постановка на Марио Николов и Иван Кожухаров.
„Събрахме песните на Рихард Щраус и Георги Златев-Черкин заради огромната им любов към женския сопранов глас. Много обичам песента „Прощално“ по стихове на Никола Вапцаров и от нея тръгна всичко. Защото Черкин е творецът направил много за българската вокална школа, един от хората довели белкантото в България... Докато ги работех си мислех как е възможно преди повече от 40 години българската музика да е на нивото на европейската, а сега непрекъснато повтаряме, че трябва да достигнем до европейско ниво?! Ние сме в Европа и отдавна сме били там, просто сме го забравили“ – казва Мария Цветкова.
Целия разговор чуйте в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 август 2018 година

16 август 3.00 часа - Клод Жозеф Руже дьо Лил (1760-1836), Дитирамбичен химн за заговора на Робеспиер и революцията от девети термидор, Париж, 1794. 3.04 часа - Ян Ладислав Дусек (1760-1812), Страданията на френската кралица, Лондон, 1793. 3.17 часа - Етиен Меюл (1763-1817), Песен на тръгване, Париж, 1794. 3.21 часа - Андре-Ернест-Модест Гретри,..

публикувано на 15.08.18 в 09:00
Big Sexy Noise

Нечестивото трио Big Sexy Noise на Лидия Лънч в Първо студио на БНР

Летният сезон приключва преждевременно за фестивала „Аларма Пънк Джаз“  на 27 август (последния понеделник на месеца) с концерт-рецитал на Нечестивата Троица Big Sexy Noise , включваща легендите Лидия Лънч (вокали), Джеймс Джонстън (китари) и Йън Уайт (барабани). Последните двама, както се сещате, са същите онези от лондонската пост-пънк дружинка..

публикувано на 14.08.18 в 19:05

Пътеводител на фестивалния стопаджия – „Огънят на Орфей“ в Разлог

За 12 път това лято творци се събират в Разлог, за да обогатят познанията си, да обменят опит и да посвирят заедно. Първоначално идеята за лятна академия за изкуство, осъществена от Евгения Тагарева, се развива в с. Широка Лъка. От шест години домакин на майсторските класове е град Разлог, който предлага повече места за работа и концертни зали. „На..

публикувано на 14.08.18 в 10:05
Александър Бръзицов, Кристиян Бояджиев, Найден Андреев (2012)

И утре е ден

И утре е ден Пак говорим с теб по телефона. Тази нощ за мен той е икона! Този път ще чуеш истини, скрити в първата ми изповед. Още ли обичаш бяла роза? Можеш ли в дъжда да тичаш боса? Още ли сънуваш мен и теб в някой град с гълъби и със зелен площад? Но сънен глас, отегчен идва, чужд и далечен. И уморен, „лека нощ“ казвам аз. И утре е ден! Но глух..

публикувано на 11.08.18 в 17:20
Рут Колева

С концерт на Рут Колева ще бъде закрит 21-ият Международен джаз фестивал в Банско

Първи на сцената по време на заключителната вечер на 21-ия Международен джаз фестивал в Банско в събота ще се качат The Juke Joint Royals от Австрия.Това е сравнително нова група, която е известна със своите изпълнения в стил ритъм енд блус и буги-вуги. Групата за пръв път гостува в България и на фестивала в Банско. След Juke Joint Royals на..

публикувано на 10.08.18 в 09:10