Пътеводител на фестивалния стопаджия: Бургас – музикални празници „Емил Чакъров“

Мария Цветкова-Маджарова
Снимка: БГНЕС

Традиционните музикални празници „Емил Чакъров“ в Бургас тази година са посветени на 70-годишнината на диригента. Те започнаха на 3 юли и ще продължат до 5 септември. Бяха открити с премиера на операта „Луд Гидия“ на Парашкев Хаджиев, а ще завършат с оперетата „Бал в Савоя“ на Паул Абрахам. В тези два месеца пред бургаската публика се редуват оперни, оперетни и балетни спактакли, рок концерт, филмови импресии и спектакли за деца. Специално място е отделено и на камерната музика. В различни по-малки артистични пространства в града се представят камерни формации, а цикълът се нарича „Музикално-поетични вечери“ и входът за всички събития е свободен.
На 13 август в рамките на тази програма концерт с песни на Рихард Щраус и Георги Златев-Черкин ще изнесат солистката на Бургаската опера Мария Цветкова-Маджарова и пианистката Райна Попова. Освен на 13 август Мария ще участва и в спектакъл на операта „Турандот“ на Пучини на 28 август заедно с Камен Чанев и Габриела Георгиева под диригентството на Григор Паликаров, както и в заключителния спектакъл на 5 септември „Бал в Савоя“ на Абрахам – премиерна постановка на Марио Николов и Иван Кожухаров.
„Събрахме песните на Рихард Щраус и Георги Златев-Черкин заради огромната им любов към женския сопранов глас. Много обичам песента „Прощално“ по стихове на Никола Вапцаров и от нея тръгна всичко. Защото Черкин е творецът направил много за българската вокална школа, един от хората довели белкантото в България... Докато ги работех си мислех как е възможно преди повече от 40 години българската музика да е на нивото на европейската, а сега непрекъснато повтаряме, че трябва да достигнем до европейско ниво?! Ние сме в Европа и отдавна сме били там, просто сме го забравили“ – казва Мария Цветкова.
Целия разговор чуйте в звуковия файл.