Пътеводител на фестивалния стопаджия: Бургас – музикални празници „Емил Чакъров“

Мария Цветкова-Маджарова
Снимка: БГНЕС

Традиционните музикални празници „Емил Чакъров“ в Бургас тази година са посветени на 70-годишнината на диригента. Те започнаха на 3 юли и ще продължат до 5 септември. Бяха открити с премиера на операта „Луд Гидия“ на Парашкев Хаджиев, а ще завършат с оперетата „Бал в Савоя“ на Паул Абрахам. В тези два месеца пред бургаската публика се редуват оперни, оперетни и балетни спактакли, рок концерт, филмови импресии и спектакли за деца. Специално място е отделено и на камерната музика. В различни по-малки артистични пространства в града се представят камерни формации, а цикълът се нарича „Музикално-поетични вечери“ и входът за всички събития е свободен.
На 13 август в рамките на тази програма концерт с песни на Рихард Щраус и Георги Златев-Черкин ще изнесат солистката на Бургаската опера Мария Цветкова-Маджарова и пианистката Райна Попова. Освен на 13 август Мария ще участва и в спектакъл на операта „Турандот“ на Пучини на 28 август заедно с Камен Чанев и Габриела Георгиева под диригентството на Григор Паликаров, както и в заключителния спектакъл на 5 септември „Бал в Савоя“ на Абрахам – премиерна постановка на Марио Николов и Иван Кожухаров.
„Събрахме песните на Рихард Щраус и Георги Златев-Черкин заради огромната им любов към женския сопранов глас. Много обичам песента „Прощално“ по стихове на Никола Вапцаров и от нея тръгна всичко. Защото Черкин е творецът направил много за българската вокална школа, един от хората довели белкантото в България... Докато ги работех си мислех как е възможно преди повече от 40 години българската музика да е на нивото на европейската, а сега непрекъснато повтаряме, че трябва да достигнем до европейско ниво?! Ние сме в Европа и отдавна сме били там, просто сме го забравили“ – казва Мария Цветкова.
Целия разговор чуйте в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ
Саможертвата на Иван Сусанин, картина на Константин Маковски

90 години от рождението на Иван Маринов

Иван Маринов - диригентът, композиторът, педагогът, човекът! На 17 октомври той щеше да навърши 90 години, на него посвещаваме съботната вечер. По подобие на емблематичните имена в българската култура и Иван Маринов оставя след себе си многобройни записи на симфонични и оперни творби, спомени от срещи с велики личности от световния музикален и..

публикувано на 20.10.18 в 07:30

Атанас Кръстев - успехът е човек да е щастлив

В късната петъчна вечер на 19 октомври в предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем с Атанас Кръстев. Продължавайки професионалния път на семейството си, Атанас Кръстев се изявява на концертната сцена от 6 годишен. Възпитаник е на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, през 2011..

публикувано на 19.10.18 в 16:25

Нов роял „Бьозендорфер“ пристига в зала „България“

Специално за концерта на 20 октомври най-новият модел „Бьозендорфер“ пристига в зала „България“ заедно с пианистката Дора Делийска за концерт, посветен на празника на Унгария. Инструментът, на който тя ще свири   (280 Vienna Concert)  съчетава  брилянтната нова механика и „пеещия“ звук, с който тези рояли са известни. От 8 години Дора Делийска..

публикувано на 19.10.18 в 16:11

Иван Сусанин (Живот за царя) - Опера в 4 действия (5 картини) с пролог и епилог

Музика: Михаил Глинка Либрето : барон Георгий фон Розен, редакция Сергей Городецки Първо изпълнение : 9 декември 1836 г., Санкт Петербург Първо изпълнение в България: 27 ноември 1940 г., София Място и време на действието : Русия, с. Домнино, Москва и Полша, от есента на 1612 г. до зимата на 1613 г. Действащи лица: Иван Сусанин, селянин..

публикувано на 19.10.18 в 15:57

Чарли Хейдън

Джазмен, определен от сп. "Тайм" за "един от най-надарените и смели джаз музиканти", това е Чарли Хейдън. За съжаление той си отиде от този свят неотдавна, на 76 г. Последният му албум носеше заглавието "Last Dance" - може би усещане за пътя към друг свят. В него талантливият басист си сътрудничи отново с добър, стар приятел  - пианиста Кийт Джарет . С..

публикувано на 19.10.18 в 10:25