Номинация PRIX EUROPA за "Да си паркираш колата в няколко двора"

Фотоколаж: Теодор Иванов

Това е горещата новина с много престиж за България и Българското национално радио.
PRIX EUROPA е най-сериозното състезание по правене на медии в Европа и номинацията на практика означава, че Да си паркираш колата в няколко двора е една от 14-те най-добри дигитални аудиопрограми за 2018 г. в Европа. Това само по себе си е атестат за качество и новаторство. Втората половина от фестивалното състезание е през октомври и тогава нашето дигитално аудио ще се състезава с още 14 проекта в Haus des Rundfunks, Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB). Сред тези 14 са проекти от Швеция, Франция, Португалия, Исландия, Италия, 2 продукции на БиБиСи, Дания, Холандия. Миналата година GrandPRIXEUROPADigitalAudio получи Би Би Си. Robert Ketteridge, Head of Arts, Documentaries and Drama for BBC Radio & Music Production е координатор на журито в категорията Digital Audio тази година.

591 програми и проекти участват в PRIX EUROPA 2018 и вече е ясно кои са номинираните във всяка от 13-те категории. Този феноменален медиен пазар, училище и състезателен маратон, събрани в едно, функционира с една категорично ясна цел – получаването на уникалните трофеи „Бикът на Европа“. Победителите ще получат своите трофеи на церемонията по награждаването в Потсдам на 19 октомври 2018 година. Около тази ясна и конкретна цел се оформя имиджът на радиото и телевизията в глобален мащаб. Електронните медии днес. В синхрон с времето. 


СнимкаSince 1987 wehonourthebestmediaproductionsofthecontinent: PRIXEUROPAisthefestivalfortheprogrammemakers! / От 1987 г. ние честваме  най-добрите медийни продукции на континента: PRIX EUROPA е фестивалът на творците на програми!


Категорията Дигитално аудио е най-младата фестивална категория и проект-трансмедия Да си паркираш колата в няколко двора, копродуциран от БНР и Народния театър „Иван Вазов“, изследва съвършено нови територии на правене на радио и се очертава като първи в България в няколко посоки – първи трансмедиен проект, първи документален проект за правене на театър, първо дигитално аудио. Ще е чудесно да подкрепите този проект, който току-що изкласи на най-голямото международно състезание, с вашето харесване. Тук можете да проследите и цялото му пост-развитие във фейсбук.

Трансмедийно разказаната история за правенето на една пиеса е с участието на Гаро Ашикян, режисьор, композитор, пианист и изключително радиофоничен протагонист, и актьорите Стоян Алексиев, Валентин Ганев и Емануела Шкодрева.

PRIX EUROPA е перфектното място за паркиране на Да си паркираш колата в няколко двора. Предстоят още много маневри около подготовката на дигиталното аудио Да си паркираш колата в двора на Харвард, БНР и НТ за фестивалното състезание през октомври, но проекта можете да намерите тук.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Храна за обич

Имаше време, когато прекрасната Таня Шахова – актриса, писателка – разностранна, странна, та имаше време, когато Таня активно сътрудничеше на Радиотеатъра. И така, ние съхранихме нейните очарователни и светли истории във фонда си. Днес ви предлагаме да чуете една от тях, създадена през 2002 година „В кухнята“. Какво може да става там? Докато бързаме,..

публикувано на 16.11.18 в 13:40

Да заминем за Москва…

"Драматургията на Чехов е живопис върху стъкло, през което се виждат безкрайно далечни перспективи."                                                                                                                                                            Леонид Андреев Те са три сестри, които се опитват да стигнат до своята Обетована..

публикувано на 10.11.18 в 16:25

Как радиотеатърът изпревари киното

В минутите, отредени за неделен радиотеатър в неделя (4 ноември. 2018), имате възможността да чуете пиесата „А лъже, че е водна лилия“ от Никола Русев. Нека загадъчното заглавие да не ви обърква, този драматургичен текст вероятно е познат на повечето любители на българските комедии от втората половина на миналия век, само че под друго заглавие и друга,..

публикувано на 03.11.18 в 08:35

Абсурд, гъст като овчо руно

Представете си човек, който иска да си подстриже сакото, защото търпи подигравки от приятелите си. Скоро обаче се оказва мним собственик на овца, а преди да успее да ѝ плати данъка, тя се превръща във водоплаваща птица. Така започва пиесата, която можете да чуете тези неделя, 30 минути след полунощ. Много от вас вече са се досетили, че става дума за „Сако..

публикувано на 02.11.18 в 16:10

Един български фичър от Топ 5 на Европа

За да не стане заглавието много дълго, тук ще добавя – ненадминат до сега от останалите творения в крехката поредица фичъри, появили се през последните 15 години. Наблягам на думата крехката, защото когато раждането на едно толкова сложно и нуждаещо се от грижи аудиотворение е изключителна рядкост, направо изключение, започва да липсва редицата, липсва..

публикувано на 26.10.18 в 14:52