Номинация PRIX EUROPA за "Да си паркираш колата в няколко двора"

Фотоколаж: Теодор Иванов

Това е горещата новина с много престиж за България и Българското национално радио.
PRIX EUROPA е най-сериозното състезание по правене на медии в Европа и номинацията на практика означава, че Да си паркираш колата в няколко двора е една от 15-те най-добри дигитални аудиопрограми за 2018 г. в Европа. Това само по себе си е атестат за качество и новаторство. Втората половина от фестивалното състезание е през октомври и тогава нашето дигитално аудио ще се състезава с още 14 проекта в Haus des Rundfunks, Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB). Сред тези 14 са проекти от Швеция, Франция, Португалия, Исландия, Италия, 2 продукции на БиБиСи, Дания, Холандия. Миналата година GrandPRIXEUROPADigitalAudio получи Би Би Си. Robert Ketteridge, Head of Arts, Documentaries and Drama for BBC Radio & Music Production е координатор на журито в категорията Digital Audio тази година.

591 програми и проекти участват в PRIX EUROPA 2018 и вече е ясно кои са номинираните във всяка от 13-те категории. Този феноменален медиен пазар, училище и състезателен маратон, събрани в едно, функционира с една категорично ясна цел – получаването на уникалните трофеи „Бикът на Европа“. Победителите ще получат своите трофеи на церемонията по награждаването в Потсдам на 19 октомври 2018 година. Около тази ясна и конкретна цел се оформя имиджът на радиото и телевизията в глобален мащаб. Електронните медии днес. В синхрон с времето. 


СнимкаSince 1987 wehonourthebestmediaproductionsofthecontinent: PRIXEUROPAisthefestivalfortheprogrammemakers! / От 1987 г. ние честваме  най-добрите медийни продукции на континента: PRIX EUROPA е фестивалът на творците на програми!


Категорията Дигитално аудио е най-младата фестивална категория и проект-трансмедия Да си паркираш колата в няколко двора, копродуциран от БНР и Народния театър „Иван Вазов“, изследва съвършено нови територии на правене на радио и се очертава като първи в България в няколко посоки – първи трансмедиен проект, първи документален проект за правене на театър, първо дигитално аудио. Ще е чудесно да подкрепите този проект, който току-що изкласи на най-голямото международно състезание, с вашето харесване. Тук можете да проследите и цялото му пост-развитие във фейсбук.

Трансмедийно разказаната история за правенето на една пиеса е с участието на Гаро Ашикян, режисьор, композитор, пианист и изключително радиофоничен протагонист, и актьорите Стоян Алексиев, Валентин Ганев и Емануела Шкодрева.

PRIX EUROPA е перфектното място за паркиране на Да си паркираш колата в няколко двора. Предстоят още много маневри около подготовката на дигиталното аудио Да си паркираш колата в двора на Харвард, БНР и НТ за фестивалното състезание през октомври, но проекта можете да намерите тук.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Колорит в събота или...

"Мога ли да се изпикая и на другата жаба?" Това е една от ключовите фрази, казани от героите на фичъра, който ще чуете в събота от 18.30. Тя обхваща не само централна ситуация в сюжета, но и цели директно в авторския маниер – просто се доближи до хората ненатрапчиво и нелешоядно и бъди добросъвестен подслушвач и кротък подстрекател в името на цeлостта и..

публикувано на 20.09.18 в 10:46

Една небуквална радиодрама от онези, които са на изчезване

Подслушан разговор е едно 28-минутно непрекъснато експериментиращо аудио, което, и това е най-голямото му постижение, успя да не превърне феномена експеримент в глуповата претенция, полираща фалш, а в засмукваща артистична действителност. Два женски гласа на Мая Новоселска и Вяра Коларова направо изтъкават като черга една история, която не..

публикувано на 14.09.18 в 09:00
Фотоколаж: Даниела Манолова

Най-напред аплодисменти за Израел Хоровиц: Браво, Израел!

Чиста случайност е фактът, че седмица след Номинацията PRIXEUROPA за трансмедийния проект Да си паркираш колата в няколко двора , неговият артистичен резултат – игралната продукция в две части Да си паркираш колата в двора на Харвард е в ефира на БНР. Да се възползваме. В тази игрална продукция всичко е наред и работи с пълна пара. Тя..

публикувано на 13.09.18 в 11:40

На 9 септември по Радиотеатъра – Бомбената вечеря от Греъм Грийн

Греъм Грийн (1904-1991) е един от най-четените английски автори през XX век, знаменит пътешественик, който се озовава в най-горещите конфликтни точки по света, за да ги отразява в своите романи. Приключенията и напрежението на действието са характерни за неговото писане. Много от книгите му са успешно филмирани. Макар няколко пъти да е предлаган за..

публикувано на 08.09.18 в 13:55

Или докато смъртта ни раздели…

„Или докато смъртта ни раздели“ е подзаглавието на „Юлия и нейният лейтенант“ от унгареца Акош Немет. Авторът, който през 2010 г. произнесе слово при представянето на сборника със съвременни български пиеси в театър „Мерлин”, Будапеща, и го нарече „Защо не обичаме българска драма?“. Според него унгарците не я обичат, защото не я познават,..

публикувано на 01.09.18 в 15:50