Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинация PRIX EUROPA за "Да си паркираш колата в няколко двора"

БНР Новини
Фотоколаж: Теодор Иванов

Това е горещата новина с много престиж за България и Българското национално радио.
PRIX EUROPA е най-сериозното състезание по правене на медии в Европа и номинацията на практика означава, че Да си паркираш колата в няколко двора е една от 14-те най-добри дигитални аудиопрограми за 2018 г. в Европа. Това само по себе си е атестат за качество и новаторство. Втората половина от фестивалното състезание е през октомври и тогава нашето дигитално аудио ще се състезава с още 14 проекта в Haus des Rundfunks, Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB). Сред тези 14 са проекти от Швеция, Франция, Португалия, Исландия, Италия, 2 продукции на БиБиСи, Дания, Холандия. Миналата година GrandPRIXEUROPADigitalAudio получи Би Би Си. Robert Ketteridge, Head of Arts, Documentaries and Drama for BBC Radio & Music Production е координатор на журито в категорията Digital Audio тази година.

591 програми и проекти участват в PRIX EUROPA 2018 и вече е ясно кои са номинираните във всяка от 13-те категории. Този феноменален медиен пазар, училище и състезателен маратон, събрани в едно, функционира с една категорично ясна цел – получаването на уникалните трофеи „Бикът на Европа“. Победителите ще получат своите трофеи на церемонията по награждаването в Потсдам на 19 октомври 2018 година. Около тази ясна и конкретна цел се оформя имиджът на радиото и телевизията в глобален мащаб. Електронните медии днес. В синхрон с времето. 


СнимкаSince 1987 wehonourthebestmediaproductionsofthecontinent: PRIXEUROPAisthefestivalfortheprogrammemakers! / От 1987 г. ние честваме  най-добрите медийни продукции на континента: PRIX EUROPA е фестивалът на творците на програми!


Категорията Дигитално аудио е най-младата фестивална категория и проект-трансмедия Да си паркираш колата в няколко двора, копродуциран от БНР и Народния театър „Иван Вазов“, изследва съвършено нови територии на правене на радио и се очертава като първи в България в няколко посоки – първи трансмедиен проект, първи документален проект за правене на театър, първо дигитално аудио. Ще е чудесно да подкрепите този проект, който току-що изкласи на най-голямото международно състезание, с вашето харесване. Тук можете да проследите и цялото му пост-развитие във фейсбук.

Трансмедийно разказаната история за правенето на една пиеса е с участието на Гаро Ашикян, режисьор, композитор, пианист и изключително радиофоничен протагонист, и актьорите Стоян Алексиев, Валентин Ганев и Емануела Шкодрева.

PRIX EUROPA е перфектното място за паркиране на Да си паркираш колата в няколко двора. Предстоят още много маневри около подготовката на дигиталното аудио Да си паркираш колата в двора на Харвард, БНР и НТ за фестивалното състезание през октомври, но проекта можете да намерите тук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Джони пред Микрофоните

Георги Пенков-Джони не прилича на нищо друго в българската култура и същевременно е направил толкова много за нея, че е трудно делата му да бъдат обхванати. "През 1960 Рангел Вълчанов реши да направи един филм – без хонорари и без пари, с лента, останала от продукции, и по сценарий на Иван Стоянович. На мен ми дадоха една Награ и станах..

публикувано на 25.04.24 в 16:26

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15