Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Линда ди Шамуни“, опера в три действия от Гаетано Доницети (съдържание)

Либрето: Гаетано Роси
Първо изпълнение: 19 май 1842 година, Виена.

Действащи лица:
• Линда – сопран;
• Карло – тенор;
• Пиерото – контраалт;
• Антонио – баритон;
• Маркиз дьо Боафльори – бас-баритон;
• Префект – бас;
• Мадалена – сопран;
• Интендан – тенор;
• Савойци, деца.


Място и време на действието: Шамуни, Френските Алпи, през 1760 година.

Първо действие
Селският площад в Шамуни, Савой, Франция
Слънцето изгрява и селяните пеят по път към църквата. Това е денят, в който младите мъже отиват в Париж, за да изкарват пари като улични артисти през зимата.
Мадалена Лустоло очаква съпруга си Антонио да се завърне от посещението си при Маркизата, която притежава тяхната ферма. Антонио се притеснява, дали договорът им за наем ще бъде подновен, и се надява да не призоват ипотеката им. Антонио се връща спокоен, защото са го уверили, че братът на Маркизата, Маркиз дьо Боафльори ще говори с тях от нейно име. Маркизът пристига, посрещнат с ентусиазъм от селяните. Той иска да види Линда – красивата дъщеря на Лустоло, но тя не е там. Родителите ѝ предполагат, че е отишла на църква рано.
Маркизът обещава на Антонио и Мадалена, че ще поднови договора им за наем, ще ремонтира сградата и ще облагороди земите на фермата. Той обаче има скрити цели. Боафльори казва на родителите, че Линда, която е кръщелница на сестра му, трябва да отиде в замъка, където „ще може да завърши образованието си“.
Те си тръгват и Линда влиза. Тя не е била на църква, а на среща с нейния любим – Карло, беден артист, но е пристигнала прекалено късно и е намерила само цветята оставени от него. Няколко момичета пристигат, последвани от Пиерото, който пее най-новата си песен, свирейки на хърди-гърди.
Песента на Пиерото е за младо момиче, което напуска дома си, за да търси по-добър живот, но забравя клетвите си към нейната майка, влюбва се и после бива предадена. Тя се завръща вкъщи, намира майка си мъртва и прекарва остатъка от живота си скърбейки на гроба ѝ.
Пиерото и момичетата си тръгват и пристига Карло. Двамата с Линда се срещат. Те изказват съжалението си, че са се разминали по-рано и си разменят обяснения в любов. Те си тръгват и пристига Префектът, за да се види с Антонио. Но вместо да го увери в подкрепата на Маркиза, той предупреждава Антонио, че той има зли намерения към любимата му дъщеря. Префектът убеждава Антонио, че Линда трябва да замине за Париж с мъжете от селото и да остане там, далеч от опасността, заедно с брата на Префекта. Селото се събира за да се сбогува с тези, които заминават.

Второ действие
Три месеца по късно – в Париж
Линда бива последвана от Карло, който разкрива, че не е беден художник, а е младия Виконт на Сирвал, син на Маркизата и племенник на Маркиза. Той ѝ е осигурил апартамент в модерен квартал, където тя живее сега, докато не настъпи бракът им. Карло я посещава всеки ден. Линда е изпращала пари на родителите си, но не е чувала никакви вести от тях. Тя чува позната музика, надолу по улицата. Това е Пиерото, когото тя кани вкъщи. Той ѝ разказва, че след като е пристигнал в Париж се е разболял и след това не е успял да я намери. Той показва изненадата си от лукса на нейното жилище и Линда му обяснява за Карло и, че връзката им е почтена. Пиерото казва, че е видял Маркиза долу на улицата. След като той си тръгва, Маркизът пристига и се опитва да убеди Линда да дойде да живее с него. Възмутена, Линда го гони от къщата си. Карло пристига, научил ужасните новини, че майка му е разбрала за връзката му, и че настоява той да се ожени за младо момиче с потекло, незабавно. Той не може да събере сили да каже това на Линда и вместо това потвърждава че ще я обича каквото и да стане, преди да замине отново.
Един старец се появява на вратата и моли за помощ. Това е Антонио и той не разпознава тази впечатляваща млада дама, която всъщност е дъщеря му. Когато Линда му казва, че това е тя, той е съкрушен, смятайки че тя води греховен живот. Тя се опитва да го убеди в обратното, но когато Пиерото се връща за да каже на Линда, че е разбрал, че Карло ще се жени за друга в същия ден, Антонио побеснява и се отрича от дъщеря си. При мисълта, че е предадена от Карло, Линда се свлича на земята, губейки разсъдъка си.

Трето действие
Отново пролет в Шамуни
Селяните посрещат младите мъже, които се връщат от Париж в края на зимата. Карло пристига и обяснява на Префекта, че майка му се е омилостивила и, че в крайна сметка той може да се ожени за Линда, която търси в момента. Префектът казва, че Линда е била предадена от любовника си в Париж, не се е върнала и не могат да я намерят. Карло е с разбито сърце и казва на Префекта, че той е бил нейния любим.
Маркизът пристига и уведомява селяните, че ще има сватба, и че те са поканени на празненството. „Само чакайте, да видите, коя е булката!“ казва той, неведом за заболяването на Линда.
Пиерото пристига заедно с Линда. Те са пътували 600 мили от Париж и са изтощени. Карло я вижда и е смутен от нейното състояние. Тя не разпознава никого. Но Пиерото ѝ пее неговата песен и я разбужда. Най-сетне тя успява да разпознае майка си. Карло ѝ пее за неговата безсмъртна любов и когато запява думите, които те са споделили, когато са се срещнали за първи път, разсъдъкът на Линда се връща. Цялото село ликува, в очакване на сватбата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30