Как да потърсим правата си, когато сме станали жертва на имотна измама?

Захари Генов, Пламен Димитров, Анелия Торошанова и Ангел Методиев
Снимка: Росица Михова

Каква е схемата на една имотна измама и кой стои зад нея? Има ли чадър над извършители на измами у нас и защо не могат да бъдат осъдени години наред? Защо съдът и прокуратурата разглеждат тези казуси като гражданско-правни спорове? Отговорите на въпросите ще чуете в предаването. Ще се запознаете с казусите на Ангел Методиев и Тодор Костадинов от София и с коментарите на адвокат Пламен Димитров и адвокат Захари Генов.

Ангел Методиев: Съпругата ми се натъкнала на обява „Давам кредити и купувам дългове“ и така започна всичко. Жената, даваща кредити, се казва Цветолюбка Езеако. Зад титлата адвокат омайва и заблуждава хората. Взехме кредит и без наше знание тя промени датата на изплащането му без нашия подпис. Успя да заграби имота ни и сложи желязна врата.“
След всички жалби и преписки се предприемат недостатъчно действия от следствените органи. Жалбите постоянно се губят, цялата история продължава вече 12-13 години.
При първия опит за заграбване на апартамента полицията неправомерно ни изгони оттам, нарушавайки основни текстове от конституцията.

Адвокат Пламен Димитров: Има някакъв чадър над такива хора. Говорил съм с други колеги адвокати – делата ни са безуспешни. Има протакане, Вазивната ми жалба три години не може да стигне до Градския съд.

Тодор Костадинов: Нещата се развиват по една и съща схема, това е комбинация от лихварство и имотна измама: трябват ти пари, появява се въпросната жена и ти дава пари, срещу които ти й прехвърляш апартамента си с ангажимента да ти го върне като си изплатиш заема. Междувременно тя ти ипотекира апартамента, взема пари, а взема и от парите, които ти й връщаш. В един момент погасяваш заема и тя ти връща апартамента, но ти го връща с ипотека, която ти трябва да плащаш.

Адвокат Генов: Когато вземате кредити, никога не ги гарантирайте с имот!