Как да потърсим правата си, когато сме станали жертва на имотна измама?

Захари Генов, Пламен Димитров, Анелия Торошанова и Ангел Методиев
Снимка: Росица Михова

Каква е схемата на една имотна измама и кой стои зад нея? Има ли чадър над извършители на измами у нас и защо не могат да бъдат осъдени години наред? Защо съдът и прокуратурата разглеждат тези казуси като гражданско-правни спорове? Отговорите на въпросите ще чуете в предаването. Ще се запознаете с казусите на Ангел Методиев и Тодор Костадинов от София и с коментарите на адвокат Пламен Димитров и адвокат Захари Генов.

Ангел Методиев: Съпругата ми се натъкнала на обява „Давам кредити и купувам дългове“ и така започна всичко. Жената, даваща кредити, се казва Цветолюбка Езеако. Зад титлата адвокат омайва и заблуждава хората. Взехме кредит и без наше знание тя промени датата на изплащането му без нашия подпис. Успя да заграби имота ни и сложи желязна врата.“
След всички жалби и преписки се предприемат недостатъчно действия от следствените органи. Жалбите постоянно се губят, цялата история продължава вече 12-13 години.
При първия опит за заграбване на апартамента полицията неправомерно ни изгони оттам, нарушавайки основни текстове от конституцията.

Адвокат Пламен Димитров: Има някакъв чадър над такива хора. Говорил съм с други колеги адвокати – делата ни са безуспешни. Има протакане, Вазивната ми жалба три години не може да стигне до Градския съд.

Тодор Костадинов: Нещата се развиват по една и съща схема, това е комбинация от лихварство и имотна измама: трябват ти пари, появява се въпросната жена и ти дава пари, срещу които ти й прехвърляш апартамента си с ангажимента да ти го върне като си изплатиш заема. Междувременно тя ти ипотекира апартамента, взема пари, а взема и от парите, които ти й връщаш. В един момент погасяваш заема и тя ти връща апартамента, но ти го връща с ипотека, която ти трябва да плащаш.

Адвокат Генов: Когато вземате кредити, никога не ги гарантирайте с имот!ВИЖТЕ ОЩЕ
Семейство Ина и Димитър и малката Катлея Теневи и Калина Станева (вдясно) в студиото на програма „Христо Ботев“.

Моето семейство: Ина и Димитър Треневи

В „Моето семейство“ ви срещнахме с младото семейство Ина и Димитър Треневи – режисьор и спортен журналист, които откриват любовта в телевизията и са от онзи тип уверени в избора на сърцето си хора, които с неподправена емоция говорят за него и за „допълващото“ усещане да си родител.

публикувано на 19.11.18 в 10:30

Тодор Живков и властта

На 10 ноември се навършиха 29 години от рухването на българския комунизъм. Дистанцията на времето ни дава възможност по-ясно да разберем събитията от онова време, което в голяма степен носеше отпечатъка на първия партиен и държавен ръководител Тодор Живков. И ако Т. Живков определя в голяма степен своето време, един от най-важните въпроси остава – как..

публикувано на 19.11.18 в 09:25

Богатството и богатеенето в Бога

Заедно с доц. Мариян Стоядинов, преподавател в православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“, говорим за това как можем да приемем богатството не като средство, чрез което да се възгордеем и забравим за Бога, а като средство за укрепване на волята и душата ни.

публикувано на 18.11.18 в 08:15

Акция „Зима“ и пътната безопасност

Все по-бързи коли, все по-напрегнато и стресиращо всекидневие: това е част от обичайния ритъм на съвременния човек. Никой не се учудва, по-скоро всеки се старае да се включи в общата картина да не изостава от другите: в ученето, в работата, в личния живот, на пътя… В повечето случаи последствията от първите три сфери се отразяват на четвъртата – върху..

публикувано на 16.11.18 в 16:55
Анелия Торошанова и адв. Любомир Новиков

Българка в германски затвор търси справедливост

Една българка е в затвор в Бавария по обвинение за „помагачество при нелегално влизане и нелегално пребиваване“ на територията на Федерална република Германия. В Европейската заповед за арест са описани обстоятелства, свързани с твърдения за осъществена от българката престъпна дейност, която се изразява в следното – тя е заподозряна, че за периода от 26..

публикувано на 16.11.18 в 13:15