"Три истории +" – изложба на Виктор Паунов

Виктор Паунов в галерия „Стубел“ сред своите илюстрации
Снимка: Ани Петрова

Малцина са художниците днес, които с огромно вдъхновение и изключителна всеотдайност, в днешното сложно време, създават и работят детска илюстрация и имат отношение към изкуството на книгата. Още повече, че детската илюстрация възпитава естетически вкус, моделира светоглед и формира личности. Един от големите майстори в тази област е професор Виктор Паунов. Галерия „Стубел“ започна своята есенна изложбена програма, представяйки една нова, по-различна зона – тази на илюстрацията и изкуството на книгата именно чрез последните творби на този автор. 

Изложбата се нарича „Три истории +“ и включва творбите на три от последните му творчески задачи. И което е интересно, тази експозиция завладява с решението, което е сравнително необичайно да прехвърли в някои случаи образността на самите детски илюстрации в пространството на галерията. Т.е. едно надникване в света на „работилницата“  в изкуството на илюстрацията. А това се отдава на Виктор Паунов, който продължава и обогатява богатите традиции на българската илюстрация за деца. Само за периода 1983-2012 година в сътрудничество на много български издателства, които се „върнаха“ към майсторството на нашите художници, Виктор Паунов осъществява проекти за графичен дизайн и илюстрации на повече от 1000 книги и други печатни издания, в това число 50 издания за деца и юноши, като „Алиса в страната на чудесата“, „Братя Грим“, „Български  народни приказки в 6 тома“, “Шумът на върбите“ и други. Виктор Паунов е носител и на 10 награди и почетни дипломи за своето изкуство, сред които е Голямата награда на името на Борис Ангелушев на Националната изложба на илюстрацията и изкуството на българската книга през 1990 година.ВИЖТЕ ОЩЕ

Има нещо ново в Лапландия

Хубав детски филм не се прави лесно. Още по-трудно се създава хубав детски коледен филм. С тази нелека задача се е заела сценаристката и режисьорка Мария Веселинова - а "Smart Коледа" е нейният пълнометражен дебют. Добрият детски коледен филм е трудна, но не и невъзможна задача, в чието осъществяване с много радост и отдаване са ангажирани цяла плеяда..

публикувано на 10.12.18 в 13:36
Колаж от фотоси от изложбата

Свобода и изкуство – тук и сега

Две изложби в различни сгради на Националната галерия поставиха и поставят по различен начин темата за свободата – творческата на художника в изкуството и личната на човека в съвременното общество. Едната е „Сърцевина” на Ода Жон – продължава в НГ Двореца до 13 януари 2019. Другата е „Свободата тук-и-сега” на Лиляна Караджова и Димитър..

публикувано на 10.12.18 в 10:21

Невъзможен дебют

Идваха отдалеч, чертаейки посока в своята „ЧЕРНОВА“, от различни точки на страната. София, Шумен, Пловдив, Търново…, до Хасково. Градът – „ТРАНЗИТ“, но не към някаква „КРАЙПЪТНА ОБИТЕЛ“, а към онзи център, заради когото бяха преодолели всеки „ЗАВОЙ“ на мислите си - от заглавието до финала, защото бяха увлечени в следването на думите, които сънуваха...

обновено на 10.12.18 в 10:03

Едно шоу на No Blink

Гледате ли телевизионни сериали? Ако отговорът ви е положителен, веднага ще ви попитам дали ви е направило впечатление качеството на съответната продукция? Мисля, че няма да сбъркам, ако кажа, че то се доближава, а понякога дори надминава това на филмовите проекти. Къде обаче е разликата между филмите и сериалите? В изразните средства на..

публикувано на 07.12.18 в 19:35

Мирела Иванова и Рада Панчовска с награда за поезия "Николай Кънчев" 2018

Наградата за нова българска поезия на името Николай Кънчев за 2018 година беше присъдена на поетесите Мирела Иванова и Рада Панчовска за стихосбирките „Седем“ и „Космически елегии“. Поетичният Никулден се проведе в изложбената зала на галерия „Средец“ на Министерство на културата. Това е 12-ото издание на този поетичен празник. Негова вдъхновителка и..

публикувано на 07.12.18 в 17:30