Петък, 12 октомври

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Улпия Ескус – колелото на Фортуна
Улпия Ескус – градът на щастливите хора

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Гала-концерт на майсторския клас на Веселина Кацарова. Съпровожда оркестърът на Старозагорската опера, диригент Владимир Бошнаков.

от 2.00 до 3.00 часа
Покана за пътуване

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Автентична фолклорна музика от Сърбия. Изпълнението е на колоритни групи от Таково, Шарани, Ковилье, на Бранка Шчепанович, Борис Бабик, Далибор Тодорович и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Данчо Радулов, Вълкана Стоянова, Марин Дуденски, Радка Алексова, Костаин Гугов и други.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Джобните разказчета – морковът“ от Луиджи Малерба

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Лучано Павароти – ЗФ за работата и сътрудничеството с Райна Кабаиванска
• Интервю с д-р Емилова за гладолечението и здравето.
• Локомат за България или защо българските институции не припознават каузата като своя.
- Разговор с д-р Анелия Хохвартер, един от водещите офталмолози в Австрия и инициатор на кампанията „Локомат за България“.
- Актьорът Христо Мутафчиев, който се е лекувал в Турция с Локомат.
- И доц. Иван Чавдаров - Специализирана болница за лечение на деца с ДЦП.
• Водещите на „Култура.бг“ в ефира на „Нашият ден“ – разговор с Александра Гюзелева и Мартин Заимов за новия сезон на предаването, значението на културата в техния живот и най-забележителните акценти на сезона.
• Частен случай:
Може ли да бъде запорирана пенсия на инвалид? Ще бъде ли иззето имуществото на сем. Старчеви от апартамента им след издадена от частен съдебен изпълнител заповед за 16 октомври? Как гражданите да защитят правата си. (Семейство Старчеви дължи сума от 6131 лв. на Топлофикация и вече изпълнителното дело е факт. Юлия и Теди Старчеви имат дете с тежки увреждания, г-н Старчев също е с инвалидна пенсия. Живеят само на кредити и заеми.) Частният случай на Юлия и Теди Старчеви от София. Интервю с Юлия Старчева.
Събеседници: Вера Иванова – председател на Конфедерация за защита правата на децата, Аделина Банакиева – жена с гражданска позиция и адвокат Захари  Генов. Позицията на частния съдебен изпълнител Стоян Якимов.
• Съвети на адвоката –адвокат Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Маестро, музика
90 години Маргрет Николова

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Британският писател, сценарист и общественик Иън Макюън – гост на CINELIBRI – репортаж от Литературната среща в „Перото“.
• Държавна опера Стара Загора гостува на сцената на Софийската опера с три спектакъла – покана от Силвия Томова, директор и главен художествен ръководител на балетната трупа на Старозагорската опера.
• Класика и джаз за кавал – разговор с музиканта Живко Василев след гостуването му в Аржентина.
• „Обратна гравитация“ – разговор с поетесата Роза Боянова за новата й книга с премиера в Бургас.
• Културни убежища в столицата за всякакъв мащаб и вкус: Знаковото кино „Култура“ от петък с участието на „Обичайните заподозрени“ отваря отново врати, но вече като пространство за кино, сценични и музикални събития – разговор с Мариан Бозуков.
• Четвърто издание на Европеиския фестивална патуващия театър в Сливница. Коментар на Богдана Костуркова, член на журито.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Портрет на Левент Море – между София, Истанбул и Виена. Художникът открива голяма своя ретроспектива в галерия „Нюанс“ тази седмица.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Звезден експрес
Отзвук от Лехаровия фестивал в Бад Ишл – 2018. Втора част.

от 15.30 до 16.30 часа
„Ефир приключение”: И рибар съм, и ловец съм
Повторението е майка на знанието
За някои неща е невъзможно да се разкаже накратко. Началото на ловния сезон за едър дивеч, надеждите и тревогите на ловците от цялата страна са такова нещо, затова и през тази седмица ще продължим обиколката си из дружините – за да узнаем какво е положението в действителност. Ще пием вода от извора и ще поговорим с приятели от различни краища на България.

от 16.30 до 17.30 часа
„Ефир приключение”: А сега накъде?
• Посоки за Петковден:
- Ден на Севлиево, с официална програма
- И есенен традиционен фестивал „Добре дошли в Севлиево – столица на тиквата“.
- В Троян е хубаво по всяко време, особено за Празника на града 14 октомври. Ще посетим Международния фестивал на занаятите.
- Етно-кулинарните посоки ще ни отведат и до Подгорието - за Фестивала на кестена и възможност да повървим по тематичната образователна пътека „Животът на кестена“.
• История на живо: Международна археологическа изложба „Гърция – България, културни мостове“.
• Актуално за планините, спорта и транспорта.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Джаз музикантът Уинтън Марсалис

от 18.00 до 19.00 часа
Какво се случва
• Женски движения и феминизми - разговор с Жоржета Назърска преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, която прави проучване за женските движения и права на жените с акцент върху България.
• Българските художници, които развиват и пречупват през своето виждане новите, авангардни стилове – разговор с Кристина Туджарова за българските художници, които са творили в Париж в началото на ХХ век като Жул Паскин, Жорж Папазов и много други.
• Репортаж от удостояването на британския писател Иън Макюън, с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет с последвало академично слово на тема „Свободата на изразяването“.
• Вася Атанасова, автор на инициативата „Хаштаг 100 Уики дни“, в която се включват над 30 000 души от целия свят. Тя е носител на една от наградите за доброволчество Times Hero.
• Иронии на времето

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„За добрата фея и носорозите“ от Доналд Бисет

от 19.20 до 21.20 часа
Музикални вечери
Из творчеството на Марин Големинов.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Камбаната“ от Недялко Славов - 10 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Предпремиерно за дебютния пълнометражен албум на синематик-джаз квартета (както ще разберем от предаването – вече квинтет) The Bedlam Club – първо слушане в ефир на новите им студийни записи и разговор с основателя и основен композитор Самуел Покро (Франция) и двамата „ударници“ на групата Дмитрий Ягодин и Георги Попов. The Bedlam Club са първата група в софийския ъндърграунд, основана изцяло от чужденци, живеещи за постоянно у нас. Разбира се, понастоящем имат и двама български музиканти в състава, но самата тенденция, която се разви именно с тях, е интересен културен феномен за изследване…
• „Упражнения по възхита“: запис от съвместния ембиънт-фестивал на „Аларма“ и музикалните платформи „Индиотек“ и „Амек“, провел се миналата събота в Първо студио на БНР.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Български изпълнители
Среща с Райна Кабаиванска

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 11 декември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Приказки от стъкло Да погалиш стъклото (начини на производство и обработка) от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Павел Кашмарчик трио - Концерт от INNtöne Jazz Festival в Германия. от 2.00 до 3.00 часа Запазена марка Радиотеатър Улица „Консервна“ от..

публикувано на 10.12.18 в 08:40

Понеделник, 10 декември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа 1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Вековните дървета на България: Регистър на вековните дървета от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Концерт на Игор Левит – пиано, запис от фестивала Кисингерско лято – втора част. От програмата: Фредерик Ржевски – 36 вариации по темата на песента..

публикувано на 09.12.18 в 08:15

Неделя, 9 декември

Избрано от програмата от 0.30 до 01.30 часа Радиотеатър след полунощ „Ние, убийците“ от Гудмундур Камбан от 01.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Стоян Величков, Веселена Радева, Янко Желязков, Надежда..

публикувано на 08.12.18 в 08:25

Събота, 8 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам Класика и рок • „Емерсън, Лейк енд Палмър“ с реверанс към Модест Мусоргски и неговите „Картини от една изложба“. • Рей Манзарек с рок аранжимент на „Кармина Бурана“ на Карл Орф. • „Дийп Пърпъл“ с първи по рода си „Концерт за рок група и оркестър“. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик..

публикувано на 07.12.18 в 12:40

Петък, 7 декември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия Древни български занаяти – Розоварството от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Изпълнения на известния румънски цигулар Шeрбан Лупу от 2.00 до 3.00 часа Запазена марка Радиотеатър „Дневникът на един луд“ от Николай Василиевич Гогол от 3.00 до 5.00..

публикувано на 06.12.18 в 08:25