Салафизмът – същност, разновидности, перспективи

Проф. Симеон Евстатиев и проф. Георги Каприев в студиото на "Премълчаната история"
Снимка: Емил Николов

Салафизмът е течение в исляма, което пледира за чистота на вярата. Това определение – макар и вярно, е твърде общо, а и подвеждащо – няма един-единствен салафизъм, а различни течения в границите на общото настояване за връщане към изконните постулати на исляма от времето на пророка Мохамед и първите халифи. В същото време прецизното вникване в същността на това характерно за исляма течение може да позволи доста по-обоснованото и въздействащо негово разбиране, доколкото не всички салафити са ислямски терористи, но пък всички ислямски терористи под една или друга форма изповядват догмите на салафизма. Тъкмо от тази гледна точка излизането на книгата на проф. Симеон Евстатиев „Салафизмът в Близкия изток и границите на вярата“ се явява мащабно изследване с изключителна стойност, чиито приноси са измерими не само в български, но и в световен контекст. Предаването „Премълчаната история“ обръща внимание на този капитален труд, който може много да открие не само за събитията и състоянието на днешния свят, но и на процеси в миналото, особено в рамките на ислямската цивилизация. Заедно с проф. Евстатиев в предаването ще гостува и проф. Георги Каприев, с чиято помощ вникваме в сблъсъка между християнство и ислям, в точките, където двете религии се съприкосновяват – точки и на различие, и на подобие. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

С Емил Коралов по винените пътеки на познанието

Да се говори за вино в този сезон е повече от логично. Онова, което шушне в избите след летните жеги, се очаква с нетърпение да бъде опитано по това време от лозари, винопроизводители, любители – познавачи, както и от съвсем обикновени ценители. Виното е история, култура, обичаи, традиции, граждански ритуали. Но, след толкова изброени неща, знаем ли тази..

публикувано на 16.11.18 в 17:10
Анри Кулев

За морето и изкуството

Често сме гледали морето и сме си мислили, че е като нарисувано. Нерядко сме гледали рисунки и сме се опитвали да се потопим в тях. Но да правят и двете неща умеят малко хора. Дали това е специален талант или може да бъде научено ще се опитаме да разберем в един разговор с Анри Кулев – художник, аниматор, режисьор, преподавател и харпунджия...

публикувано на 16.11.18 в 16:45

Учителят Чавдар Тошков за доверието, което гради личности

Той е единият от наградените тази година от гражданската формация „Тийчинг алфа“ за смелостта да излиза от рамките на методическите стереотипи и да развива у учениците си умения за критично мислене и анализ. Не приема понятието „иновативни методи“, защото още в началото на учителската си кариера преди три десетилетия е разбрал, че по-важна от всички..

публикувано на 16.11.18 в 10:05

Тайнственият живот на бактериите

Техният брой в нас е доста повече от общия брой клетки, от които се състоят телата ни. Откривани са под арктическия лед и в термалните извори на Йелоустоунския парк при температура, близка до температурата на кипене, а има и такива, за които ръждата, петролът и радиацията са се превърнали почти в лакомства. Отгоре на всичко са рекордьори по..

публикувано на 15.11.18 в 17:05

Тялото като послание и провокация

За култа към човешкото тяло през различни епохи е писано и говорено много, но в наши дни този култ добива все по-обсебващи, екзалтирани, понякога дори маниакални варианти – при това далеч не става дума само за преклонение пред красотата, младостта, едната суета или любими пристрастия. Изразът „телесна модификация“ вече трайно навлиза не само в речника на..

публикувано на 15.11.18 в 12:25