Честит юбилей на Васил Живков!

Кадър от документалния филм „Опит за биография на лицето Х“
Снимка: domnakinoto.com

С прожекция на документалния филм „Опит за биография на лицето Х“ в кино „Одеон“ беше чествана 70-годишнината на режисьора Васил Живков. Филмът е отличен със „Златен ритон“ от гилдията на кинокритиците към СБФД. Сред зрителите имаше приятели и колеги на режисьора, които с обич честитиха юбилея му в кратък поздравителен филм. Той не пожела да говори, но чухме неговия глас зад кадър. Антония Ковачева, настоящ директор на Българската национална филмотека, разказа не толкова за филмите, които е направил досега, колкото за личността на режисьора, чиято неприспособимост и умението да създава филмите си без да се съобразява с конюнктурата, го е направила личност-коректив за мнозина. Негови филми не са били излъчвани по идеологически причини преди промените, но днес те представляват мост между поколенията, това особено важи за показания на честването негов последен филм засега. „Опит за биография на лицето Х“ е разтърсваща дисекция на отминалите години. Това, което ни казва е структурирано, точно, без премълчаване и затова е смазващо като истината. За пропиления ни живот. За пропиления живот на родителите ни и за живота, който децата ни ще пропилеят. За пропиляната ни държава. Не че не знаем това, за което се разказва в този филм – за страната ни, за самите нас, но показано по този начин, смазва, защото виждаш, че май вече всичко е загубено. Защото лицата Х се оказаха непосилно много. Филмът е неудобен, но задължително трябва да се прожектира в училищата в часовете по история, в часовете на класа и въобще при всяка възможност. Благодарим на Васил Живков не само за този филм – да е жив и здрав! Очакваме още филми от него!ВИЖТЕ ОЩЕ

Златоград – наследството в действие

Нашите слушатели вече познават слогана „България – кръстопът на култури“, под който от години в Нов български университет се провежда пътуващ семинар. Организират го гл. ас. д-р Владимир Димитров и д-р Росица Гичева. Последното му издание се проведе в дните около 1 ноември и включваше посещение на Музея на тракийското изкуство в източните Родопи, в..

публикувано на 13.11.18 в 16:56
Фотограф: Роджър Балан

Роджър Балън в търсене на човешката същност

Американският фотограф Роджър Балън пристигна в България, за да представи голямата си ретроспективна изложба „Архетипи“, която може да бъде видяна паралелно в София и Пловдив. Като част от събитието Балън ще изнесе две лекции, по една във всеки от градовете домакини. Срещаме го ден преди откриването в „Квадрат 500“, за да поговорим за периодите и..

публикувано на 13.11.18 в 15:52
Изложба „Игри и политика“

Игри, политика, изкуство?

В изложбата „Игри и политика“, представена в галерия Credo Bonum до 22 ноември, посетителите могат да играят на място 16 видео игри, още две са представени като Let’s Play-видео версия. Изложбата включва още 3 документални филма, а има и съпътстваща програма от срещи със създатели и изследователи на видеоигри в Гьоте-институт, чиито модератор е професор..

публикувано на 13.11.18 в 10:05

На фокус: Андерсен

Знаете ли кой е автора на приказките – „Момичето, което стъпи върху хляба“, „Гърло от бутилка“, „История на дюните“, „Пеперудко“, „Потъналият манастир“, „Нощната шапка на стария ерген“, „Злият княз“, „Последният сън на стария дъб“ или „Бегачите“? Ако не сте се сетили – това е авторът на „Палечка“, „Храбрият оловен войник“, „Цветята на малката Ида“,..

публикувано на 13.11.18 в 09:15

Ованес Торосян представя новия си моноспектакъл в Нощта на театрите

В очакване Нощта на театрите , която предстои на 17 ноември, Ованес Торосян подготвя премиера в Пловдив. Той ще изиграе новия си авторски моноспектакъл „Малкият Пучи“ на 13 ноември от 18.30 часа в пространството на „Bee Bop“, с вход свободен, като „подгряващо“ събитие за шестото издание на европейската инициатива. Представлението ще бъде част и от..

публикувано на 12.11.18 в 14:05