Да прегръщаш с криле

Полетите от земята към Космоса

Николай Рукавишников и Георги Иванов (вдясно) преди излитането на Союз-33 през 1979 година.
Снимка: РИА Новости/ Александр Моклецов

Как представите ни за пространство-време се превърнаха от космическа надпревара в обща кауза за човечеството с участието на България?
Отговорът търсим заедно с Евгения Сарафова от катедра „Картография и географско-информационни системи“ на СУ „Св. Климент Охридски“, директора на Института за космически изследвания и технологии при БАН проф. Петър Гецов, един от първите пилоти на дронове у нас Трифон Михайлов и астрофизика д-р Владимир Божилов. Те разказват за драматичните съдби на създателя на катюшите и ракетата Р-7 Сергей Корольов и бащата на Фау-2 и Сатурн V Вернер фон Браун, както и за родните постижения в тази област – от космическата апаратура, използвана при различни експерименти, храните за космонавти и оранжериите, които летят до ден днешен в космическия простор до дистанционните наблюдения от космически спътници и дронове.
В предаването можете да чуете документални записи от излитането на нашия първи космонавт Георги Иванов в екип с Николай Рукавишников на Союз-33 през 1979 година, както и споделеното от втория ни космонавт Александър Александров след съвместния полет с Анатолий Соловьов и Виктор Савиних на „Союз ТМ-5“ – през 1988-а.