Художникът Атанас Пацев – „Творби и размишления“

Борис Димовски и Радой Ралин 1977 (фрагмент) маслен пастел върху хартия 70 х 82 см частна собственост
Снимка: СГХГ

„Изкуството е микроскоп, чрез който човекът наблюдава, изучава себе си отвътре“ - тази фраза на големия наш художник Атанас Пацев може да бъде ключ да проникване в неговия характерен, експресивен стил на изкуството му. В Софийска градска художествена галерия до 25 януари можете да видите една много смислена и знаменателна негова самостоятелна изложба с куратор Красимир Илиев. Сложна, противоречива, нестандартна личност Атанас Пацев винаги е бил свободен в изкуството и в изявите си като артист и автор на свои мисли и оценки за времето, в което е живял и творил. Запазени са 94 негови тетрадки, в които с доста неразборчив почерк е записвал и споделял нещата, които са се случвали пред годините. Защото също често е казвал: „Защо ти е тази най-чиста свобода? За да мислиш без натиск отвън“.
В експозицията са включени предимно портрети и автопортрети, рисунки, а по стените са изведени текстове от тези негови прочути тетрадки. Портретувани са „непослушните интелектуалци“, както ги наричаха като Радой Ралин, Борис Димовски, Давид Овадия, Веселин Андреев, Борис Далчев, художникът Петър Младенов има няколко портрета, хора, бири лагери, пратени от тогавашната власт и изказвали спокойно своята позиция Атанас Пацев казва още: „…докато Илия Петров и Дечко Узунов са полезни за нашето изкуство с вноса на една европейска академическа виртуозност, то онези велики български творци, чиито картини напомнят слизането сред Ада са Златю Бояджиев, Стоян Венев, Кирил Петров“. Това е естетическият феномен на Атанас Пацев – да рисува човека като част от минало и бъдеще, от ада до рая, от раждането до смъртта…
Интересна е историята на един портрет на изкуствоведа и критик Красимир Илиев, когато той е студент в трети курс. Дълго време не се е постигало разбирателство за изписването на ръцете на портретувания при различните сеанси. Накрая Красимир Илиев вижда завършения си портрет – изписан с четка в ръка като Зограф. Отговорът е, че тази творба ще бъде представена на една изложба. И сега ние го виждаме в изложбата на Атанас Пацев в галерията. Предстои представянето на книгата на Калин Николов „Атанас Пацев – преодоляване на невъзможното“.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В търсене на търпението с Ванина Кондова

Трябва да подхождаме с доверие и уважение към самите себе си, казва Ванина Кондова, седнала удобно в студиото на „Време и половина“. Причината за разговора е предстоящият втори сезон на авторския ѝ уебсериал „Lost & Found, NY”, на който този път режисьор изцяло е Калин Иванов – носителят на цели четири награди „Еми“ за операторско майсторство...

публикувано на 21.10.19 в 16:30

Плакатът – уличното дете на изкуството

Ретроспективна изложба на забележителни образци на българския филмов и театрален плакат от втората половина на 20-и век могат да се разгледат във вътрешния двор на кинофакултета на НАТФИЗ. Близо 40  плаката са подбрани от колекцията "Антология на българския плакат", които предхождат голямото събитие в жанра тази година – Международно триенале..

публикувано на 21.10.19 в 16:00
Доц. д-р Мартин Димитров със “Специална награда на журито” от Международния фестивал за операторско майсторство “Golden eye” в Тбилиси

Златното око на Мартин Димитров

Операторът на новия български филм „Писма от Антарктида“ Мартин Димитров се завърна със „Специалната награда на журито“ от Международния фестивал за операторско майсторство „Golden eye“ в Тбилиси, Грузия. Филмът вече е по кината, а награденият оператор се готви да застане зад камерата на нов документален филм. Като преподавател в НАТФИЗ,..

публикувано на 21.10.19 в 14:05

“Нула време“ – максимум човещина

„Нула време“ е най-новият роман на Николай Табаков. Ако не се разпознаете поне малко в героите му, в чувствата и мотивите за техните постъпки и жестове, значи няма да разберете и тайната, която авторът е заложил в тази книга. Защото Николай Табаков си дава сметка, че призиви от сорта „Мислù за смисъла на живота!“ не вършат работа. Но ако на..

публикувано на 21.10.19 в 11:05
Валентина Василева в студиото на програма „Христо Ботев“

РИМ „Стою Шишков“ – за традициите и красотата на Родопите

Всеки музей се отличава със своята индивидуалност. Дори когато предметите и колекциите на пръв поглед си приличат, винаги се намира по някой артефакт, който е уникален… Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян, най-големият в Средните Родопи, грижливо опазва традициите и веществените доказателства за съществуването на богата култура,..

публикувано на 21.10.19 в 09:35