Художникът Атанас Пацев – „Творби и размишления“

Борис Димовски и Радой Ралин 1977 (фрагмент) маслен пастел върху хартия 70 х 82 см частна собственост
Снимка: СГХГ

„Изкуството е микроскоп, чрез който човекът наблюдава, изучава себе си отвътре“ - тази фраза на големия наш художник Атанас Пацев може да бъде ключ да проникване в неговия характерен, експресивен стил на изкуството му. В Софийска градска художествена галерия до 25 януари можете да видите една много смислена и знаменателна негова самостоятелна изложба с куратор Красимир Илиев. Сложна, противоречива, нестандартна личност Атанас Пацев винаги е бил свободен в изкуството и в изявите си като артист и автор на свои мисли и оценки за времето, в което е живял и творил. Запазени са 94 негови тетрадки, в които с доста неразборчив почерк е записвал и споделял нещата, които са се случвали пред годините. Защото също често е казвал: „Защо ти е тази най-чиста свобода? За да мислиш без натиск отвън“.
В експозицията са включени предимно портрети и автопортрети, рисунки, а по стените са изведени текстове от тези негови прочути тетрадки. Портретувани са „непослушните интелектуалци“, както ги наричаха като Радой Ралин, Борис Димовски, Давид Овадия, Веселин Андреев, Борис Далчев, художникът Петър Младенов има няколко портрета, хора, бири лагери, пратени от тогавашната власт и изказвали спокойно своята позиция Атанас Пацев казва още: „…докато Илия Петров и Дечко Узунов са полезни за нашето изкуство с вноса на една европейска академическа виртуозност, то онези велики български творци, чиито картини напомнят слизането сред Ада са Златю Бояджиев, Стоян Венев, Кирил Петров“. Това е естетическият феномен на Атанас Пацев – да рисува човека като част от минало и бъдеще, от ада до рая, от раждането до смъртта…
Интересна е историята на един портрет на изкуствоведа и критик Красимир Илиев, когато той е студент в трети курс. Дълго време не се е постигало разбирателство за изписването на ръцете на портретувания при различните сеанси. Накрая Красимир Илиев вижда завършения си портрет – изписан с четка в ръка като Зограф. Отговорът е, че тази творба ще бъде представена на една изложба. И сега ние го виждаме в изложбата на Атанас Пацев в галерията. Предстои представянето на книгата на Калин Николов „Атанас Пацев – преодоляване на невъзможното“.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Част от изложбата „Винаги ще има утре“ подредена в галерия Credo Bonum.

Винаги ще има утре

Под това мото се провежда тазгодишното издание на „Арт старт: Млади художници, които да следим през 2019”. Негови куратори са Весела Ножарова и Стефка Цанева. Изложбата в две части – едната в Гьоте-институт България, а другата в галерия Credo Bonum – включва произведения на млади художници до 35 години, като „селекцията цели да представи разнообразните..

публикувано на 16.02.19 в 15:05
Авторът Весел Цанков дава напътствия на звукорежисьора Георги Топорчев, които според опитната музикална редакторка Калинка Герганова са смешни.

Един час алтернативна журналистика

Този път в директната шоупрограма „Звезди посред бял ден“ вихрената репортерка Йорданка с нежните си, но здрави ръце тя ще манипулира актьорите Латинка Петрова, Иван Петрушинов, Симеон Викторов, Кольо Михайлов и Йосиф Шамли. С нежния си, но властен глас тя ще опита да манипулира слушателите. Ще успее ли? Разбира се, че ще успее, та нали затова е създадена..

публикувано на 16.02.19 в 10:25

„Предградие“ – премиерен спектакъл на театър „Любомир Кабакчиев“, Казанлък

На 16 и 23 февруари на сцената на Сити Марк Арт Център в София можете да видите премиерните спектакли на пиесата „Предградие“ от Ерик Богосян в интерпретация на актьорите от трупата на казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев“. Режисурата е на Ованес Торосян. Участват Александър Митев, Беатрис Благоева, Георги Атанасов, Ивайло Драганов, Ивелина Павлова,..

публикувано на 15.02.19 в 17:11

Между любовта и разума

Най-новият роман на Божана Апостолова е вече факт. Нарича се „Завръщането на визона“ и разказва историите на три приятелки от детството. Животът на всяка една от тях се развива закономерно, но какво става накрая? Как преминаването през живота променя съдбите и колко струва любовта в сравение с разума – такива въпроси поставя романът. Редактор на книгата е..

публикувано на 15.02.19 в 15:44
Диана Драганова-Щир и Анна Бояджиева (вдясно)

Нова програма в къщата музей „Вера Недкова“

„В дома на Вера Недкова“ е нова програма на Националната художествена галерия за поредица от изложби, дискусии и срещи в това пространство, където е живяла и работила голямата българска художничка Вера Недкова. Апартаментът, в който са останали за съжаление малко автентични мебели и вещи от нейния живот, обаче са останали картини, рисунки и други нейни..

публикувано на 15.02.19 в 08:55