Приказки за сънищата

Хипопотам
Снимка: pixabay

Честита Нова Приказна Година от „Ранобудно петленце“! Пожелаваме Ви да сте здрави, засмени и все така да обичате приказки! Знаете, деца, че след празници ни е мързеливо и ни се спи повече от друг път. Ето защо в седмицата от 7 до 11 януари сме избрали за Вас приказки за сънищата.

Знаете ли „Къде спят сънищата“? Ако нямате никаква идея, чуйте в понеделник, на 7 януари, приказката на Магдалена Манчева.

Дали трамваите могат да сънуват, как мислите? Ние се сещаме за един такъв, само че син трамвай, на който му се присънвали чудесни трамвайни сънища. Във вторник, на 8 януари, се събудете с „Приказка за сънуващия трамвай“ на Румен Шомов.

Един хипопотам сънувал чуден сън, но когато се събудил, той се огледал наоколо и останал поразен – както и преди лежал в една мръсна локва, а само преди минута бил на съвсем друго място… Така е, деца, защото хипопотамът не знаел какво е сън! Африканската „Приказка за съня“ ще Ви разсъни в сряда, на 9 януари.

В четвъртък, на 10 януари, е време за истории, написани от деца. Този път въобще нямаме намерение да Ви подсказваме какво е „Шушу“. Може да е крокодил, може и да е шаран, а може би е шал.

В петък, на 11 януари, ще чуете приказката „Страшната котка“, в която един много досаден воден дух неочаквано срещна мечка.

„Ранобудно петленце“ слушайте в 7 без 10 часа по програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Братята Якоб и Вилхелм Грим, едни от най-известните разказвачи на приказки в света.

Приказките на Братя Грим

В началото на ХIX в. двама братя – Якоб и Вилхелм Грим правят нещо изключително. Те записват и издават сборници с немски приказки, така както те се разказвали от хората. Трябва да признаем, че тези приказки не винаги са имали щастлив край и много от тях били малко страшни. Благодарение на Братя Грим много от най-обичаните и популярни днес приказки са..

публикувано на 21.01.19 в 17:00

Неделни приключения на Северния полюс

В неделната сутрин ще си направим едно зимно приключение до Северния полюс. Или по-скоро ще тръгнем на експедиция до там. Експедиция означава далечно пътуване на група хора, натоварени със специална научноизследователска задача. Пътят към Северният полюс не е лек. Пътува се с дни, в случай, че си тръгнал пеша. За първи път Северния полюс е посетен през..

публикувано на 19.01.19 в 08:05

Дървеният човек от Толедо

През 1534 г. испанският кралски часовникар Хуанело Ториано (чието истинско име всъщност е Джовани Ториани) създава в двореца на Карл Първи механична дървена кукла, изобразяваща свети Диего. Куклата е направена, по случай оздравяването на младия престолонаследник Фелипе и се състои от повече от хиляда елемента. Това не е единственото изобретение на Ториано..

публикувано на 16.01.19 в 08:25

Приказки от далечния Север

Всички сте чували за ескимосите – коренното население в едни от най-студените части на света, на юг от Северния полярен кръг. А дали сте слушали техни приказки? В седмицата от 14 до 18 януари, в минутите на „Ранобудно петленце“, сме Ви подготвили приказки на ескимосите и една приказка от „Ледената страна“ – Исландия – островната държава в северната част..

публикувано на 12.01.19 в 13:20
Традиционен метод на свирене на никлехарпата е с лък и клавиши.

Какво е никлехарпа

Представете си, че музикалните инструменти са живи и също като хората, могат да се харесват помежду си и да се женят. Е, ако се оженят пианото и цигулката, как би изглеждало тяхното дете? Май ще ни трябва доста въображение, за да си представим отговора. Но един майстор, живял в Швеция през 14 или 15 век, не само си го е представил, но е и създал нов..

публикувано на 10.01.19 в 09:30