Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перник очаква 28-ото издание на „Сурва”

Снимка: surva.org

Над 7500 участници ще се включат в тазгодишното издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва".
Това е истински рекорд за Перник, който е утвърден домакин на колоритния фест от 1966 година насам.
Маскарадните игри на кукери и сурвакари са част от българската фолклорна традиция. От 1985 година "Сурва" има статут на международен фестивал, а Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове десет години по-късно.
И тази година фестивалът ще се проведе по традиция в последната събота и неделя на месец януари. Перничани очакват с нетърпение двудневното състезателно дефиле на маскарадни групи от страната и чужбина.
Чуйте разговора в звуковия файл с Иванка Василева - главен експерт в Община Перник, която обяви в „Артефир” програмата на "Сурва, 2019".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът на изкуствата "Аполония": 40-годишна история с бъдеще

Фестивалът на изкуствата "Аполония" навършва 40 години. За моментите от историята и бъдещето на фестивала – разговор в студиото на "Нашият ден" с Маргарита Димитрова , директор на фестивала, и с Панайот Денев , създател и дългогодишен ръководител на фестивалния пресцентър. За Димитрова "Аполония" е живот, в който потопиш ли се веднъж, искаш..

публикувано на 18.07.24 в 10:34
Росена Добрева

16-годишната Росена Добрева: За книгите като общуване

16-годишната Росена Добрева  от Средно училище "П. Яворов" Стралджа спечели Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Конкурсът се организира от Центъра за еврейско-българско сътрудничество АЛЕФ. Наградата на Росена е придружена с предложение за месечен стаж в Българското..

публикувано на 18.07.24 в 10:00
Джорджа Спадони

Джорджа Спадони: За преводача като мост между две култури

Гост в "Нашият ден" е Джорджа Спадони , преводачка от български на италиански език. Спадони завършва магистърска програма "Преводач-редактор" в Софийския университет. По покана на "Къща за литература и превод" преводачката за втори път е на творческа резиденция в България. Спадони има заслуга за превода на сборника с разкази на Деян Енев..

публикувано на 18.07.24 в 09:24

Честваме 187 години от рождението на Васил Левски

Отбелязваме 187 години от рождението на Васил Левски. За паметта, думите и делата на Апостола, както и за новите архивни доказателства, относно живота и делото му – разговор в "Нашият ден" с историка Виктор Комбов . Последните години от живота на Апостола са най-интересни за изследователите на Българското възраждане поради факта, че има много..

публикувано на 18.07.24 в 09:20

Банско джаз фестивал с 27-о издание от 3 до 10 август

В разгара на фестивалното лято, през август предстои дългоочакваният Банско джаз фестивал , който отново ще превърне Банско в столица на джаз музиката. В продължение на осем фестивални дни и вечери от 3 до 10 август 2024 г.   екип на програма "Христо Ботев" ще отразява джаз феста, тъй като Българското национално радио е медиен партньор на..

публикувано на 18.07.24 в 09:00