Калки и краят на света

Нeделя, 10 февруари, 0.30 часа

Автор:

Предлагаме ви да чуете радиодраматизация по световноизвестния роман „Калки“. Малко е апокалиптично. Бивш военен от Виетнам твърди, че е последното превъплъщение на бог Вишну, дошъл да обяви края на човечеството. Оттук следват: култ, корупция, наркотици, фанатизъм, атентати и всеобща лудост. Да не забравяме и участието на разузнавателните служби, различните мафии, най-известните медии. На всичкото отгоре предсказанието на Калки се сбъдва. Мрачно, но това е Гор Видал – надеждата в романите му се появява, за да изгасне бързо. И той твърди, че нашият свят е точно такъв – безнадежден.
Видал е роден през 1925 г. и е син на военен летец и театрална актриса. Дядо му е сенатор, а вторият му баща е потомък на вицепрезидент. Доведен брат е на Джаки Кенеди. Далечен братовчед на Джими Картър и на Ал Гор. При това потекло съвсем естествено познава лично повечето от водещите американски политици на своето време. И непрестанно ги критикува.
Автор е на над 20 романа, 8 пиеси, много сценарии, разкази и есета.
През 1993 г. е удостоен с американската Национална награда за литература.

Автор на радиодраматизацията: Димитър Пунев.
Участват артистите: Любомир Бъчваров, Георги Русев, Светослав Неделчев, Иван Петрушинов, Николай Антонов, Таньо Маринов, Добри Добрев, Продан Нончев, Ана Маринова, Мая Владигерова, Бистра Влахова, Божидар Лечев и Александър Александров.
Режисьор: Димитър Пунев

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фичър за и от затвора

В три последователни съботи трите епизода на „Жените, законът и техните деца“, фичър на Клод Алмейрак и Натали Данглад, проследяват една голяма и важна тема: престоят на майки с деца в затвора и отражението на тази критична ситуация върху отношенията между тях. Този фичър е документ с толкова аналитично проникновение, че преводът и постановката върху..

обновено на 11.10.19 в 18:30
Петър Бакалов представя „Госпожица Юлия“ и нейния автор.

„Госпожица Юлия“ пред публика

На 18 септември като част от отбелязването на Деня на София Радиотеатърът гостува в новата тържествена зала на Столичната община на улица „Париж“ 1. Отбрана публика чу предпремиерно най-новата радиопостановка – „Госпожица Юлия“ от Август Стриндберг, която нашите слушатели ще могат да слушат на 29 септември и 6 октомври във времето за радиотеатър от..

публикувано на 24.09.19 в 13:27

Една пиеса, в която има много за изследване

Неделният радиотеатър на 22 септември от 16 часа представя пиесата „Пейзаж“ от Харолд Пинтър, постановка на режисьора Христо Симеонов-Риндо от 1997. Преводът е на Андрей Филипов. Участват Христо Симеонов-Риндо и Велислава Стоянова. 45-минутното аудио е направено върху едноактната пиеса, написана първоначално като радиопиеса. „Пейзаж“ най-напред е..

публикувано на 21.09.19 в 10:05

Бездната под ежедневния брътвеж

Когато в следобеда на 13 октомври 2005 гръмва новината, че Харолд Пинтър получава Нобелова награда за литература, един от мотивите на стокхолмското жури е приносът на пиесите на Харолд Пинтър в разкриването на бездната под ежедневния брътвеж . Още с първата си пиеса от 1957 г. Харолд Пинтър заявява ярко и категорично принадлежността си към онова много..

публикувано на 20.09.19 в 10:42

„Госпожица Юлия“ от Стриндберг във времето на Радиотеатъра

На 29 септември и на 6 октомври във времето на Радиотеатъра ще чуете съответно първа и втора част на пиесата на Аугуст Стриндберг „Госпожица Юлия“. Тя е една от най-често поставяните по театралните сцени. Повечето големи театрални и кино режисьори са се опитвали да надникнат в нейната бездна и да обяснят дълбинните страсти, на които са подчинени..

публикувано на 17.09.19 в 12:15