Калки и краят на света

Нeделя, 10 февруари, 0.30 часа

Автор:

Предлагаме ви да чуете радиодраматизация по световноизвестния роман „Калки“. Малко е апокалиптично. Бивш военен от Виетнам твърди, че е последното превъплъщение на бог Вишну, дошъл да обяви края на човечеството. Оттук следват: култ, корупция, наркотици, фанатизъм, атентати и всеобща лудост. Да не забравяме и участието на разузнавателните служби, различните мафии, най-известните медии. На всичкото отгоре предсказанието на Калки се сбъдва. Мрачно, но това е Гор Видал – надеждата в романите му се появява, за да изгасне бързо. И той твърди, че нашият свят е точно такъв – безнадежден.
Видал е роден през 1925 г. и е син на военен летец и театрална актриса. Дядо му е сенатор, а вторият му баща е потомък на вицепрезидент. Доведен брат е на Джаки Кенеди. Далечен братовчед на Джими Картър и на Ал Гор. При това потекло съвсем естествено познава лично повечето от водещите американски политици на своето време. И непрестанно ги критикува.
Автор е на над 20 романа, 8 пиеси, много сценарии, разкази и есета.
През 1993 г. е удостоен с американската Национална награда за литература.

Автор на радиодраматизацията: Димитър Пунев.
Участват артистите: Любомир Бъчваров, Георги Русев, Светослав Неделчев, Иван Петрушинов, Николай Антонов, Таньо Маринов, Добри Добрев, Продан Нончев, Ана Маринова, Мая Владигерова, Бистра Влахова, Божидар Лечев и Александър Александров.
Режисьор: Димитър Пунев

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Вечеря за четири стола“ е победител в конкурса за радиопиеса

„Вечеря за четири стола“ е победителят в конкурса на екип „Драматургични форми“ за нова радиопиеса, посветен на 80-годишнината на Радиотеатъра . Автор на пиесата е Александър Лютов, писател от Пловдив, роден през 1962 г. От краткото му представяне в сайта LiterNet, където са публикувани негови кратки разкази, разбираме, че е завършил инженерна..

публикувано на 25.04.19 в 08:05

На Цветница Радиотеатърът излъчва „Разбойникът Варава“

На големия християнски празник Цветница Радиотеатърът ще излъчи пиесата на Стефан Гечев „Разбойникът Варава“. Стефан Гечев е поет, преводач, романист, всестранно надарена личност, която непрестанно търси отговорите на сложните екзистенциални въпроси, с които се сблъсква всеки човек.  Както знаем от евангелските събития Варава е освободен, защото тълпата е..

публикувано на 20.04.19 в 10:45

Немислимото в дълбоката си същност, изначално и парадоксално, е мислимо

Историята на музиката по радиото е история, събрала всякакви истории, и на тази същностна за радиото история задължително и трябва философски контекст. …музиката е говор… В епизод 16 Музиката, Каролина и малките секунди имаме време да разкажем три от тези всякакви истории и тези  три са много специални, защото хем разказват за различни десетилетия, хем..

публикувано на 19.04.19 в 11:25

Снежна буря, пълна с приключения

На 14 април в рубриката „Неделен радиотеатър“ от 16 часа слушателите ще бъдат изненадани от една свежа криминална история, разиграла се насред бурна снежна виелица. Автор на загадъчния разказ е Ема Смит, публикуван през 1981 г. от изд. „Отечество“, специализирано за детско-юношеска литература. Драматизацията на романа е дело на Пламен Кузманов – един от..

публикувано на 13.04.19 в 08:15

Камоинш, незабравимият

30 минути след полунощ на 14 април в рубриката „Радиотеатър след полунощ“ звучи изненадваща пиеса – „Прибой в Сетубал“ от немския автор Гюнтер Айх. Гюнтер Айх (1907-1972) е германско-австрийски писател, част от т.нар. „Група 47“, известна с изповядваната естетика на „литературата на развалините“. В творчеството му откриваме мотиви за разпада на..

публикувано на 12.04.19 в 11:35