Калки и краят на света

Нeделя, 10 февруари, 0.30 часа

Автор:

Предлагаме ви да чуете радиодраматизация по световноизвестния роман „Калки“. Малко е апокалиптично. Бивш военен от Виетнам твърди, че е последното превъплъщение на бог Вишну, дошъл да обяви края на човечеството. Оттук следват: култ, корупция, наркотици, фанатизъм, атентати и всеобща лудост. Да не забравяме и участието на разузнавателните служби, различните мафии, най-известните медии. На всичкото отгоре предсказанието на Калки се сбъдва. Мрачно, но това е Гор Видал – надеждата в романите му се появява, за да изгасне бързо. И той твърди, че нашият свят е точно такъв – безнадежден.
Видал е роден през 1925 г. и е син на военен летец и театрална актриса. Дядо му е сенатор, а вторият му баща е потомък на вицепрезидент. Доведен брат е на Джаки Кенеди. Далечен братовчед на Джими Картър и на Ал Гор. При това потекло съвсем естествено познава лично повечето от водещите американски политици на своето време. И непрестанно ги критикува.
Автор е на над 20 романа, 8 пиеси, много сценарии, разкази и есета.
През 1993 г. е удостоен с американската Национална награда за литература.

Автор на радиодраматизацията: Димитър Пунев.
Участват артистите: Любомир Бъчваров, Георги Русев, Светослав Неделчев, Иван Петрушинов, Николай Антонов, Таньо Маринов, Добри Добрев, Продан Нончев, Ана Маринова, Мая Владигерова, Бистра Влахова, Божидар Лечев и Александър Александров.
Режисьор: Димитър Пунев

ВИЖТЕ ОЩЕ

Коварният обратен път според Ремарк

" Обратният път" e постановка на Радиотеатъра от 1988 г. и е направена от режисьора Георги Темелков. Стефан Мавродиев, Иван Танев, Васил Бъчваров, Никола Анастасов, Александър Тончев, Александър Притуп и  Вълчо Камарашев са актьорите, чиито гласове дадоха плът и кръв на този роман, пренесен по радиото.   "Обратният път" (Der Weg zurück) е замислен като..

публикувано на 16.02.19 в 10:15

Извънвременно за съвременността

"Фабиан. Историята на един моралист" е публикуван през 1931, когато  Ерих Кестнер е бил вече популярен като автор на детски книги  и поет със скандална известност заради ироничната и саркастична хапливост на стиховете му.  "Фабиан" е модел за онова, което се нарича скандално четиво, и това определение, макар че в началото на разпространението на романа е..

публикувано на 16.02.19 в 10:10

Пулсът на времето в историята на радиото

Епизод 9 на Радиото отразява един период от неговото развитие в България, когато То, Радиото, престава да бъде единствено. 90-те години в цялата им наситена противоречивост фактически позволиха на много единствени по рода си структури и институции да се размножат и да имат шанса да се огледат в своето ново отражение. Как тези фундаментални принципи на..

публикувано на 15.02.19 в 11:50

Криминални преображения по Боало-Нарсьожак

„Черният цвят прави всяка мисъл по-значителна. Щеш не щеш започваш да гледаш по-сериозно на себе си. А ако съм в синьо и зелено ще ми се струва, че съм ручей или топола. Когато бях малка, мислех, че цветовете притежават магическа сила. Вие цветно ли сънувате?... О, щом сънувате само в сиво, тогава нищо не можете да разберете, вие сте слепец… Опитайте се..

публикувано на 09.02.19 в 10:00

Януари през февруари

Както повече от вас вероятно знаят, през настоящата година радиотеатърът празнува своя 80-ти рожден ден. Сега обаче няма да става дума за него, а за една друга кръгла годишнина – тази на българския писател Йордан Радичков. На 24 октомври той щеше да навърши 90 години, ако не си беше отишъл от този свят през 2004 г. Дали чисто случайно или по някаква..

публикувано на 02.02.19 в 10:00