Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Пенка Дилова

Ще слушаме една великолепна певица, солистка на Русенската опера - Пенка Дилова. В предаването ще звучат арии и сцени от „Орлеанската Дева” и „Дама Пика” на Чайковски, „Севилският бръснар” на Росини, „Тайният брак” на Чимароза, „Така правят всички жени” на Моцарт, „Момчил” на Пипков, „Селска чест” на Маскани, „Дон Карлос” и „Трубадур” на Верди, „Фаворитката” на Доницети осъществени през 1970, 1973,1975, 1979, 1984 години под диригентството на Васил Стефанов, Иван Филев, Драгомир Ненов и Емил Чакъров.

Доволна съм, че не заминах в чужбина да търся кариера - казва тя в едно интервю. В русенския колектив намерих среда, творчески климат, отлични певци, партньори и колеги. Първата роля на тази сцена е от февруари 1971 г. - Шарлота от „Вертер” на Масне. Такава певица не сме имали отдавна. Тя е истинско откритие за операта - мълвят присъстващите на репетициите. Следващата задача за младата певица отново е от френска опера - изкусителката Далила от „Самсон и Далила” на Сен-Санс. После идват и комичнита роли, които разкриват богатия артистичен талант на певицата - Берта от „Севилският бръснар” на Росини, Фидалма от „Тайният брак” на Чимароза, г-жа Райт от „Веселите уиндзорки” на Николай, Доротея от „Вива ла Мама” на Доницети.

Репертоарът на Пенка Дилова е огромен - над 50 роли от Хендел до Меноти, вокално-симфонични и кантатно-ораториални творби. Тя е една от певиците, които с вдъхновение изпълняват и български опери - „Момчил” и „Янините девет братя” на Пипков, „Лето 893”, „Мария Десислава”, „Албена”, „Луд гидия” и „Юлска нощ” на Хаджиев, „Тревога” на Райчев, „Еленово царство” на Илиев и „Юла” на Кюркчийски.

Чух за първи път Пенка на Петото общобългарско състезание за певци и инструменталисти в София през май 1969 година, като студент в София - пише в спомените си Огнян Стамболиев. Още си спомням какъв взрив от аплодисменти предизвикаха нейните арии - на Орлеанската дева от Чайковски и Ефросина от „Момчил” на Пипков. Чуха я чужди импресарии и я поканиха за гастроли в Германия, Унгария и Франция. Там тя дебютира в няколко опери - съвсем млада, неопитна за сцената, но вече със самочувствие, готова да покорява върхове. С Робер Ирш и Пиер Дерво тя направи роли в „Любовта към трите портокала” на Прокофиев, „Самсон и Далила” и „Вертер” във Франция, „Трубадур” в Германия и Унгария, като в последната партнира на звездата Хосе Карерас и Юлия Варади - завършва г-н Стамболиев.

Пенка Дилова е родена през 1943 г. на 18 февруари в София. Завършва софийската консерватория при Илия Йосифов. Още като студентка пее на сцената на Софийската опера. След като завършва, за 34 сезона е в състава на Русенската опера. Умира внезапно на 17 септември  1998 г.

петък, 8 февруари, от 23.00 часа




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30