Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ноктюрни – пет истории за музика и здрач“ от Казуо Ишигуро

„Покъртително красив и остроумен квинтет от автора на „Остатъкът от деня“,  „Никога не ме оставяй“, „Художник на променливия свят“, „Погребаният великан“.
                                                    (от издателството)

Когато посегнете към тази книга, най-напред отворете на последната страница и си изберете музика: „Едно за моята любима“ (One for My Baby), „Твърде лесно се влюбвам“ (I Fall in Love Too Easily), „Джорджия, която не ми излиза от ума“ (Georgia on My Mind) или „Април в Париж“ (April in Paris)… Вече звучат в главата ви, нали? Това е най-подходящият фон, на който да съпреживеете носталгията, бляновете, спомените за сбъднати и разбити надежди, илюзиите и стремежът към съвършенство, които си отиват (или не си отиват) с възрастта – всички чувства и страсти на героите в „Ноктюрни“, до един обвързани с музиката. Списъкът е добавен от българския издател, за което трябва да бъде поздравен – това са песни, не просто споменати в разказите, в тях те са знаци на съдбата.
Ако сте чели Ишигуро, но не го харесвате, ако сте чели Ишигуро и го харесвате – и в двата случая ще останете изненадани от неговите „Ноктюрни“. Тук той просто е различен. Знаехте ли например, че има деликатно чувство за хумор, клонящо дори към сатира?
Още за книгата и за предстоящи издания, моменти от биографията на нобелиста за 2017-а година, интересни подробности за свързаността му с музиката, както и насочване за това, от кое негово произведение е най-подходящо да започнем запознанството си с таланта му, в зависимост от нагласите и опита си – чуйте в интервюто с издателката Емилия Масларова.



ВИЖТЕ ОЩЕ

София от началото на миналия век оживява в изложба

Стара София оживява в изложбата "София в минало време". Експозицията съдържа 15 кадъра, заснети от именития фотограф Димитър Карастоянов между 1910 и 1912 г. Те представят някои от най-забележителните сгради в столицата в техния автентичен вид от началото на XX век.  Част от снимките са публикувани за първи път в рекламния албум "София – 1912"...

публикувано на 13.06.24 в 19:00

Ревю в кутия

"Ревю в кутия" е социален проект на Асоциацията на българските модни дизайнери. Конкурсът съчетава творческия дух и социалния елемент, предоставяйки на млади таланти в модата възможност да се изявят и развият. Насочен е към ученици и студенти с интерес към текстила, облеклото и модния дизайн и талантливи деца и младежи в неравностойно положение...

публикувано на 13.06.24 в 18:17

"Пътят…" на Цветан Казанджиев

Самостоятелната изложба на Цветан Казанджиев показва черните матрици на най-изявените си графични листа, чиито оригинали са заслужили престижни международни отличия. "Пътят…" този път ще бъде не само в цвят, но и в "черно и бяло", защото публиката ще може да види отпечатъци на цветните му оригинали, както и още графики и рисунки.   Авторът..

публикувано на 13.06.24 в 18:05

Унгарски танци на Тенерифе

"Унгарски танци на Тенерифе" е първата книга на Весо Портарски, издадена в България. 25 разказа от личния дневник на автора се превръщат в скечове през погледа на един българин в чужбина, турист в курорти със съмнителни практики, йога инструктор и гост на хайлайф събития. През последните 30 години Портарски живее и твори в Германия, където е..

публикувано на 13.06.24 в 17:36

Вътрешният свят на художника и музикант Венцислав Диков

"Стилът на Венцислав Диков е разностранен – едновременно фигуративен и абстрактен. Графичният аспект също присъства осезателно в творчеството му. Впечатлен съм от чистотата на рисунъка на отделните персонажи. Композициите се характеризират с богата вариантност от геометрични и недотам стандартни, причудливи форми. В добавка, почеркът на художника..

публикувано на 13.06.24 в 13:53