Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диагноза „обиден синдикат“

За публичния отказ на водачи от градския транспорт на София да бъдат представлявани от синдикални организации и да бъдат бели роби

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В началото на март на среща със синдикатите Столична община поема ангажимент за 3-годишна програма за ежегодно увеличаване на основната заплата на работещите в градския транспорт на София с минимум 10 на сто годишно. Независима група от водачи, заети в наземния градски транспорт на столичния град, публично се разграничава от синдикалните организации КНСБ и КТ „Подкрепа“ и кани кмета на София Йорданка Фандъкова да посети депата и гаражите. Същата група направи това с отворено писмо до медиите, в което се уточнява, че администрацията, общината и синдикатите бездействат в продължение на 10 години, в които са се натрупали недопустими проблеми в заплащането и условията на труд. Става дума за незаконен извънреден труд, липса на почивки и дори достъп до тоалетна, нечовешки стрес, ниско заплащане и намаляване на доходите от 2008 година до днес.

Мария Мира Христова и адвокат Борис Велев. Снимка: Кирил Чобанов
В деня, в който през 1973 г. в тогавашната Народна република България се въвежда петдневната работна седмица, в „Нашият ден“ поставяме въпросите – за работното време, работната седмица, синдикатите, работещите и властимащите – на масата, на която в деня на сесията на Транспортната комисия на СОС сядат: анализаторът адвокат Борис Велев, водачът от градския транспорт в София Невян Симеонов и Иван Кирилов, зам.-председател на Федерацията на транспортните работници в КТ „Подкрепа“.
Защо водачите в градския транспорт на София не искат да бъдат бели роби и кой има интерес да бъдат такива, може ли да има обидени синдикати, маска ли е синдикалната мисия в България и как адвокат Борис Велев обобщи проблемния казус с изводи от изказванията – чуйте в звуковите файлове.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54