Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога политиците обвиняват медиите за делата си?

БНР Новини
Страхил Делийски и Анастас Стефанов

Кой превърна политиците – нашите и чуждите в „жертви на компроматни войни“, „слуги на народа“ или по-затворени книги от „Сфинкса“ –  медиите, олигарсите, фалшивите новини или грешките в превода? И кога политиците започват да обвиняват медиите за делата си? На тези  този въпроси се опитваме да отговорим в „Мрежата“ с политолозите Страхил Делийски, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, и Анастас Стефанов, от изследователския център „Тренд“.

Страхил Делийски. Снимка: БГНЕССтрахил Делийски: „Когато нямат сила да обвинят самите себе си. С уговорката, че когато имаме изключително замърсена медийна среда и много на брой контролирани медии, тогава функцията на медиите като „куче пазач“ е поставена под въпрос. Когато, обаче  нелеп опит за собствена защита и превръщане в жертва се аргументира с атака към медиите, тогава наистина разговорът спира да бъде сериозен. Медиите с изключение на обществените, винаги имат собственици. В този смисъл е нормално дори и за публиката да знае чия е медията и каква политическа линия държи тя. Проблем е, когато тези ангажиментите на медиите са деформирано използвани за политически атаки, както и употребяването на журналистиката като професия в рамките на политическата борба. Най-интересно е как моделът „аз съм жертва на нечия атака“ беше разигран в медиите – нямаше медия, която да не започваше разговора си с г-н Цветанов с въпроса: „Откъде идват атаките?“, сякаш става въпрос за един изключително мил, добродушен и чист човек, който бива атакуван от някакви лоши злосторници. Този тип превъртане беше постигнат с изключителната помощ на по-голямата част от българските медии. В този контекст, да търсиш вината в медийната среда звучи нелепо и до голяма степен нагло. Позволете ми да перифразирам Уди Алън, че в момента сме в ситуация, в която се разкриха онези неща, които знаем за политиката, но ни беше срам да говорим за тях. Защо се случи тъкмо сега дори не е толкова важно. Важното е, че вече се говори за среда, в която откровено се говори за зависимостите в политиката, каква ще е реакцията на обществото и как ще продължат да се държат медиите. Защото нивото на професионализъм на българската журналистка не е много по-високо от нивото на професионализъм и подготвеност на българския политически елит. Но това е и точката, от която ние като общество ще започнем да търсим новия смисъл на българската политика и българската демокрация, новия смисъл на взаимоотношенията между политици и граждани и политици и бизнес. Паднаха маските! И е много важно как ще се развие този разговор – дали ще остане на равнището на битовизма, какъвто се опитаха да ни внушат, че е  или всички ние като общество ще го качим на равнището на осмисляне на това защо сме заедно като общество, накъде искаме да вървим и как да функционират българската държавност и българската демокрация. Независимо от повода и причините, този скандал може да изиграе полезна и оздравяваща роля за българското общество.“

Анастас Стефанов. Снимка: ТрендАнастас Стефанов: „Формалната власт посяга върху неформалната власт, както сме свикнали да наричане медиите, когато комуникационният дискурс бъде обърнат в полза на властимащите.  Друг е въпросът, че да се обвинява медийната среда за конкретен случай не е до там справедливо. Ако ще се говори за медийна среда, то това трябва да е генерално. Разбира се, вие знаете, че тази изпусната фраза за медиите всъщност говори за една конкретна битка, която протича в общественото пространство – на едно лоби срещу друго лоби. И това не остана тайна за никого. Освен това, началото на имотния скандал беше с обвиненията на г-н Цветанов за атака от Русия. Транслирането на тези обвинения от Русия към българските медии е част от управлението на самия скандал. До колко е успешно ще видим тепърва, но със сигурност фазата на успешното потушаване на скандала премина и той прерасна в нова комуникационна криза. Друг е въпросът, че скандалът се разпростря институционално и излезе извън вътрешнопартийното на управляващата партия. Тази криза, ако продължи да се развива така лавинообразно рискува да обхване целия елит. И тогава много трудно ще може да се посочи виновник извън самия елит. Тогава българското общество, няма да се вгледа в медиите, а в елита, защото дефицитът на справедливост расте и доверието се стеснява. Това е поредният скандал, който ще изроди своите последствия именно в тази посока – отчуждаване и недовери към елита. А кога би могло да се появи ново лице в политическия елит, това е въпрос, който засяга много посоки. Едната важна е, че когато говорим за ново лице, не трябва да схващаме нещо абстрактно, то трябва да се появи от самите нас, от обществото. Друг е въпросът, че това не става така лесно. Първо това е въпрос на процес, който макар и тръгнал вече, по някакъв начин, изисква израстване на психфона, той трябва да изживее тази политическа ера, за да се яви нещо наистина ново. Иначе през годините сме виждали влизането на малки субекти, които са извършвали само нещо като освежаване на атмосферата, а не преобръщане. Но все пак, полека-лека се създава почва за подобно нещо.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13
Божана Славкова

Божана Славкова, победителката в Mili Dueli: Провокират ме дребни неща

Божана Славкова, победител в най-големия световен поетичен конкурс Mili Dueli, се превърна в първия български автор, спечелил голямата награда с безапелационните 968 точки . Това отличие тя получи за нейния поетичен филм "Дървото с некролозите", създаден съвместно с Денис Стоянов и Денислав Маринов. Божана Славкова се занимава с поезия, кино,..

обновено на 26.04.24 в 10:17

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25