Събота, 13 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Мистичният свят на Едгар Алън По.
• Алън Парсънс Проджект – „Tales of Mystery and Imagination“ – 1976
• Ерик Улфсън – „Poe: More Tales of Mystery and Imagination“ – 2003
• Саундграк към филма „Бохемска рапсодия“ – 2018

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Христина Ботева, Любчо Митрев, Величка Златева, Румен Родопски, Христина Анастасова, Карамфил Божиков, Миглена Димитрова, Пламен Димитров и др.

от 6.00 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
Гостуваме в търновското село Арбанаси. В сградата на местното читалище ще научим за историята, настоящето и поминъка на селото, за делниците и празниците, дейностите на читалището, за петте църкви и манастира.
Ще бъдем и на селския площад, където ще проследим дефилето на участниците от клуба по конен спорт, което се проведе на Тодоровден. Ще се разходим по улиците и ще поговорим с гости на селото.  Ще чуем и групата за стари градски песни към читалището.

от 7.15 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Радиотеатър за деца представя „Щастливият принц“, приказка от Оскар Уайлд
• Втори брой на  състезанието „Златната ябълка“ за месец Април
• Най-новото в детския сайт – detskotobnr.binar.bg
• Детски литературен конкурс „Искри“

от 8.00 до 11.00 часа
Семейно радио
• За Здравето „Пази като очите си…“ – мъдра мисъл, към която ще погледнем от позицията на офталмолога проф. Ива Петкова. Акценти: недоносените деца и зрението, съвременни методи за лечение, глаукома и катаракта, колко често да ходим на лекар и да сменяме очила, видове очни лещи и цените им. И още: лечение на астигматизъм, диоптри за четене и компютър, „капачки за здраве“…
• С Мартина Йорданова ще си поговорим за успеха на кампанията „Капачки за бъдеще“ и как за по-малко от 2 години нейната добра идея се превръща в кауза с национален мащаб, благодарение на която вече има закупени 13 кувьоза за недоносени бебета за нуждаещи се болници в страната.
• За Фестивала на Красотата ще ни разкаже Ани Младенова – гл. редактор на списание Гламър.
• Младата майка“ ще си поговорим за това колко е важно да прекарваме пълноценно време с децата си под формата на игри и занимания на открито. Разговор с Яна Алексиева от Асоциация „Родители“ – едни от организаторите на предстоящото след месец единадесето поредно издание на Фамилатлон – празникът на семейството, спорта и здравословния начин на живот.
• Ще поканим слушателите и на поредния Фестивал на науката
• Детска анкета „Питай децата“ – ще разберем какво най-много обичат да правят малките в компанията на мама и татко.
• От другата страна – с психолога Анна Жукивская ще поговорим за предизвикателството да отглеждаш едновременно деца на различни възрасти и да се опитваш да бъдеш  близо до техните светове в името на добрата и ползотворна комуникация.
• Вкусът на истината
• Моето семейство – ще ви срещнем с Радина Дончева, майка на четири момичета, от които най-голямата е на 15 години, а най-малката на 9 месеца. С нея и с две от дъщерите ѝ – Кристина и Мартина – ще си поговорим веселите и трудните моменти в едно голямо семейство. За смелостта да имаш толкова деца и да не спираш да изразяваш себе си. За позитивизма и обратите в професията и личния живот…

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
• Джошуа Бел – Магьосникът с червената цигулка
• Специален гост – пианистката Савелина Кънчева (втора част)

от 12.15 до 13.30 часа
Мрежата
• БНР е домакин на 25-та Радиоасамблея на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).  Интервю на Николета Атанасова  с Ноел Къран, генерален директор на EBU.
• Годишният отчет на Съвета  за електронни медии бе приет от депутатите, но стана повод за коментари за свободата на словото у нас и искания за законови промени за „реален контрол“ върху медиите.
В разговора ще участват  представител на СЕМ, доц. д-р Светлана Божилова, преподавател в ФЖМК на СУ „Климент Охридски“ и Николета Даскалова,  експерт от фондация „Медийна демокрация“.
• Чуй Европа…: Репортаж от конференцията  на тема „Заплахата от външна намеса : Избори за Европейски парламент 2019“

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”
Политически сплетни, емоционални изблици, житейски недоразумения в пъстрата гама на кабарето на редакция „Хумор и сатира“. „Фата Моргана“ – кабарето, което дава храна на надеждите и разсейва заблудите.

от 14.30 до 15.00 часа
Музей в ефира
NEXT BALKAN – младо сръбско изкуство в София
Млади сръбски художници са представени в две изложбени пространства в София в рамките на платформата NEXT BALKAN. Както подсказва названието, тя е за обмен и сътрудничество между млади творци и специалисти по изкуствата от балканските страни.
Тази първа проява се осъществява в София от Артфондация ДОМА в партньорство с галерия „Васка Емануилова” и с подкрепата на Програма „Култура” на Столичната община.
За събитието ще говорим с Владия Михайлова и Мартина Стефанова.

от 15.00 до 15.30 часа
Мултикултурни диалози – История и геополитика
Музика и политика
Ще гостува поетът Александър Петров, автор на едни от най-хубавите текстове на песни в българската поп и рокмузика. Ще се опитаме да охарактеризираме преживените епохи и тяхната музика. Едно от най-забележителните постижения на социалистическата епоха беше популярната музика от това време. Кои са факторите, които стимулираха стигащата до съвършенство хармония между текст и мелодия? Само негативна ли беше ролята на цензурата? Бийтълс ли бяха еталона за зараждащата се рокмузика в България? Познаваха ли тогавашните рокаджии радикалния дух на тяхното творчество, политическите позиции на Джон Ленън?  Чуйте отговорите на поета Александър Петров на тези и други въпроси.

от 15.30 до 16.00 часа
Музика за двама
Под знака на зодия „Овен“ – с дуети на Арета Франклин, Марая Кери, Елтън Джон и др.

от 16.00 до 16.30 часа
Часът на думите
Гост – Боян Ангелов

от 16.30 до 17.00 часа
Кино култура… по радиото
Ще ви представим едно от най-чаканите телевизионни заглавия – „Игра на тронове” и неговия финален 8-ми сезон.
Ще слушаме музиката на Рамин Джавади, и ще чуем интервюта с Емилия Кларк, Николай-Костер Валдау, Джема Уелън и Джо Демпси.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
„Златен кукерикон – 2019“ – представяне на участници, заглавия, теми и лауреати от годишния конкурс на Сатиричния театър, гост в студиото Богдана Костуркова, гласове от събитието

от 18.00 до 19.00 часа
БНР топ 20
Класация за български песни

от 19.15 до 19.30 часа
Концерт

от 19.30 до 20.00 часа
Документално студио
„Радиото“ – петнайста част: „Без помощта на очите“

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
100 години от рождението на баритона Петър Петров – един от легендарните солисти на Софийската опера от средата на ХХ век.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 17 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Между светлината и екстаза в древността Първите хора от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Рецитал Концерт на Ансамбъл „Раро“, запис от фестивала „Музикална пролет“ в Кимгау – Бавария. От програмата: Роберт Шуман – Клавирен квартет в до минор и Клавирен..

публикувано на 16.06.19 в 08:20

Неделя, 16 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „И най-мъдрия си е малко прост“ от Александър Островски от 1.30 до 3.00 часа Кабаре „Фата моргана“ от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Ангел Добрев, Галя Петрова,..

публикувано на 15.06.19 в 08:20

Събота, 15 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам Блус, джаз и соул. Хю Лори – „Let Them Talk“ 2011 г. Д-р Джон – „Mercernary“ 2006 г. Джон Леджънт – „Live from Philadelphia“ 2008 г. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 14.06.19 в 12:45

Петък, 14 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Домашните любимци – учители по човещина Акваристиката от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Фрагменти от операта „Италианката в Алжир“ на Росини представена в Стара Загора под диригентството на Ивайло Кринчев с участието на Петя Петрова, Ивайло Джуров,..

публикувано на 13.06.19 в 08:20

Четвъртък, 13 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Цивилизациите – възходи и падения Падането на Троя от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Фрагменти от концертния албум „Whitney Houston Live: Her Greatest Performances” на незабравимата Уитни Хюстън. от 2.00 до 3.00 часа А сега накъде • Маршрути:..

публикувано на 12.06.19 в 08:20