Счетоводството като уникална информационна система

За пътя към богатството и успеха и морала в бизнеса коментира експерт-счетоводителят Султана Българенска

Султана Българенска (вляво) и Мария Мира Христова
Снимка: Кирчо Стоичков

На 17 април 1931 година в ДВ бр. 11 е обнародван Закон за Института на заклетите експерт-счетоводители и в наши дни денят е празник на дипломираните експерт-счетоводители.
„За жалост в момента и в тази професия се изпитва глад на знаещи и можещи кадри“, категорична е дипломираният експерт-счетоводител и одитор Султана Българенска. „Въпреки всички трудности вярвам, че малкият и среден бизнес ще достигне до своята зрялост, когато осъзнато ще търси вярно и честно отразяване на финансовото състояние на предприятието, за което отговаря, ще търси качествени счетоводни кадри, които със знанията си ще помогнат да се изгради доверие между участниците в предприятията, между съдружниците, между акционерите, между членовете кооператори. И едва тогава  икономиката ще тръгне в желаната посока – развитие и създаване на добавена стойност за хората. Едва тогава ще се спрат кражбите, защото моралът на всеки участник ще бъде друг.“
Кои са предизвикателствата пред уникалната информационна система – счетоводството днес и кой става част от професията – можете да научите повече в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Народният представител Христиан Митев и Анелия Торошанова

Има качествен законодателен процес

Кои са най-важните законодателни промени, които бяха направени през пленарната сесия в Народното събрание? Какво е качеството на законодателния процес? Какъв проблем решават промените в търговския регистър? Прекалено строги ли са санкциите за собствениците на заведения според приетия Закон за шума. Как се възприемат от бранша? Защо гражданите все повече..

публикувано на 19.07.19 в 15:49
Виктория Добринова, Нина Цанева и Емил Томов

#стигамрънка – кампанията, която иска да ни накара да спрем да се оплакваме и да започнем да действаме

В студиото на „Нашият ден“ гостуваха Емил Томов и Виктория Добринова от Career Show, които ни разказаха повече за социалната кампания #стигамрънка, която бе обявена в началото на тази седмица. Зад кампанията застанаха редица известни български личности – актьори, влогъри, журналисти, предприемачи и представители на бизнеса. Посланието на кампанията е да..

публикувано на 18.07.19 в 12:21

Събота сутрин в с. Старо Оряхово

Село Старо Оряхово се намира в община Долни чифлик, Варненска област - на 11 км oт морето и на 30 км от морската ни столица. В него живеят над 2500 човека. Старото му име е Ески дервиш Юван. Престоят ни интересни срещи с читалищното ръководство, с директора и децата от местното училище, с председателя на пенсионерския клуб и с трудолюбивите,..

публикувано на 18.07.19 в 09:05

Строги санкции за „диво къмпингуване“ по Черноморието

Промените в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, на които бе наложено президентско вето, все пак бяха повторно гласувани в парламента през изминалата седмица, в същия вид, в който бяха предложени от няколко депутати от Обединените патриоти. Промените се отнасят до по-строги правила за хората, които обичат да разпъват палатките си край..

публикувано на 17.07.19 в 09:10
Ясен Сливенски в студиото на програма „Христо Ботев“

Как да реагираме при природно бедствие

Повод на разговора в студиото на „Нашият ден“ станаха тежките наводнения на Халкидическия полуостров в Гърция от близките дни. „Какви са важните действия, които трябва да извършим, когато се случи такова бедствие?“, попита водещата Ива Дойчинова своя гост Ясен Сливенски – директор на Дирекция „Мениджмънт на бедствията“ при БЧК. Сред практическите..

публикувано на 16.07.19 в 13:19