Счетоводството като уникална информационна система

За пътя към богатството и успеха и морала в бизнеса коментира експерт-счетоводителят Султана Българенска

Султана Българенска (вляво) и Мария Мира Христова
Снимка: Кирчо Стоичков

На 17 април 1931 година в ДВ бр. 11 е обнародван Закон за Института на заклетите експерт-счетоводители и в наши дни денят е празник на дипломираните експерт-счетоводители.
„За жалост в момента и в тази професия се изпитва глад на знаещи и можещи кадри“, категорична е дипломираният експерт-счетоводител и одитор Султана Българенска. „Въпреки всички трудности вярвам, че малкият и среден бизнес ще достигне до своята зрялост, когато осъзнато ще търси вярно и честно отразяване на финансовото състояние на предприятието, за което отговаря, ще търси качествени счетоводни кадри, които със знанията си ще помогнат да се изгради доверие между участниците в предприятията, между съдружниците, между акционерите, между членовете кооператори. И едва тогава  икономиката ще тръгне в желаната посока – развитие и създаване на добавена стойност за хората. Едва тогава ще се спрат кражбите, защото моралът на всеки участник ще бъде друг.“
Кои са предизвикателствата пред уникалната информационна система – счетоводството днес и кой става част от професията – можете да научите повече в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Васил Видински, Нина Цанева и проф. Жан-Мишел Бение в студиото на „Нашият ден“

„Знаем ли кой е човекът“ – още един дебат от поредицата екзистенциални въпроси, поставяни от Френския институт в София

Как променят живота ни и начина ни на мислене и изразяване цифровите технологии и цифровата трансформация, които нахлуват във всяка област? Дали новите технологии вече са заплаха за езика? Какво би се случило, ако техническите средства успеят да изместят най-същностната ни отлика от животните и роботите - речта ни, алгоритмизирайки нейните..

публикувано на 23.04.19 в 10:05
Христофор Караджов

Христофор Караджов: Журналистическата професия е сериозна отговорност

През изминалата седмица бяха раздадени наградите за журналистика „Пулицър“. Вестник "Сън сентинел", издаван във Флорида, беше отличен в категория "Служба на обществото" за отразяването на масовото убийство на деца от училището в град Паркланд.   В категорията "Разследваща журналистика" наградата "Пулицър" беше връчена на вестник "Лос Анджелис Таймс",..

публикувано на 22.04.19 в 12:50

Светослав Терзиев: Тъкмо тези, които пишат медийните закони у нас не спазват журналистическите стандарти

Преди дни СБЖ излезе с отворено писмо до президента, премиера и председателя на НС на Република България, както и до посолствата на САЩ и всички страни-членки, в което излагат безпокойството си от създадената към Министерство на културата работна група, която през Директивата за аудиовизуалните медийни услуги, подготвя нов медиен закон  – „на тъмно“ и..

публикувано на 22.04.19 в 12:32
Любомир Мартинов, Веселeна Марчева и Мартин Любомиров

В „Моето семейство“ гостуват Любомир Мартинов, Веселeна Марчева и Мартин Любомиров

В рубриката „Моето семейство“ гостуват Любомир Мартинов – колега журналист от БТА, неговият баща – Мартин Любомиров – анастезиолог в „Пирогов“ – Клиника „Кожни изгаряния“, пет пъти участник в експедицията до Антарктида и Веселeна Марчева – дизайнер, чиято сватба с Любомир предстои през лятото.

публикувано на 22.04.19 в 10:10

Тържественият вход на Господ Иисус Христос в Йерусалим

Какви са поуките от този епизод от живота на Христос ще разговаряме с доц. Калин Михайлов – поет и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“.

публикувано на 21.04.19 в 08:35