Поетът Антон Баев гостува на „Артефир“

Снимка: архив

Трета поред награда „Пловдив“ за литература получи в  навечерието на 24 май известният пловдивски поет. Този път – за стихосбирката „55 меланхолии на Антон Баев“, която представихме в „Артефир“ предпремиерно в края на миналата година. Антон Баев е и организатор на международния поетичен фестивал „Орфей Пловдив 2019“. Фестът се проведе в града под тепетата от 9 до 12 май. В него участваха творци от САЩ, Израел, Испания, Турция, Дания, Русия, Сърбия, Северна Македония, Румъния и България.

Приключилото второ успешно издание на фестивала, както и участниците и лауреатите му, бе акцент в специалното издание на „Артефир“ – Студио „Червеното пони“, което излъчихме на 23 май от Радио Пловдив. Накрая Антон Баев сподели с аудиторията свои стихове.

Чуйте разговора ни.


ВИЖТЕ ОЩЕ

„…from a window“

„Видях тишината от моя прозорец и видях хоризонта там…“ Някак така започва пътуването чрез картината на Андрей Янев , с която той участва в VIII Световно биенале на изкуствата в Пекин, което се открива на 26 август т.г. Интересът към българския художник е подчертан от години и в чужбина и картините му се посрещат с все по-засилващ се интерес. Какво и..

публикувано на 19.07.19 в 16:01

Режисьорката Теодора Попова: Във всяка моя пиеса има нещо лично

В студиото на „Време и половина“ на програма „Христо Ботев“ на БНР гостува Теодора Попова – куклен и театрален режисьор. На XXI-то издания на Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“ тази година в Ямбол режисьорката получи наградата за оригинален текст за своята пиеса „Непокорната принцеса“. Тя взе също и наградата в раздела за..

публикувано на 18.07.19 в 14:35

Денис Бучел: Фотографията трябва да докосне сърцето на зрителя

Денис Бучел е фоторепортер, социален фотограф и преподавател, чиято нова изложба Mirror се открива днес в галерия „13-то стъпало“ в Бургас. Той е роден в Кишинев, но живее и работи в България, носител е на много награди, между които „Снимка на годината“ и „БГ прес фото“. Денис Бучел казва, че обича хората и е склонен да чака дълго момента, в който те..

обновено на 16.07.19 в 15:11

Илко Ганев и новото старо в изкуството

Най-лесно бих ви представила Илко Ганев като театрален режисьор, защото дебютният му опит в театъра – документалният спектакъл „Апарт“, печели все повече популярност. Очаква го и национално турне това лято. Илко обаче е много повече от това. Завършил е НАФИЗ, работил е в телевизията, бил е част от различни риалити формати, а в момента е..

обновено на 15.07.19 в 15:20
Ирина Сардарева в студиото на предаването

Музей на шапките – истории от личния музей на Ирина Сардарева

Има много истории за шапки и за майстори шапкари, които и до днес не ни оставят равнодушни, нито към шапките, нито към техните създатели. „Тежка си ти, шапко на Мономах!... “, възкликва Борис Годунов в едноименната трагедия, сътворена от Александър Пушкин. По-късно този, който отнема трона и шапката от царя – Лъжедимитрий I – губи и главата си и..

публикувано на 13.07.19 в 15:05