Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да си себе си, когато помагаш

БНР Новини
Мариана Пенчева
Снимка: europarl.europa.eu

В това издание на рубриката „Радиоавтограф“ на предаването „Семейно радио“ ви срещаме с една жена, която превръща геройството и посвещаването на другите в свое ежедневие. Мариана Пенчева е философ по образование и учител по призвание. Тя преподава вече от 10 години. Мариана приема трудностите, съпътстващи това да се занимава с не толкова добре обезпечена в материално отношение професия, заради едно много простичко свое решение – през целия си живот да прави само онова, което обича. А в нейния случай това означава да преподава и да помага на другите.

Първото си назначение получава в училището с пансион в дряновското село Гостилица, на непълен работен ден, без да има възможност да преподава по желаната от нея специалност и възрастова група. Водена изцяло от любовта си към професията, Мариана се съгласява. Една година след назначаването си като учител тя получава академична награда за най-добър студент от община Велико Търново, която има и материално изражение. По това време Мариана получава заплата от 50 лева на месец, а парите от наградата използва, за да живее, но и за да купува на децата, на които преподава, материали, книги и допълнителни пособия за извънкласни дейности и забавления. С част от сумата помага и на сестра си, за да може и тя да завърши висшето си образование. Прави всичко това, водена от мисълта, че парите са дошли при нея заради образование и трябва отново да бъдат вложени в образование.

Още от самото начало е предупредена, че децата в пансиона, които са социално слаби и живеят далеч от родителите си, са „по-трудни". Въпреки това тя приема всяка трудност като приключение, убедена, че човек не може бъде учител само 40 минути, а трябва да отдава цялото си време на това призвание. Тя не разграничава работата си в час от времето, което прекарва с децата след това. Оценявайки факта, че трудните деца са артистични, тя (с подкрепата на своята директорка) веднага създава менторска програма в пансиона, която включва множество извънкласни дейности, занимания по народни танци, танци на народите и театър.

Повратният момент за Мариана и нейните възпитаници настъпва, когато се налага пансионът да затвори врати. Така децата са изправени пред това да се върнат в семействата си, където няма да получава същата грижа и образование. Тогава Мариана Пенчева решава да се погрижи за 9 деца от крайно бедни семейства, които живеят по пет дни в седмицата в пансиона. Тя си дава сметка, че те са изградили връзки помежду си и се чувстват като едно голямо семейство. Мариана решава, че не може да допусне това да им бъде отнето по административни причини и започва да се бори за запазване на училището. След като всички възможности отпадат и става ясно, че пансионът в крайна сметка ще бъде закрит, Мариана се среща с родителите на част от децата и взима единственото възможно за нея решение – да направи така, че те да заживеят заедно с нея, за да продължават да учат във Велико Търново и да не се отделят от средата си. За щастие, тя среща разбиране от страна на своето семейство, приятелите си и част от институциите.

Затова как протича живота ѝ вече пета година с нейните възпитаници, за връзките с техните родители и за това как семейството на Мариана Пенчева става много голямо чуйте в разговора ѝ с Ирина Вълчанова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54