Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една българка в Съвета на Европа

БНР Новини
Анелия Торошанова и проф. Ирена Илиева (вдясно) в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Росица Михова

„Дейността на Института за държавата и правото през 2019 г. е посветна на 150-годишнината от основаването на БАН. Освен голямото честване, което ще се проведе на 12 октомври 2019 г. в голямата зала на НДК, ще има много събития, сред които изложба с постиженията на институтите и други звена на БАН на т. нар. „Мост на влюбените“ при НДК. Подготвямe чествания на двама видни учени от Института – за проф. д-р Стефка Наумова и за проф. д-р Емил Константинов. Сборникът в чест на проф. Константинов излезе от печат.
В рамките на програмата за отбелязване на бележитата годишнина проведохме кръгла маса „140 години конституционализъм в България“, както и едно събитие съвместно с Центъра за юридически науки на Бургаския свободен университет на 10-11 май 2019 г. по проблемите на миграцията.“ Това каза днес в „Законът и Темида“ проф. Ирена Илиева, директор на Института за държавата и правото при БАН.

„Съвместно с Българската асоциация по трудово право и обществено осигуряване на 27 и 28 юни 2019 г. в София се проведе голяма международна конференция „МОТ и България – 100 години и занапред“, посветена на 100-годишината от учредяването на МОТ (Международната организация на труда). Участваха проф. дюн. Васил Мръчков, доктор хонорис кауза на СУ „Св. Кл. Охридски“ и почетен председател на БАТПОО, президента на Асоциацията на МОТ в Корея проф. Куанг-Таек Лии, Кристина Михес от Бюрото на МОТ за Централна и Източна Европа, колеги от Република Северна Македония, Беларус, Дания, Чешката република и др.
Създадена през 1919 г. МОТ е организация с изключителна дълготрайност и жизнеспособност. В основата на нейното създаване е философията, че няма свят без справедливост и че трудът не е стока. Тя играе важна роля в различни исторически моменти: голямата депресия през 20-те години на 20 век, деколонизацията, премахването на политиката на апартейд в Южна Африка, създаването на „Солидарност“ в Полша, изграждането на етична и продуктивна рамки за справедлива глобализация. За своята 50-годишнина през 1969 г. МОТ получава Нобелова награда за мир.
В предаването с проф. Ирена Илиева говорим и за Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността. Проф. Илиева е единствената българка член на тази комисия на Съвета на Европа.
2019 е година на чествания и за Съвета на Европа – 70 години от създаването на организацията, но също и за Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността. Тя ще чества много тържествено в Париж на 26 и 27 септември 2019 г. 25 години от създаването си. В Париж сме подготвили силни послания за обществото. Комисията е орган за наблюдение на правата на човека, който е специализиран по въпросите на борбата срещу расизма, дискриминацията на основа „раса“, етнически/национален произход, цвят на кожата, гражданство, религия или език (расова дискриминация), ксенофобията, антисемитизма и нетолерантността. Статутът на Комисията е приет от Комитета на министрите през 2002 г. Комисията се състои от 47 члена, назначени на основата на тяхната независимост, безпристрастност, морал и експертиза по въпросите на расизма, расовата дискриминация, ксенофобията, антисемитизма и нетолерантността. Членовете не сме представители на своите държави, а заседаваме от тяхно име, но в лично качество.
Комисията поддържа специални отношения с органите за защита на правата на човека във всяка от страните-членки на СЕ, с релевантните органи на международни организации, най-вече на ЕС, ООН и ОССЕ.
Работата на комисията е в няколко направления. Едното е изготвянето на доклади по страни, които се извършват в определена последователност. Завършихме 5 кръг от доклади и от 2019 г. започнахме 6-и кръг от доклади. Във всеки кръг има фокус върху определени теми. Така например, в петия тематичен кръг една от темите беше словото на омразата, заедно със законодателни въпроси, насилието и интегративните политики.
В шестия кръг акцентът е миграцията (по-специално положението на незаконните мигранти), инклузивното образование и др. Сред сравнително новите теми е положението на хората ЛГТБ, сега е прибавено и „И“ (лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър). И – включва интерсексуалните хора. Комисията прави разлика между сексуалната ориентация и идентичността на пола. Джендър идентификацията означава, че всеки човек дълбоко в себе си чувства вътрешен джендър опит, който може да кореспондира, но и да не кореспондира с пола му по рождение, включително лично усещане за тялото (може да има свободен избор да промени това чрез медицински, хирургични и други методи), и различни изрази на джендъра като облекло, говор и маниеризъм.“
Всичко това ни разказа днес в „Законът и Темида“ нашият консултант проф. Ирена Илиева, директор на Института за държавата и правото, член на Европейската комисия срещу расизма е нетолерантността на Съвета на Европа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13
Божана Славкова

Божана Славкова, победителката в Mili Dueli: Провокират ме дребни неща

Божана Славкова, победител в най-големия световен поетичен конкурс Mili Dueli, се превърна в първия български автор, спечелил голямата награда с безапелационните 968 точки . Това отличие тя получи за нейния поетичен филм "Дървото с некролозите", създаден съвместно с Денис Стоянов и Денислав Маринов. Божана Славкова се занимава с поезия, кино,..

обновено на 26.04.24 в 10:17

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54