Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

"Дидона и Еней", опера в три действия от Хенри Пърсел

Либрето: Неъм Тейт по мотиви от "Енеидите" на Публий Вергилий Марон.
Музиката е завършена през юли 1688 г. Първото представление е в края на 1689 г.

Това е единствената опера на Пърсел. Преди това той е писал музика към различни театрални постановки. След тази година тя не е играна повече. Следващото представление е през 1700 в Лондон. След 1705 г. изчезва от репертоара. Първата модерна сценична реализация е през 1895, когато студенти на кралския лондонски музикален колеж отбелязват с нея 200-годишнината от смъртта на Пърсел. Първият цялостен запис е осъществен през 1935 година.
В България операта е представена за първи път на 12 юли 1978 г. в Благоевград под диригентството на Михаил Ангелов и режисьор Николай Николов и с участието на Валерия Широканска, Камен Тодоров и Александра Димитрова.

Действащи лица:
• Дидона, основателка на Картаген – мецосопран
• Еней, принц на Троя – тенор
• Белинда – сопран
• Втора дама – сопран
• Магьосница – контраалт
• Дух – контратенор
• Мореплавател – тенор


Първо действие
Дворецът
В двореца си Дидона не съумява повече да крие чувствата, които я измъчват. Белинда знае, че тя е влюбена в Еней и я окуражава да приеме неговата любов. Този съюз ще осигури просперитет на Кратаген, ще укрепи честта на кралицата и ще направи Еней щастлив. Към увещанията на Белинда се присъединява и втората дама, както и хор от придворни. Идва Еней придружен от троянците, за да се представи пред кралицата. Той е готов да се грижи за нея и за града.

Второ действие
Пещерата
На следващия ден Дидона и Еней празнуват като организират голям лов. Но Магьосницата, която завижда на щастието им, събира вещиците си в една пещера, за да повлияят на съдбата на Картаген. Всяко щастие я дразни. Тя е решила да развали намеренията на Дидона и да ускори развитието на съдбата на Еней. Първо тя ще провали лова с буря, след това пред Еней ще се явява дух, превърнал се в Меркурий и ще му заповядва незабавно да тръгне, за да изпълни предопределената му съдба – да основе новата Троя.

В горичката
В горичката Дидона и Еней са прекратили лова, а придворните ги забавляват с песни възхваляващи Диана. Заради разразилата се буря Белинда иска всички бързо да се приберат в града. Еней, който се е забавил среща духа и мисли, че това е Меркурий, който му заповядва да замине веднага.

Трето действие
Корабите
В пристанището на Картаген троянските моряци се готвят да отплават. Магьосницата и вещиците се радват на нещастието, което ще застигне Картаген. Остава им само да организират опустошителната буря, която ще потопи корабът на Еней, за да бъде пълно щастието им.

В двореца
Дидона иска да се помоли на боговете, но знае, че те са неподкупни. Когато се връща Еней ѝ съобщава заповедта, която е получил, и се извинява, че я е излъгал. Винаги е знаел, че трябва да замине и не е трябвало да се свързва с нея. Дори е готов да наруши заповедта на Юпитер. Вбесена Дидона го отпраща. След неговото заминаване тя остава заедно с Белинда и своите придворни и умира изплаквайки мъката си.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Валентин Пейчинов отново в България

Световноизвестният българо-американски оперен бас, дългогодишен солист в Метрополитън опера в Ню Йорк и вокален педагог – маестро Валентин Пейчинов е в България по повод новите Майсторски класове, които организира в родината. Тази година събитието е част от програмата на 55-ия Международен фестивал "Софийски музикални седмици". Маестро Валентин..

публикувано на 01.07.24 в 16:35
Виктор Янакиев (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Виктор Янакиев – класически музикант

През 1992 година родителите на Виктор заминават за Аржентина, където основават класически оркестър. Там се ражда Виктор, който като дете говори само испански и английски език. След завършване на средното си образование той идва в България и решава да остане тук. Защо? За аржентинския фолклор, "двете различни Аржентини", тангото, китарата, певеца,..

публикувано на 01.07.24 в 13:19

Българският "Лоенгрин" – празник на вокалното изкуство и оркестрово майсторство

"Неделният следобед" на 30 юни бе посветен изцяло на оперното изкуство. Поводите са два: новата постановка на "Лоенгрин" в Софийската опера и 110 години от рождението на изтъкнатия български оперен режисьор Михаил Хаджимишев. И между двата повода има пряка и много тясна връзка, защото предпоследната постановка на Вагнеровия шедьовър "Лоенгрин" в..

публикувано на 01.07.24 в 12:20

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 31 юли 2024 г.

1 юли Изпълнения на Алина Ибрахимова (цигулка) и Седрик Тибергиан (пиано). 3.00 часа – Хавергал Брайън (1876-1972), "Легенда". 3.08 часа – Еужен Изаи (1858-1931), Елегична поема за цигулка и пиано, оп. 12. 3.23 часа – Цезар Франк (1822-1890), Соната за цигулка в Ла мажор. 3.53 часа – Лили Буланже (1893-1918), Ноктюрно. 3.56 часа – Цезар Франк..

публикувано на 30.06.24 в 10:40

Британският критик Грегор Таси – впечатлен от солистите, хора и оркестъра на Софийската опера

Днешното издание на "Неделния следобед" е посветено изцяло на оперното изкуство. Поводите са два: новата постановка на "Лоенгрин" в Софийската опера и 110 години от рождението на изтъкнатия български оперен режисьор Михаил Хаджимишев. И между двата повода има пряка и много тясна връзка, защото предпоследната постановка на Вагнеровия шедьовър..

публикувано на 30.06.24 в 08:05